Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Național al Mărului se va desfășura pe 1 octombrie în preajma Cetății Soroca. Tradițional, alaiul pornește din fața Consiliului raional și merge spre cetate, unde au loc evenimentele festive şi cultural-artistice.
Solicitat de IPN, Veaceslav Rusnac, președinte al raionului Soroca, a menționat că participanții la festival se adună în fața Consiliului raional, în Piața Libertății, și se deplasează organizat în rânduri, cu fanfare. În fața coloanei este administrația publică locală. Cetatea Soroca este o carte de vizită atât a municipiului, cât și a raionului. La momentul actual se desfășoară lucrări de renovare a cetății în cadrul unui proiect transfrontalier. Acesta este pe ultima sută de metri.
Programul Festivalului cuprinde un târg al produselor agricole și al lucrărilor meșterilor populari. Vor fi prezente 27 de gospodării țărănești împreună cu primării, producători de mere, 64 de agenți economici și peste 50 de meșteri populari. Evenimentul începe la ora 9.00 și va dura până la 15.30.
La festivalul va evolua ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”, ansamblurile din raion și de la Palatul de Cultură. Band Orchestra Consiliului Raional Soroca va susține și un recital muzical.
Președintele raionului Soroca a precizat ca prin acest eveniment sunt promovați producători autohtoni de mere, agenții economici care cultivă material săditor pomicol și agenți economici care au tehnologii moderne de prelucrare a mărului.
În intervalul de timp iunie 2022 – mai 2023, producătorii din Moldova au exportat în total 12807 tone de mere în Uniunea Europeană. În luna iunie anul curent Parlamentul European a votat pentru prelungirea cu un an a măsurii de liberalizare a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Astfel, încă un an producătorii din Moldova vor exporta pe piață europeană mere, prune, struguri și alte produse agricole moldovenești fără taxe vamale și restricții cantitative.