Trei modificări ale scaunului care pot indica un cancer

Un medic a subliniat semnele de avertizare ale unui tip de cancer „tăcut”, vizibile la nivelul sistemului digestiv.

Deoarece este vital să depistezi afecțiunea devreme pentru a avea cele mai bune șanse de supraviețuire, este indicat să fii infiormat despre simptomele unuia dintre cele mai leatele forme de cancer, cel pancreatic.

Cancerul pancreatic are cea mai scăzută rată de supraviețuire dintre toate cancerele. Această statistică sumbră se datorează în mare parte și faptului că, în stadiile incipente, nu provoacă simptome, de aici și sintagma de „ ucigaș tăcut”. Din păcate, această formulare descrie afecțiuni medicale fără simptome evidente care pot progresa într-un stadiu avansat înainte de a fi detectate.

Dr. Deborah Lee, de la Dr Fox Online Pharmacy, a împărtășit cu Express.co.uk principalele simptome ale cancerului pancreatic care se pot manifestala nivelul sănătății intestinale.

Dr. Lee a spus: „Modul în care cancerul pancreatic vă afectează obiceiurile intestinale variază în funcție de poziția tumorii în pancreas și dacă aceasta cauzează obstrucția căilor biliare.”

În timpul digestiei normale, ficatul produce bilă care trece din vezica biliară în prima parte a intestinului, unde dă fecalelor culoarea maronie caracteristică.

Cu toate acestea, dacă cancerul pancreatic blochează trecerea bilei în intestine, fecalele pot avea un aspect și o culoare neobișnuită

Prin urmare, medicul a recomandat să urmăriți următoarele modificări:

– Constipație

– Diaree

– Steatoree

Steatoreea se referă la scaune palide, grase, urât mirositoare care plutesc în toaletă.

Chiar dacă simptomele cancerului pancreatic sunt extrem de dificil de detectat, modificările din fecale sunt prezente și raportate de toți cei diagnosticați, potrivit cercetărilor, publicate în revista Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Mai exact, subiecții din studiu s-au plâns de toate cele trei modificări ale scaunului care pot fi observate în cancerul pancreatic.

Alte simptome și semne importante care au fost semnificativ mai frecvente în cercetarea realizată asupra pacienților dioagnosticați cu cancer pancreatic au fost pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate, durerile abdominale, balonarea, eructațiile și oboseala.

Dr Lee a spus: „Este important să te uiți la faecale după eliberarea intestinelor. Dacă observi modificări care durează șapte zile sau mai mult, cum ar fi scaune palide, uleioase sau ai diaree sau constipație care nu sunt normale, raportați-le medicului de familie.”

Alte semne revelatoare ale cancerului pancreatic de care ar trebui să fii conștient includ:

·     Icter (piele și ochi galbeni, scaune palide și urină închisă la culoare)

·     Dureri de burtă (aceasta se poate agrava după mese și când vă culcați)

·     Pierdere în greutate inexplicabilă

·     Să te simți rău

·     Indigestie

·     Febră cu accese de frisoane

·     Tromboză venoasă profundă (cheaguri de sânge)

·     Diabetul cu debut la vârsta mijlocie.

sursa: clicksanatate.ro

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Produse alimentare, aparent inofensive, care ar putea provoca dependență ca drogurile și țigările. Ce conțin
Articolul anterior
Cum poți să călătorești gratuit cu trenul prin Europa. Oportunitate de a descoperi lume
Articolul următor