Un medic din Moldova practică peste Prut chirurgia robotică de vârf în Urologie. A ajuns unul dintre cei mai buni din România

Moldovenii au demonstrat peste tot în lume că sunt cei mai buni. Mulți dintre ei se afirmă nu doar în afaceri, artă sau sport, dar și în domenii mai complicate sau dificil de cucerit în afara țării, și chiar reușesc să inspire încredere și să se manifeste. Unica.md vă invită să cunoașteți povestea unui tânăr medic, originar din Soroca, Republica Moldova, care a salvat sute de pacienți ajungând un specialist cu renume peste Prut.

Doctorul Alexandru Cealan are 36 de ani, este absolvent al Univesității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițeanu”, a făcut 6 ani rezidențiatul la noi în țară, a practicat un timp medicina de familie, dar pentru că și-a dorit mai mult de atât a mers la Cluj-Napoca, România, unde a mai făcut câțiva ani de rezidențiat, doar că de această dată în urologie.

Este stabilit de aproape 9 ani în România, unde a reușit să își întemeieze și o familie frumoasă: este tată a doi copii, iar soția este moldoveancă și ea.

Medicul Alexandru Cealan povestește că a prins o pasiune aparte pentru chirurgia robotică încă în timpul rezidențiatului de la Cluj, unde a avut șansa să cunoască și primul robot. Susținut de mentorii săi, primii pași i-a făcut cu robotul Da Vinci, un robot care este manipulat și cu mâinile.

După ani de studii și practică, Alexandru Cealan a ajuns un ilustru doctor, iar în prezent activează în cadrul Spitalului ”Sfântul Constantin” din Brașov. Presa română scrie despre el că este unul dintre cei mai mari specialiști din România în domeniul urologiei, atât pe partea de diagnostic, cât și pe cea de chirurgie, inclusiv a cancerului. Are mii de ore petrecute în sala de operație și sute de pacienți salvați.

Unica.md a reușit să obțină un scurt interviu de la Alexandru Cealan.

  • De ce ați ales România?

”Am ales România în 2011 când am participat la un congres, la Cluj, pentru 3-4 zile, iar când am revenit acasă mi-am anunțat părinții că plec să fac rezidențiatul la Cluj. A durat ceva timp până mi-am obținut cetățenia română, cam trei ani, și din 2015 am început studiile. De ce România? Pentru că mereu am considerat că suntem aceeași țară, același popor, vorbim aceeași limbă și avem aceleași tradiții. Astfel a fost foarte ușor să aleg România, pentru a mă dezvolta mai mult pe partea medicală.

Făcând rezidențiatul la Cluj, una din obțiuni a fost să rămân și să activez în România, pentru că în acest timp am învâțat lucruri noi, am studiat urologie modernă care se practică doar cu aparate moderne de care puteam avea parte doar în România sau în țările dezoltate. Eu am ales cu sufletul, să fiu aproape de casă, de persoanele dragi, și, totodată, să pun în practică tot ce am învățat.”

  • Cât de greu a fost pentru un tânăr specialist să se afirme și să inspire încredere în afara țării?

”Pentru mine a fost grea prima perioadă. Deși vorbim aceeași limbă, veneam, totuși, dintr-o țară străină. În România, medicina este la un nivel mai înalt, și atunci, m-am străduit să mă ridic la acest nivel. Am depus tot efortul pentru a crește, a mă implica în tot ce era disponibil, în intervențiile chirurgicale și toată viața medicală din Cluj, îndeosebi pe partea de urologie, și astfel, prin muncă zilnică am ajuns să inspir încredere persoanelor care mă înconjurau. Datorită susținerii lor am ajuns să fac ceea ce fac astăzi.”

  • De ce chirurgia robotică de vârf? Este un domeniu complicat?

”Fiind în facultate, la Chișinău, nu aveam idee că ar exista chirurgie robotică, dar când am început rezidențiatul la Cluj, sub conducerea profesorilor Coman Ioan și Crișan Nicolae, am cunoscut robotul Da Vinci. Inițial nu știam nici cum funcționează, nici ce poți face cu el, însă datorită celor doi mentori care m-au îndrumat, am ajuns să-mi placă să folosesc acest robot și să practic chirurgia robotică, care, la ora actuală, este chirurgia de cel mai înalt nivel.

Sunt puțini urologi în România care practică chirurgia robotică și mă bucur să mă număr printre ei. Am norocul și șansa să activez într-un spital mare, considerat și unul dintre cele mai curate din Europa, Spitalul ”Sf. Constantin” din Brașov, unde avem acest robot pe care îl folosim zi de zi și ne bucurăm că putem ajuta pacienții care au nevoie de această chirurgie robotică.

Este un domeniu complicat, zic eu, pentru că este o chirurgie pe care nu o înveți oriunde, ci doar de la marii urologi din țară sau din afara ei, însă datorită celor doi profesori, am avut șansă să o cunosc. Am fost nevoit să plec chiar și în afara țării, la congrese, workshopuri. Nu este un domeniu simplu. Este un robot, dar care foarte mult depinde și de dibăcia și capacitățile chirurgului.

  • S-a întâmplat să aveți pacienți din Republica Moldova care să vă solicite ajutorul?

”Da, avem pacienți și din Republica Moldova. Din lună în lună, avem tot mai multe solicitări din partea pacienților de peste Prut care se adresează la noi. Oamenii din Republica Moldova cunosc despre Spitalul ”Sf. Constantin” din Brașov, că practicăm o chirurgie robotică urologică la cel mai înalt nivel. Avem norocul că suntem aproape, așa că mulți oameni ne scriu, se adresează, vin la consultații, pe care i-am operat, inclusiv de cancer de prostată, tumori renale, și care, în prezent, se simt bine și chiar uneori mai vin și la câte un control.

La ora actuală, în R. Moldova nu se practică chirurgia robotică. Știu că colegii de la Medpark folosesc chirurgia laparoscopică, și aș vrea să-i felicit pe această cale, că au început să o aplice atât în cazurile de cancer de prostată, cât și la cel de rinichi. Pentru chirurgia robotică cred că va mai dura ceva timp până să ajungă și la Chișinău. În România, ne bucurăm că avem posibilitatea de a o folosi. Astfel, că și pacienții din R. Moldova se pot adresa, ne pot scrie, pot veni la consultații pentru a-i ajuta cu astfel de chirurgie modernă.”

Unica.md îi urează mult succes doctorului Cealan. Pacienții sănătoși – sunt mai mult decât cuvintele!

Activități pentru întreaga familie, dumimică, 1 decembrie, la inaugurarea Târgului de Crăciun în Capitală

Locul și data desfășurării: Pe 1 decembrie 2024, ora 17:00, în Piața Marii Adunări Naționale, va fi inaugurat Târgul de Crăciun și Sărbătorile de Iarnă 2025, cu o serie de activități pentru întreaga familie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Descrierea evenimentului:  Aprinderea luminițelor Pomului de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale va fi un eveniment cultural special, care ne va transpune într-o adevărată poveste de iarnă, susținut de artiști îndrăgiți:

  • Orchestra Moș Crăciunilor
  • Capela Corală Academică „Doina”
  • Ansamblul de violoniști „Divertisment”
  • Corala „Vocile Primăverii”
  • Pianiștii Iurie Mahovici și Anatol Lapicus.

La sărbătoare vor fi prezente și colective artistice de copii şi dansatori.

Târgul de Crăciun va fi deschis în perioada: 1 decembrie 2024 – 15 ianuarie 2025 și va include numeroase standuri cu produse și mărfuri tradiționale, cadouri de Crăciun, decorațiuni, dulciuri, băuturi calde și multe altele.

Pentru vizitatori este prevăzut un program divers, care include concerte, spectacole pentru copii, ateliere de creație și un loc special amenajat pentru întâlniri cu Moș Crăciun.

Printre atracțiile principale ale Târgului mai menționăm: patinoarul, caruselele, zone de fotografii și altele.

Invităm toți locuitorii și oaspeții capitalei să se bucure de spiritul Crăciunului alături de familie și de prieteni.

Weekend cu evenimente de excepție! Interpreta din Ucraina, Tina Karol, cântă la Chișinău în această seară

Planifică-ți un weekend de excepție între 29 noiembrie și 1 decembrie, cu o selecție variată de evenimente care îți vor oferi momente memorabile. Muzică live, spectacole de teatru, evenimente caritabile și activități pentru cei mici – toate te așteaptă pentru un sfârșit de săptămână plin de emoție!

 Tina Karol – Concert de excepție

O seară spectaculoasă alături de una dintre cele mai apreciate artiste din Ucraina, Tina Karol, care își încântă fanii cu o voce inconfundabilă și interpretări pline de emoție.

  • Când: 29 noiembrie 2024, ora 19:00
  • Unde: Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu 
  • Link bilete: Cumpără aici

Darul de Aur – Ediția de Muzică Ușoară

Un spectacol plin de magie și talent muzical, adus de participanți talentați și personalități din industria muzicală.

  • Când: 30 noiembrie 2024, ora 18:00
  • Unde: Palatul Național „Nicolae Sulac”
  • Link bilete: Cumpără aici

Geta Burlacu & VoxMen – Concert Acapella

O seară magică alături de Geta Burlacu și grupul VoxMen, care vor interpreta muzică folclorică și colinde de iarnă într-o nouă stilistică muzical-vocală.

  • Când: 29 noiembrie 2024, ora 19:00
  • Unde: Sala cu Orgă
  • Link bilete: Cumpără aici

Secret Show Cabaret – Love Inferno

Un spectacol de cabaret surprinzător, cu o atmosferă seducătoare și momente de neuitat.

  • Când: 30 noiembrie 2024, ora 21:00
  • Unde: IP CCA “Ginta Latină” – Teatrul Fără Nume
  • Link bilete: Cumpără aici

Circ Mondial

O experiență fascinantă pentru întreaga familie, cu acrobații uimitoare, numere captivante și multe surprize.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 12:00
  • Unde: Palatul de Cultură al Feroviarilor
  • Link bilete: Cumpără aici

Academia de Balet „Attitude” – Lacul Lebedelor

O interpretare spectaculoasă a baletului clasic „Lacul Lebedelor”, prezentată de tinerii talentați ai Academiei de Balet „Attitude”.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 12:00
  • Unde: Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”
  • Link bilete: Cumpără aici

Eveniment de Caritate – Alergăm, Ajutăm

Un eveniment caritabil dedicat sprijinirii celor aflați în nevoie, combinând sportul cu solidaritatea.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 10:00
  • Unde: Parcul Valea Morilor
  • Link bilete: Cumpără aici

Povestea lui Moș Crăciun – Spectacol Tematic Interactiv

Un spectacol magic pentru cei mici, care aduce povestea lui Moș Crăciun în fața lor, cu jocuri interactive și momente de veselie.

  • Când: 30 noiembrie 2024, ora 11:00
  • Unde: “Planeta Clounella” – Teatrul Independent pentru Copii și Tineret
  • Link bilete: Cumpără aici

Gaițele – Piesă de teatru

O comedie clasică despre viața de familie, cu un umor savuros și interpretări remarcabile.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 17:30
  • Unde: Teatrul Național „Eugène Ionesco”
  • Link bilete: Cumpără aici

Planifică-ți weekendul și bucură-te de aceste evenimente de excepție! Indiferent dacă alegi muzică, teatru, spectacole pentru copii sau activități caritabile, ai garantat momente speciale. Nu uita, toate biletele pot fi achiziționate direct de pe platforma iTicket sau din aplicație: Android | iOS. Fă-ți planuri și bucură-te de momente memorabile alături de cei dragi!

Ceață densă în unele regiuni ale țării, iar pe drumuri se circulă cu dificultate

La această oră, pe teritoriul țării se circulă în condiții de ploaie, iar pe anumite trasee persistă ceața densă, ceea ce îngreunează circulația, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

”Atenție, șoferi! Pe carosabil umed, orice manevră neasigurată poate deveni periculoasă.
Conectați luminile anticeață;
Evitați accelerarea sau frânarea bruscă în timpul șofatului;
În cazul unui accident rutier sau a unei defecțiuni tehnice, utilizați triunghiul de presemnalizare, amplasat la o distanță vizibilă pentru ceilalți participanți la trafic;
Respectați regimul de viteză și păstrați o distanță de siguranță față de vehiculele din față.

Pietoni, Asigurați-vă că ați fost observați de șoferi înainte de a traversa strada.

Manifestați atenție și prudență maximă!”, anunță Poliția.

Tânărul interpret de la noi Cristian Porcari ne surprinde cu o nouă piesă emoționantă!
Articolul anterior
În următoarele zile vor veni primii fulgi. Cât vor coborî temperaturile
Articolul următor