Germania interzice exportul unui medicament pentru diabet despre care medicii spun că este folosit în exces și în mod greșit în curele de slăbire

Autoritatea de reglementare germană BfArM are în vedere interzicerea exporturilor de Ozempic, deoarece sistemele de sănătate din Europa se confruntă cu deficitul medicamentului pentru diabet, care este foarte solicitat pentru beneficiile sale în pierderea de greutate, transmite Reuters, citată de News.ro. Medicii susțin că folosirea medicamentului în curele de slăbire este periculoasă. 

Utilizarea medicamentului Ozempic, produs de compania Novo Nordisk, pentru pierderea în greutate a cauzat lipsuri în întreaga Europă, unde Marea Britanie şi Belgia au interzis temporar utilizarea acestuia pentru pierderea în greutate pentru a asigura disponibilitatea pentru diabetici.

Lansarea de către Novo Nordisk a medicamentului anti-obezitate Wegovy, o versiune în doză mare a Ozempic, în Marea Britanie, Germania, Norvegia şi Danemarca, a făcut până acum puţin pentru a tempera nebunia pentru Ozempic, deoarece volumele de Wegovy au fost limitate din cauza blocajelor de producţie.

Ozempic este aprobat pentru a trata diabetul de tip 2 atunci când terapiile mai consacrate au eşuat, dar a fost din ce în ce mai prescris ”off-label” pentru a trata pierderea în greutate, deoarece are acelaşi ingredient activ ca medicamentul Wegovy,foarte popular, dar rar.

”În prezent, suntem în discuţii cu parlamentarii cu privire la ceea ce vom face dacă măsurile actuale şi mesajele publice nu au un efect. Ne-am gândi apoi să impunem o interdicţie a exporturilor, astfel încât să rămână suficient în ţară pentru pacienţii care au nevoie de el”, a declarat Karl Broich, preşedintele BfArM, pentru revista Spiegel, potrivit g4media.ro.

Broich a adăugat că medicamentul merge în alte ţări europene şi în Statele Unite.

Novo, care a alocat 6 miliarde de dolari pentru a creşte producţia în Danemarca, a declarat săptămâna trecută că industria este departe de a putea produce suficiente medicamente pentru slăbire pentru a satisface cererea globală.

Mai multe medicamente vin pe piaţă, dar nu este clar când aprovizionarea va fi suficient de mare pentru a satisface cererea în creştere.

Promisiunea de pierdere în greutate

Medicamentul Eli Lilly tirzepatida, cunoscut şi sub numele de Mounjaro, a demonstrat în studii un potenţial de pierdere în greutate şi mai mare decât Wegovy şi a fost autorizat săptămâna trecută pentru o utilizare mai largă împotriva obezităţii, pe lângă o aprobare anterioară împotriva diabetului, în Statele Unite şi Marea Britanie.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a recomandat aprobarea, dar ultimul cuvânt al Comisiei UE este încă în aşteptare.

Broich a spus că o parte din Ozempic a fost mutat din ţară, deoarece este mai ieftin acolo decât în altă parte, iar cererea a fost determinată de utilizarea pentru pierderea în greutate.

Broich a avertizat că restricţiile la export pot fi utilizate doar rar, iar obstacolele legale sunt mari din cauza pieţei unice a Uniunii Europene.

Asociaţia germană a distribuitorilor angro de medicamente PHAGRO a declarat într-un comunicat că nu există nicio certitudine că exporturile sunt cauza penuriei.

”Măsurile de control al exporturilor, care sunt o opţiune mai puţin invazivă, ar trebui să fie preferate în detrimentul unei interdicţii de export atâta timp cât nu există nicio dovadă că exporturile sunt o cauză directă a indisponibilităţii”, a spus grupul.

Affordable Medicines Europe, un grup de lobby al companiilor angro de medicamente care desfăşoară comerţ paralel cu produse farmaceutice între ţările UE, a declarat că exporturile nu sunt cauza penuriei de Ozempic şi că ţările ar trebui, în schimb, să ia în considerare măsuri pentru a reglementa prescripţia off-label.

Dincolo de Ozempic, pacienţii germani şi asigurările medicale sunt printre principalii beneficiari ai comerţului paralel de medicamente în Uniunea Europeană, deoarece ţara este cea mai mare piaţă de intrare pentru comerţul cu medicamente din UE, a declarat un purtător de cuvânt al asociaţiei.

Cu toate acestea, mai multe ţări din UE au oprit deja exporturile Ozempic, arată datele Affordable Medicines.

Ţările care au impus astfel de interdicţii sunt Austria, Franţa, Grecia şi Republica Cehă. Portugalia, Polonia, România, Belgia, Slovacia şi Spania, la rândul lor, au în vigoare reguli care probabil fac imposibil exportul medicamentului.

BfArM din Germania a reiterat un apel către medici să prescrie numai medicamente din clasa agoniştilor receptorilor GLP-1, care includ Ozempic şi Trulicity al Eli Lilly, pentru utilizarea lor aprobată împotriva diabetului.

De asemenea, a cerut farmaciilor să completeze numai reţetele care indică diabetul drept indicaţie şi a îndemnat ”toţi actorii relevanţi” să nu exporte medicamentele.

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Studiu: Eliminarea unei lingurițe de sare din dieta zilnică are același efect ca medicamentele pentru hipertensiunea arterială
Articolul anterior
Shakira a fost însoțită de cei doi copii ai săi la decernarea premiilor Latin Music. Imaginile i-au cucerit pe fani
Articolul următor