O moldoveancă din Italia s-a otrăvit cu ciuperci culese chiar de ea. Ce a salvat-o

Un incident tragic a avut loc în Bassano del Grappa, provincia Vicenza (Veneto) unde o femeie moldoveancă în vârstă de 58 de ani a fost intoxicată grav după ce a consumat ciuperci otrăvitoare, relatează presa locală citată de punctul.md.

Incidentul s-a produs după ce femeia a cules ciuperci în „Parco Ragazzi del ’99”, o mică pădurice din centrul istoric al orașului. Crezând că sunt comestibile, ea le-a păstrat în frigider timp de trei zile, gătindu-le pe 1 decembrie 2023.

Din păcate, ciupercile consumate erau de fapt Amanita phalloides, una dintre cele mai otrăvitoare și mortale specii de ciuperci.

În timpul nopții, femeia a început să se simtă rău, având dureri abdominale, ceea ce a necesitat o vizită urgentă la spital în dimineața zilei de 2 decembrie 2023.

Medicii de la Spitalul San Bassiano au identificat rapid simptomele unei posibile intoxicații alimentare.

Fiica moldovencei a dus la spital porția de ciuperci rămase, gătite întregi. De asemenea,  femeia a arătat personalului medical o fotografie a ciupercilor culese, permițând astfel identificarea rapidă a speciei toxice.

Un expert micologic de la Ulss 7, Diego Schirato, a recunoscut Amanita phalloides în fotografie. Datorită acestei identificări rapide, medicii i-au administrat un antidot, salvându-i viața.

„Doar ciupercile crude pot fi identificate precis de către noi, experții” – precizează Diego Schirato – „deoarece cele gătite sau, și mai rău, tocate, fac mult mai dificilă analiza, iar viteza de diagnosticare este vitală.”

Din cauza severității intoxicației, femeia moldoveancă a fost transferată imediat la Centrul de Transplant din Padova, în speranța unui transplant de ficat.

Ciuperca Amanita phalloides este extrem de periculoasă, cu o rată de mortalitate de 70-80%. Se estimează că doar un miligram pe kg/corp este suficient pentru a provoca daune ireversibile ficatului.

Efectele otrăvirii apar după 8-12 ore după ingestie și încep prin dureri stomacale, frisoane, vomă și diaree. Se constată și tulburări nervoase, care alternează cu perioade de acalmie. Apoi apar sincope, răcirea extremităților corpului, slăbirea pulsului.

Acest incident subliniază riscurile asociate culegerii de ciuperci sălbatice, întrucât unele specii pot fi extrem de asemănătoare cu cele comestibile, dar de fapt sunt letale.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Câte kilograme vei adăuga în funcție de zodie!
Articolul anterior
Salariul minim pe ţară va fi mai mare cu 1.000 de lei, în 2024
Articolul următor