Femeile continuă să fie considerate ”îngrijitoarele casei” și responsabile de toate treburile casnice 

Deși Republica Moldova a trecut prin transformări semnificative în ultimii ani, din păcate, femeile continuă să se confrunte cu diverse stereotipuri de gen. Schimbarea percepțiilor societății în privința egalității de gen continuă să fie o problemă în Republica Moldova, arată rezultatele unui sondaj prezentat în cadrul unui eveniment sub genericul „Parteneriate pentru comunități puternice”, organizat în cadrul celei de-a doua ediții a programului finanțat de Uniunea Europeană „EU4GenderEquality: Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, informează unica.md.

40 de participanți, oficiali și membri ai societății civile și ai autorităților publice, și-au dat întâlnire la acest eveniment. Printre participanții de rang înalt s-au numărat E.S. Jānis Mažeiks, Ambasador, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Dominika Stojanoska, Reprezentantă de țară UN Women Moldova, Karina A. Nersesyan, Reprezentantă de țară UNFPA Moldova, Felicia Bechtold, Secretară de stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Viorica Țîmbalari, Directoare, Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie, precum și reprezentanții a organizațiilor partenere „Institutum Virtutes Civilis”, A.O. „Motivație”, Misiunea Socială „Diaconia” și Centrului pentru Informații și Documentare privind Drepturile Copilului.

Prin acest eveniment, organizatorii și-au propus să faciliteze conexiuni semnificative între organizațiile partenere, autoritățile publice, beneficiari și mass-media pentru a promova egalitatea de gen, a combate stereotipurile și a încuraja implicarea comunităților.

În discursul săi, Jānis Mažeiks, Ambasador, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a îndemnat societatea în promovarea comunităților inclusive și a făcut apel în susținerea schimbării percepțiilor în comunități prin implicarea societății.

UN Women Moldova este o organizații care se implică prin diverse proiecte  pentru egalitate de gen și a violenței în bază de gen.Dominica Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova:a mulțumit Uniunii Europene pentru acest proiect și a specificat că scopul organizației este de a conclucra împotriva normelor și stereotipurilor sociale:

”Ne axăm pe sistem pentru a lucra împotriva acestor stereotipuri pentru a stopa aceste lacune de egalitate, pentru a participa în viața politică, astfel ca femeile să aibă rolul lor în societate, dar și în zona pentru instaurarea păcii. Uneori nu realizăm cât de mult sunt implantate aceste stereotipuri în societate. Moldova a făcut progrese mari pentru implicarea femeilor și avansării drepturilor femeilor, un fapt îmbucurător.”, a menționat Dominica Stojanoska.

Participanții au discutat despre eforturile de consolidare a drepturilor și oportunităților egale pentru femei și bărbați și modalitățile de încurajare a implicării comunităților în combaterea stereotipurilor de gen. Evenimentul de networking a servit drept o platformă de a împărtăși perspective de explorare a oportunităților de colaborare pentru a avansa inițiativele de egalitate de gen la nivel local.

ATENȚIE, șoferi! De astăzi și până la 20 octombrie va fi suspendat parțial traficul rutier la Budești

De astăzi și până la 20 octombrie va fi suspendat parțial traficul rutier la Budești, tronsonul cuprins între strada Bălțata și ieșirea spre drumul național Chișinău – Tiraspol, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Măsura a fost luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de reabilitare a carosabilului. Conducătorii auto sunt îndemnaţi să se conformeze cerințelor agenților de circulație, să manifeste răbdare și disciplină în trafic.

O femeie care a înghițit 68 de pachete cu cocaină, prinsă cu ajutorul razelor X

O femeie care a înghițit zeci de pachete cu cocaină a fost prinsă pe un aeroport din Africa de Sud cu ajutorul unui aparat cu raze X. Ea avea în stomac 68 de pachete care cântăreau aproximativ 850 de grame. Femeia a fost arestată.

Femeia de 30 de ani, din Namibia, a fost prinsă pe aeroportul Tambo din Johannesburg, a anunțat poliția din Africa de Sud, potrivit Sky News. Ea a fost verificată de polițiștii care avea informații despre un transport de droguri dinspre Sao Paolo, Brazilia, potrivit stiripesurse.

Pasagera a fost dusă la spital, iar radiografia a arătat că în interiorul stomacului sunt numeroase pachete. După rezultatele radiografiei ea a eliminat pachetele cu droguri pe cale naturală.

Femeia va fi dusă în instanță pe 25 septembrie, fiind acuzată de trafic de droguri și deținere de droguri.

Zece antreprenoare de pe ambele maluri ale Nistrului beneficiază de sprijin pentru dezvoltarea unor afaceri sustenabile și inovatoare

Zece antreprenoare de pe ambele maluri ale Nistrului vor dezvolta afaceri inovatoare și vor contribui la stimularea economiei locale grație sprijinului oferit de Suedia, Marea Britanie și PNUD în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Antreprenoarele au fost selectate dintre participantele la un concurs dedicat, incluzând femei migrante întoarse în țară și femei din localități rurale. Fiecare dintre ele va primi asistență financiară nerambursabilă de până la 15.000 de dolari, destinați achiziționării de bunuri și servicii esențiale, cum ar fi utilaje și echipamente, soluții IT și servicii de marketing și branding. Pe lângă sprijinul financiar, câștigătoarele vor beneficia de mentorat în afaceri și acces gratuit la seminare tematice timp de 15 luni.

Aceste afaceri vor crea peste 20 de locuri de muncă permanente și sezoniere, inclusiv pentru grupuri vulnerabile. Asistența oferită în cadrul proiectului AdTrade va ajuta antreprenoarele să facă față mai ușor provocărilor economice curente, să adopte practici inovatoare pentru dezvoltarea afacerilor și să contribuie semnificativ la dezvoltarea economică a comunităților de pe ambele maluri ale râului Nistru și la promovarea incluziunii sociale în regiune.

Cele zece propuneri selectate acoperă o varietate de domenii, incluzând agricultura ecologică, energia verde și turismul durabil. Printre inițiativele finanțate se numără crearea unei întreprinderi apicole orientate spre export, cu certificare ecologică și deschiderea unei pensiuni turistice care va oferi servicii de închiriere a bărcilor electrice, alimentate cu panouri solare.

„Datorită asistenței obținute în cadrul proiectului AdTrade vom achiziționa o barcă cu motor electric, alimentată din surse regenerabile, pentru a asigura o navigare sustenabilă și ecologică pe râul Nistru. Este o alternativă la turismul tradițional, în care bărcile funcționează pe combustibili fosili. Vreau să demonstrez că se poate bucura de frumusețea naturii fără a-i provoca daune. De asemenea, afacerea noastră va crea locuri de muncă în turismul local și va susține economia comunităților de-a lungul râului Nistru”, a menționat Victoria Mușinschi din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari, în cadrul ceremoniei de înmânare a certificatelor de suport în afaceri.

De asemenea, cu ajutorul proiectului AdTrade va fi lansat un centru de imprimare pe textile care va utiliza vopsele naturale în locul celor chimice, precum și un centru de cosmetologie și tratamente faciale și corporale. O cafenea tematică va fi dotată cu echipamente eficiente energetic, iar o afacere de cultivare a alunelor va beneficia de un sistem de irigație prin picurare, alimentat solar, pentru a face față schimbărilor climatice. De asemenea, se preconizează deschiderea unui depozit frigorific bazat pe energie verde, destinat procesării și stocării recoltei proprii de fructe.

Până în prezent, 77 de antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de mentorat și asistență financiară în cadrul proiectului PNUD/AdTrade, contribuind astfel la crearea de locuri de muncă și la furnizarea de produse și servicii de calitate atât pe piața din Republica Moldova, cât și pe piețele externe.

Susținerea inițiativelor antreprenoriale pentru crearea și dezvoltarea întreprinderilor pe ambele maluri ale Nistrului este una dintre componentele de bază ale proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade). Pe lângă aceasta, proiectul oferă asistență pentru crearea unor parteneriate comerciale pe termen lung între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, îmbunătățirea potențialului lor de export și crearea condițiilor pentru ca ei să poată beneficia de oportunitățile acordurilor externe de comerț. De asemenea, proiectul AdTrade contribuie la sporirea competitivității companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea promovării exporturilor de mărfuri și servicii.

ATENȚIE, șoferi! De astăzi și până la 20 octombrie va fi suspendat parțial traficul rutier la Budești
Articolul anterior