O misiune a Fondului Monetar Internațional vine în R. Moldova la începutul lunii viitoare

O misiune a Fondului Monetar Internațional, condusă de Alina Iancu, se va afla în vizită în Republica Moldova în perioada 1‐11 octombrie. Echipa FMI va analiza evoluțiile recente din economie, va evalua perspectivele și riscurile la nivel macroeconomic și se va informa despre progresul atins în implementarea acțiunilor convenite în cadrul programului susținut de FMI, transmite IPN.

Într-o declarație pentru presă, reprezentanta permanentă a FMI în Republica Moldova, Svetlana Cerović, precizează că reprezentanții FMI vor purta discuții în contextul a celei de‐a șasea evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și evaluării a doua a programului susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF),

Programul autorităților moldovenești, susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF și EFF, are o durată de 40 de luni și a fost aprobat la 21 decembrie 2021. În luna mai 2022 a fost majorat volumul total de creditare până la circa 805 milioane de dolari SUA (594,3 milioane drepturi speciale de tragere (DST)). Circa 608 milioane de dolari (449,1 milioane DST) au fost deja debursați. În afară de aceasta, în decembrie 2023 a fost aprobat un program nou, susținut prin mecanismul de finanțare RSF, în valoare de 175 de milioane de dolari (129,4 milioane DST), din care au fost deja debursați  44 de milioane de dolari (32,3 milioane DST).

Finanțarea în baza Mecanismului extins de creditare prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani, iar finanțarea în baza Mecanismului de finanțare extinsă prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST, un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate. Finanțarea în baza Mecanismului de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate are un termen de rambursare de 20 de ani și o perioadă de grație de zece ani și jumătate, pe parcursul căreia nu se achită suma principală.

Doi tineri au furat un Ford din curtea unui bloc, apoi l-au abandonat într-un câmp. Ce riscă infractorii

Doi tineri de 18 și 20 de ani, originari din Chișinău și raionul Drochia, sunt cercetați penal, fiind suspectați de răpirea unui Ford Transit din sectorul Botanica al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Polițiștii au fost alertați de către proprietar, care a comunicat că a observat lipsa mașinii parcată în curtea blocului locativ de pe strada Pandurilor.

Prejudiciul cauzat victimei se ridică la 84.000 de lei.

În urma măsurilor de investigație și urmărire penală, angajații Inspectoratului de poliție Botanica au stabilit că bănuiții, pe parcursul nopții, au răpit automobilul profitând de faptul că lacătul ușii era deteriorat, au găsit cheia de rezervă în interior și au plecat într-o direcție necunoscută.

În scurt timp, suspecții au fost identificați și reținuți, iar automobilul a fost depistat într-un câmp din orașul Drochia.

Tinerii sunt cercetați penal în stare de libertate, iar conform legislației în vigoare persoana cu

Femeile continuă să fie considerate ”îngrijitoarele casei” și responsabile de toate treburile casnice 

Deși Republica Moldova a trecut prin transformări semnificative în ultimii ani, din păcate, femeile continuă să se confrunte cu diverse stereotipuri de gen. Schimbarea percepțiilor societății în privința egalității de gen continuă să fie o problemă în Republica Moldova, arată rezultatele unui sondaj prezentat în cadrul unui eveniment sub genericul „Parteneriate pentru comunități puternice”, organizat în cadrul celei de-a doua ediții a programului finanțat de Uniunea Europeană „EU4GenderEquality: Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, informează unica.md.

40 de participanți, oficiali și membri ai societății civile și ai autorităților publice, și-au dat întâlnire la acest eveniment. Printre participanții de rang înalt s-au numărat E.S. Jānis Mažeiks, Ambasador, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Dominika Stojanoska, Reprezentantă de țară UN Women Moldova, Karina A. Nersesyan, Reprezentantă de țară UNFPA Moldova, Felicia Bechtold, Secretară de stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Viorica Țîmbalari, Directoare, Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie, precum și reprezentanții a organizațiilor partenere „Institutum Virtutes Civilis”, A.O. „Motivație”, Misiunea Socială „Diaconia” și Centrului pentru Informații și Documentare privind Drepturile Copilului.

Prin acest eveniment, organizatorii și-au propus să faciliteze conexiuni semnificative între organizațiile partenere, autoritățile publice, beneficiari și mass-media pentru a promova egalitatea de gen, a combate stereotipurile și a încuraja implicarea comunităților.

În discursul săi, Jānis Mažeiks, Ambasador, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a îndemnat societatea în promovarea comunităților inclusive și a făcut apel în susținerea schimbării percepțiilor în comunități prin implicarea societății.

UN Women Moldova este o organizații care se implică prin diverse proiecte  pentru egalitate de gen și a violenței în bază de gen.Dominica Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova:a mulțumit Uniunii Europene pentru acest proiect și a specificat că scopul organizației este de a conclucra împotriva normelor și stereotipurilor sociale:

”Ne axăm pe sistem pentru a lucra împotriva acestor stereotipuri pentru a stopa aceste lacune de egalitate, pentru a participa în viața politică, astfel ca femeile să aibă rolul lor în societate, dar și în zona pentru instaurarea păcii. Uneori nu realizăm cât de mult sunt implantate aceste stereotipuri în societate. Moldova a făcut progrese mari pentru implicarea femeilor și avansării drepturilor femeilor, un fapt îmbucurător.”, a menționat Dominica Stojanoska.

Participanții au discutat despre eforturile de consolidare a drepturilor și oportunităților egale pentru femei și bărbați și modalitățile de încurajare a implicării comunităților în combaterea stereotipurilor de gen. Evenimentul de networking a servit drept o platformă de a împărtăși perspective de explorare a oportunităților de colaborare pentru a avansa inițiativele de egalitate de gen la nivel local.

ATENȚIE, șoferi! De astăzi și până la 20 octombrie va fi suspendat parțial traficul rutier la Budești

De astăzi și până la 20 octombrie va fi suspendat parțial traficul rutier la Budești, tronsonul cuprins între strada Bălțata și ieșirea spre drumul național Chișinău – Tiraspol, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Măsura a fost luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de reabilitare a carosabilului. Conducătorii auto sunt îndemnaţi să se conformeze cerințelor agenților de circulație, să manifeste răbdare și disciplină în trafic.

Doi tineri au furat un Ford din curtea unui bloc, apoi l-au abandonat într-un câmp. Ce riscă infractorii
Articolul anterior