Unități de elită ale FSB-ului rusesc suferă pierderi în regiunea Kursk

Unități speciale ale FSB sunt angajate în misiuni în regiunea Kursk și suferă pierderi în timp ce sunt echipate necorespunzător pentru a face față luptelor, relatează presa ucraineană, citând surse din cadrul serviciului rus de securitate internă, scrie adevarul.ro.

Un locotenent rus în vârstă de 35 de ani, care a servit în forțele speciale din regiunea Moscova, ar fi fost ucis în luptele de lângă localitățile Sudja și Koreneve, potrivit postărilor de pe rețele sociale din 15 august, relatează New Voice of Ukraine.

Cel puțin 100 de militari din unitățile de elită „Alpha” și „Vimpel” ar fi fost uciși până în septembrie 2024, dintre care și membri ai Serviciului de Frontieră.

Ziarul rus de opoziție Novaya Gazeta Evropa a relatat că a identificat un soldat din cadrul forțelor de operațiuni speciale ale FSB care a fost ucis în misiune în regiunea Kursk, confirmând pe această cale faptul că unități ale FSB sunt implicate în lupte în regiunea Kursk, au relatat analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

Publicația rusă a citat un ofițer al FSB potrivit căruia militari din unitățile „Alpha” și „Vimpel” au fost însărcinați cu misiunea de a identifica și distruge grupurile de sabotaj și recunoaștere ucrainene care operează în regiunea Kursk.

Ofițerul FSB a declarat că aceste grupări sunt slab echipate pentru a lupta împotriva forțelor ucrainene din armata regulată. Unitățile FSB desfășoară în mod obișnuit operațiuni de combatere a terorismului împotriva unor mici grupuri și probabil că nu au pregătirea și echipamentul necesare pentru a răspunde unităților ucrainene care efectuează atacuri combinate, au apreciat analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului.

O altă sursă apropiată serviciilor secrete ruse a declarat pentru Novaya Gazeta Evropa că Centrul de Operații Speciale al FSB nu acționează în coordonare cu unitățile militare ruse și că încă nu există un cartier general care să coordoneze misiuni de luptă comune între FSB și armata rusă.

Liderul rus Vladimir Putin a ordonat FSB pe 9 august să desfășoare o operațiune de combatere a terorismului în regiunile rusești Belgorod, Briansk și Kursk , după declanșarea incursiunii ucrainene în 6 august, dar apoi a atribuit sarcini suprapuse Ministerului rus al Apărării, FSB și Gărzii Naționale Rusiei (Rosgvardia). 

Kremlinul și comandanții militari ruși au avut dificultăți să creeze o structură de comandă și control coerentă și eficientă pentru a răspunde operațiunii din Kursk. Rămâne neclar ce responsabilități corespund operațiunii de combatere a terorismului în sarcina FSB sau Consiliului de Coordonare al Ministerului Apărării.

ISW a evaluat anterior că sarcinile suprapuse și structurile slabe vor continua să creeze fricțiuni între FSB și Ministerul rus al Apărării.

Maia Sandu a semnat decretul de demitere a șefului Marelui Stat Major

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind destituirea din funcție a lui Eduard Ohladciuc din funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, comandant al Armatei Naționale, scrie tvrmoldova.md.

 De menționat că demiterea lui Ohladciuc are loc la propunerea Cabinetului de miniștri,  în contextul expirării contractului acestuia, în luna octombrie. 

Ohladciuc este comandant al Armatei Naționale și șeful Marelui Stat Major din noiembrie 2021, după demiterea generalului de brigadă Igor Gorgan.

Membrii grupării „ȘOR” pun la cale proteste împotriva Maiei Sandu în Italia

Membrii grupării criminale „ȘOR” pregătesc proteste împotriva Maiei Sandu în Italia. În acest sens, persoanele afiliate lui Șor ademenesc moldovenii aflați în Italia să iasă cu pancarde cu scopul de a discredita întrevederea președintelui cu diaspora, scrie deschide.md.

De menționat că Maia Sandu întreprinde o vizită în Italia în perioada 27-29 septembrie. Șeful statului ar urma să viziteze 7 orașe, unde va avea discuții cu diaspora.

Una din întrevederi urmează să aibă loc chiar astăzi, la Milano, unde șeful statului va ajunge în jurul orei 18-00. În acest sens, membrii grupării urmau să organizeze un protest cu circa 20-30 de persoane. Totuși, potrivit legislației apenine, pentru acțiuni de protest este nevoie de o autorizație care trebuie depusă cu cel puțin trei zile înainte de eveniment. În lipsa acesteia, protestul a fost amânat pentru zilele următoare – perioada în care Maia Sandu se va afla în Italia.

Am să fac un video în care am să explic la lume care sunt problemele. Nu s-au grămădit așa de mulți. Era să fim 20-30 de oameni, dar amuș scriu pe grup. Mai bine nu de riscat… Vezi că eu nu știem de hu*neaua asta, că trebuie un permis să ceri de la Poliție. Eu dacă știam, aducem și cerem un permis, dar asta trebuie și 3 zile înainte. H*i evo znaet, nu vreau să iau însupra mea riscul și la toate persoanele care vin, înțelegi? Dacă mă duc eu singur și strig și-mi f*t mie o amendă, sunt problemele mele, dar dacă eu am organizat asta și vin toți acum și fiecare se alege cu amendă sau, cine știe, putem să dăm și peste oamenii care, știi, să-ți mai f*tă un proces penal la c*rul tău. Nu vreau să iau riscul ăsta asupra mea la toate persoanele”, a declarat unul dintre organizatorii protestelor în discuție cu un coleg de-al său.

Percheziții la primăria Chișinău

Mai multe percheziții au fost operate astăzi de ofițerii CNA și procurorii mun. Bălți într-un dosar pornit pe fapte de corupere pasivă, activă și contrabandă cu valută, în care sunt vizați funcționari ai Primăriei mun. Chișinău, o companie de construcții, angajați ai Inspectoratului Național de Supraveghere Tehnică și un avocat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Mai exact, directorul unei companii de construcție este cercetat pentru oferirea de remunerații ilicite unor funcționari ai Primăriei mun. Chișinău și unor responsabili de la INST și ÎS ”Cadastru” în schimbul obținerii unor acte permisive sau decizii favorabile pentru construirea unor imobile în capitală și în suburbiile acesteia.

Potrivit materialelor cauzei, s-a stabilit că, directorul agentului economic vizat ar fi avut multiple discuții și întrevederi cu agenți economici și cu  persoane cu atribuții de eliberare a actelor permisive și verificare a lucrărilor de construcție din cadrul Primăriei mun. Chișinău în cadrul cărora ar fi convenit asupra înregistrării actelor de recepție finală pentru mai multe imobile din municipiu. De asemenea, în cadrul unui alt dosar sunt cercetate mai multe episoade de contrabandă cu valută în proporții deosebit de mari, comise de către directorul companiei.

Astăzi, ofițerii CNA, sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți, au desfășurat acțiuni de urmărire penală la sediile a trei agenți economici, la birourile, domiciliile și mijloacele de transport a mai multor persoane vizate în dosar, de unde au ridicat telefoane mobile, purtători de informații și acte relevante pentru cauză.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Maia Sandu a semnat decretul de demitere a șefului Marelui Stat Major
Articolul anterior