Gest frumos! Un echipaj al poliției din Orhei a ajutat o femeie să ajungă în timp util la maternitate

Un gest frumos, demn de apreciat! Un echipaj al poliției din Orhei a ajutat o femeie aflată în travaliu să ajungă la timp la maternitate, scrie echipa.md.

Despre cele întâmplate a relatat chiar tânăra mămică. Potrivit ei, în timp ce se deplasa spre maternitate cu mașina, cu soțul ei, ar fi observat un echipaj al poliției ce monitoriza situația în zonă!

Imediat, s-au adresat după ajutor oamenilor legii, pentru a ajunge mai repede la maternitate, iar angajații poliției, fără a pierde măcar o clipă, au acceptat să-i ajute! Au pornit girofarul și semnalul sonor și au escortat tânăra familie spre maternitate.

Din fericire, mămica a ajuns la timp pe mâna medicilor și a născut un băiețel complet sănătos.

În context, familia vine cu un mesaj de mulțumire pentru Dorin Boldișor și Mihai Spatari, angajați ai IP Orhei, pentru sprijinul și ajutorul acordat într-un moment atât de important din viața acestei familii.

Plan de măsuri pentru pregătirea de sezonul de încălzire 2024-2025 care va asigura securitatea energetică a țării

Menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale, diversificarea surselor de aprovizionare și utilizarea combustibililor alternativi sunt câteva dintre măsurile prevăzute în Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024 – 2025, aprobat, astăzi, în cadrul ședinței Executivului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Documentul stabilește măsurile necesare pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, în contextul riscurilor legate de întreruperea aprovizionării cu gaze naturale din partea „Gazprom”.

Pe lângă crearea și menținerea stocurilor de gaze naturale, este prevăzută mаjоrаrеа capacității comerciale la granița România – Republica Moldova. Totodată, vor fi asigurate stocuri de păcură, cărbune și combustibil alternativ. Generatoarele electrice din instituțiile publice vor fi verificate, iar cele care nu dispun de astfel de echipamente vor fi dotate.  

De asemenea, va fi promovată utilizarea biomasei și surselor de energie regenerabilă, va fi accelerată implementarea programelor de eficientizare a consumului de energie. 

În ședința de astăzi a fost instituită și o Comisie guvernamentală de coordonare a măsurilor menționate, care va monitoriza implementarea lor și va interveni rapid în caz de criză. Aceasta va colabora cu toți actorii relevanți din sectorul energetic pentru a asigura continuitatea furnizării de energie și gaze naturale pe ambele maluri ale Nistrului.

În Republica Moldova, numărul consumatorilor finali de gaze naturale este de circa 823 de mii, iar de energie electrică – peste 1322 de mii.

Mediul online din R. Moldova va deveni mai sigur pentru copii

Copiii din Republica Moldova trebuie să aibă acces la un mediu online sigur și sănătos. Cabinetul de miniștri a aprobat un plan de acțiuni, menit să asigure protecția copiilor de riscurile utilizării internetului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Programul va include extinderea rețelei de parteneriate a serviciului de raportare a materialelor de abuz sexual asupra copiilor. În același timp, vor fi desfășurate campanii de informare despre riscurile online la care pot fi expuși minorii, dar și de promovare a serviciilor de raportare a cazurilor de violență în mediul online. De asemenea, în cadrul instituțiilor de învățământ general, va fi monitorizată implementarea standardelor pentru protecția și siguranța online a elevilor.

Aceste acțiuni vor asigura minimizarea expunerii minorilor la riscurile din mediul online, creșterea responsabilității utilizării internetului, dar și desfășurarea activităților de educație și  conștientizare pentru a informa atât copiii, cât și adulții despre siguranța online.  

Anual, în luna februarie, Republica Moldova marchează Ziua Siguranței pe Internet. 

Ursula von der Leyen va aduce la Chișinău un nou instrument de asistență UE pentru Moldova

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta săptămâna viitoare la Chișinău un nou instrument de asistență financiară pentru Moldova, au declarat surse de la Bruxelles Europei Libere.

Mecanismul de Reformă și Creștere este deja folosit de UE pentru a stimula transformările din țările din Vestul Balcanilor, pentru care a fost lansat în luna mai a anului curent.

Pentru Balcanii de Vest, el cuprinde fonduri de 6 miliarde de euro pentru anii 2024-2027, dar nu este limpede care este suma prevăzută pentru R. Moldova.

Autoritățile de la Chișinău nu au dorit să comenteze știrea vizitei Ursulei von der Leyen, care ar urma să aibă loc cu doar aproximativ 10 zile înaintea alegerilor prezidențiale la care Maia Sandu va căuta să obțină un nou mandat și a referendumului privind aderarea la UE.

În cazul candidatelor balcanice, dar foarte probabil și al Moldovei, Mecanismul are ca principal obiectiv de a sprijini alinierea la valorile, dispozițiile legislative, normele, standardele, politicile și practicile UE, în vederea aderării în viitor la UE, precum și integrarea progresivă în piața unică a UE și convergența socioeconomică cu UE.

Plan de măsuri pentru pregătirea de sezonul de încălzire 2024-2025 care va asigura securitatea energetică a țării
Articolul anterior