Medicul care a admis încălcarea secretului votului într-un azil de bătrâni din Comrat, reținut de Poliție

În contextul informațiilor privind pornirea cauzei penale în temeiul sesizării depuse de către Asociația ,,Promo-LEX”,  cu privire la încălcarea  secretului votului pentru 25 de alegători plasați în azilul de bătrâni din municipiul Comrat, la scrutinul electoral din 20 octombrie 2024, Poliția Națională informează că a fost pornit un dosar penal în baza articolului 182 alin. (2) din Codul Penal, pentru infracțiunea de – falsificare, prin orice mijloace, a rezultatelor votării, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Polițiștii din cadrul Direcției de Poliție UTA Găgăuzia în comun cu procurorii din UTA Găgăuzia, prin coordonarea Procuraturii Generale, au desfășurat percheziții la Comrat, soldate cu reținerea medicului care a asistat la procedura de votare a persoanelor în etate.

Oamenii legii au constatat că persoana reținută a contribuit activ la falsificarea buletinelor de vot prin votarea în locul altei persoane, dar și a aplicat abuzul față de funcția deținută pentru influențarea scrutinului electoral și a referendumului.

Din probele acumulate s-a stabilit că persoana a admis acceptarea mijloacelor financiare coruptibile pentru a-și folosi funcția în acest scop.

În urma perchezițiilor efectuate la angajatul medical au fost ridicate probe concludente, înscrisuri ale acțiunilor sale coruptibile, inclusiv, transferurile obținute de medic prin sistemul PSB – Promsvyazbank, din partea organizației criminale ȘOR pentru a admite încălcări în procesul electoral utilizând funcția administrativă .

Menționăm că, persoana reținută  are în proprietate mai multe bunuri imobile, asupra cărora urmează să se decidă aplicarea sechestrului pentru a stabili proveniența acestora, iar în lipsa unei justificări financiare se va decide confiscarea proprietăților și mijloacelor financiare deținute de făptaș.

Astfel, pe caz se vor realiza investigații financiare paralele, pentru a fi determinate  sursele din care au fost achiziționate proprietățile, inclusiv dacă acestea provin din surse ilegale.

Dacă vinovăția acestuia va fi demonstrată, riscă închisoare de până la 5 ani.

Organele de aplicare a legii reiterează ca orice act de constrângere sau influențare asupra votului alegătorului este strict interzis prin lege și se pedepsește penal.

România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. Ce țări a depășit

România marchează o premieră istorică în 2024, devenind cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, cu o producţie de 2,3 miliarde de metri cubi de gaz în trimestrul al doilea, a anunțat ministrul Energiei Sebastian Burduja, scrie digi24.ro.

„Datele sunt aferente trimestrului al doilea din 2024 şi confirmă statutul de lider pe care ni l-am asumat la nivel european, cu o producţie de 2,3 miliarde de metri cubi de gaz. Am «detronat» Olanda, care a înregistrat o producţie de 2,2 miliarde de metri cubi. Faţă de anul trecut, producţia de gaz românesc a crescut cu 1%”, a scris Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook. Ministrul PNL a adăugat că meritul principal este al Romgaz, compania din portofoliul ministerului energiei, care a avut la şase luni o producţie de gaz cu 5% mai mare, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Au pus în producţie 7 noi sonde anul acesta, inclusiv 100 Caragele, sondă pusă în producţie în doar 75 de zile, record absolut. Iar planurile de investiţii continuă. În 2024, Romgaz va aloca 600-800 milioane lei pentru creşterea producţiei de gaz românesc (la 6 luni, 1,25 miliarde lei, inclusiv investiţia în Neptun Deep)”, a mai precizat Burduja. El a mai afirmat că, în aceeaşi perioadă, românii au beneficiat de al patrulea cel mai ieftin preţ la gaz, conform datelor Eurostat. „Iar din 2027, prin gazele de mare adâncime din Marea Neagră, ne vom dubla efectiv producţia de gaz românesc. Vom avea un preţ şi mai bun la gaz, vom atrage şi mai multe investiţii în economie, şi vom susţine întreaga regiune să îşi reducă dependenţa faţă de gazul rusesc”, a conchis Sebastian Burduja.

Moldova are pentru prima oară o campioană mondială la kickboxing!

Tânăra sportivă moldoveancă, Diana Ceban, a devenit campioană mondială la kickboxing, conform ISKA (una dintre cele mai vechi și prestigioase organizații), care se desfășoară în perioada 23-27 octombrie la Viena, Austria.

Potrivit Media Sport, compatrioata noastră a ajuns în finala turneului la categoria de greutate până la 55 kg, învingând cu încredere sportivele din Portugalia, Ungaria și Franța, scrie noi.md. 

Iar în lupta pentru aur, Diana a învins-o prin knock-out pe reprezentanta Ucrainei.

Peste 200 de cazuri de corupere electorală, în acest weekend. Poliția vine cu detalii

Inspectoratul General al Poliției informează că, în acest weekend, Poliția a înregistrat 200 de informații, fiind întocmite 224 de procese- verbale de constatare a contravenției prevăzute de art. 47 prim din Codul Contravențional al Republicii Moldova– coruperea electorală pasivă, 143 de procese verbale fiind transmise deja, după competență, Centrului Național Anticorupție, pentru examinare și adoptarea deciziilor legale, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Amintim că, persoanele care cooperează cu ancheta și oferă informații vor fi scutite de plata amenzilor, conform legii.

În continuare Poliția întreprinde acțiuni pentru documentarea persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor, dar și celor care au influențat procesele de a corupe alegătorii.

Încurajăm cetățenii să fie vigilenți și să raporteze orice tentativă de corupție electorală. Doar prin implicarea activă a tuturor putem asigura un scrutin electoral corect și transparent, fără influențe ilegale.

România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. Ce țări a depășit
Articolul anterior