„Georgia. Republica Moldova. Acum România?”, scrie Politico în deschiderea unui articol în care susține că victoria ultranaționalistului Călin Georgescu din primul tur al prezidențialelor naște temeri că România ar putea aluneca într-o tabără pro-Moscova tot mai mare, scrie b1tv.ro.
Politico, despre semnalele de alarmă de la Bruxelles
Potrivit publicației, la Bruxelles sună semnalele de alarmă după victoria lui Călin Georgescu, un candidat pro-rus de extremă dreapta, care a apărut de nicăieri și a câștigat primul tur al prezidențialelor din România.
Victoria șocantă a candidatului ultranaționalist stârnește temeri că Moscova ar putea încerca să atragă în tabăra sa România, membră a UE și a NATO, după alegerile contestate din Georgia și Republica Moldova.
„Rezultatul acestui candidat tăcut, dar extremist, pro-rus face parte din războiul hibrid al Rusiei împotriva democrației europene”, a declarat eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan.Ce spune un analist străin despre victoria lui Călin Georgescu.
Într-adevăr, continuă Politico, rezultatul surprinzător din România coincide cu încercări mai ample ale Rusiei de a aduce țări din UE sau din vecinătatea sa în tabăra pro-Moscova.
Observatorii au lansat avertismente cu privire la eforturile ruse de influențare a recentelor alegeri din Republica Moldova și Georgia. Între timp, liderii din Ungaria și Slovacia, două state UE, susțin deja viziuni pro-ruse. Lor li s-ar putea alătura în curând și Cehia, dacă fostul premier Andrej Babis câștigă alegerile parlamentare de anul viitor.
Ce spune un analist străin despre victoria lui Călin Georgescu și intențiile rușilor
„Dacă urmărești ce fac rușii în această regiune, știi că România este super importantă pentru ei. Planul lor este să taie România de la Marea Neagră… este manualul rusesc obișnuit”, susține Milan Nic, analist al Consiliului german pentru relații externe.
Îngrijorările despre un posibil amestec – încă nedovedit – al Rusiei în alegerile din România sunt alimentate de faptul că Georgescu a câștigat primul tur cu un scor de 22,94%, chiar dacă nu s-a bazat pe susținerea unui partid, iar sondajele au ratat ascensiunea sa.
„Este produsul vidului (din politica românească) și probabil al banilor rusești. Dacă poți să cheltui atâția bani pe TikTok din senin, ridică semne de întrebare”, a adăugat Milan Nic.