Un tânăr moldovean impresionează lumea hocheiului în SUA

Alexander Karmanov, un apărător de origine moldoveană, face valuri în lumea hocheiului din Statele Unite. Deși sportul nu este popular în Moldova, Karmanov de doar 16 ani, demonstrează că talentul și determinarea pot depăși orice bariere. În prezent, el joacă pentru echipa Wilkes-Barre/Scranton Knights 16U și este deja angajat să reprezinte Universitatea Penn State în NCAA, liga de top a hocheiului universitar american, scrie safenws.md.

Cu o înălțime de 2,13 metri, el a reușit să devină un exemplu rar de jucător agil și bine pregătit fizic, contrar stereotipurilor asociate cu statura sa impresionantă. Deși jucători înalți precum Zdeno Chara au deschis drumul în NHL, performanțele lui Karmanov depășesc așteptările, mai ales datorită abilităților sale de patinaj și tehnicii sale de joc curate.

Drumul lui către succes nu a fost lipsit de provocări. În cariera sa timpurie, a fost criticat pentru numărul mare de penalități, însă prin muncă intensă și sprijinul antrenorului său, Matt Reid, Karmanov a reușit să corecteze acest aspect. Reid a declarat recent că jucătorul moldovean continuă să surprindă, fiind unul dintre cei mai promițători apărători tineri din generația sa.

„De la al cincilea meci incoace, nu cred cã a primit mai mult de două penalizãri Într-un meci. Daca tine crosa jos si nu îsi intinde bratele, este în regulă. Practic, nu poate fi sanctionat”, a afirmat Reid.

Totuși, povestea lui Karmanov începe într-un mediu în care hocheiul aproape că nu există. Moldova nu are infrastructură sau tradiții în acest sport, iar tânărul și-a început cariera în afara țării, în Rusia și Belarus, înainte de a-și găsi locul în SUA. Aceasta face reușita sa cu atât mai impresionantă, punând numele Moldovei pe harta unui sport dominat de națiuni cu tradiție.

Alexander Karmanov ne demonstrează că talentul moldovenesc poate străluci pe cele mai mari scene internaționale, chiar și în domenii mai puțin cunoscute în țară. El este un exemplu de ambiție și perseverență, inspirând o generație tânără să își urmeze visurile, indiferent de obstacole.

Atenție, șoferi! Restricții de circulație în centrul Capitalei

În baza Dispoziției Primăriei Chișinău, în legătură cu desfășurarea evenimentului social-sportiv – Maratonul de Crăciun, ediția 2024, care va avea loc la data de 14 decembrie, va fi sistată circulația transportului pe mai multe străzi, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, restricții de circulație vor fi pe următoarele străzi:
– bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, perimetrul străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și Alexandr Pușkin, în intervalul orelor 06:00-15:00;
– bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, tronsonul cuprins între străzile Alexandr Pușkin și strada Ismail, începând cu ora 10:00 până la ora 14:00.

Îndemnăm șoferii să respecte cerințele polițiștilor antrenați la fluidizarea traficului rutier și să dea dovadă de respect în raport cu ceilalți participanți la trafic.

6 din 10 moldoveni dețin cont bancar. Suntem la coada clasamentului european

Din anul 2021, 65% din moldoveni dețin un cont bancar, comparativ cu 18% în 2014. Potrivit Băncii Mondiale, Republica Moldova s-a plasat în coada clasamentului, media europeană fiind de peste 80%. Datele au fost prezentate de Dorel Noroc, președintele Asociațiilor Bancare în cadrul Forumului Național „Educație financiară pentru toți”, transmite IPN.

Potrivit datelor prezentate, Moldova este urmată în clasament de Kosovo, Armenia și Albania unde fiecare a doua persoană are deschis un cont bancar.

În topul clasamentului au ajuns Danemarca, Germania și Austria. În aceste țări, aproape 100% din persoanele cu o vârstă mai mare de 15 ani dețin un cont bancar.

Președintele Asociațiilor Bancare a explicat că factorii care diferențiază poziția Republicii Moldova de alte state sunt încrederea pe care o au oamenii față de instituțiile bancare, precum și modul în care autoritățile promovează educația financiară. Alți factori decizionali ar fi economia, veniturile populației, accesul la tehnologii și inovația.

Colindul lansat de Ion Paladi și Georgiana Lobonț, cel mai ascultat și cel mai viral pe câteva platforme concomitent

După succesul cu colindul “Ziua-i mare, seara-i sfânta”, alături de Paula Seling, care are peste 9 milioane de vizualizări, îndrăgitul interpret de muzică populară de la noi, Ion Paladi, vine cu un nou proiect muzical alături de artista din România Georgiana Lobonț – “Soră lângă frate bun”, informează unica.md.

Colindul, lansat acum câteva zile, a ajuns cel mai viral pe Tik Tok la moment, iar pe YouTube este în trendingyoutube România pe locul 19!

În prezent este cel mai ascultat colind din România! În curând atinge circa jumătate de milion de vizualizări.

Videoclipul cu imagini de poveste, filmate în Bucovina, Putna, dar și mesajul textului, vin să aducă lumina și căldura sărbătorilor de iarnă și să-i unească pe cei dragi de sărbători.

Muzica îi aparține lui Ion Paladi, textul lui Mihai Pascar, iar aranjamentul muzical este semnat de Corneliu Botgros, alături de Orchestra Națională “Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros.

În acest colind, pe final, se aud și vocile tinerilor din ansamblul etnofolcloric DORURELE, condus de Vladimir Șchiopu, și care este patronat de revista unica.md, fapt pentru care ținem să-i felicităm pentru colaborarea frumoasă cu interpretul Ion Paladi.

Vă invităm să savurați acest superb colind, iar dacă v-a plăcut, nu ezitați să lăsați o apreciere.

Marți, 17 decembrie, Ion Paladi va evolua la Sala Palatului din București în concertul Paulei Seling, iar pe 21 decembrie artistul nu va lipsi de la BT Arena Cluj, cea mai mare sală din România, de la spectacolul Georgianei Lobonț unde este Sold OUT de mai bine o lună. Colindul ”Soră lîngă Frate bun” a celor doi artiști va răsuna alături de Orchestra ”Lăutraii” condusă de maestrul Nicolae Botgros.

Ion Paladi și-a început activitatea artistică de la vârsta de 11 ani. A studiat la Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga” și este absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea „Dirijat Cor Academic”. Este solist al Orchestrei Naționale ”Lăutarii” și este extrem de îndrăgit atât în țară, cât și peste Prut.

Atenție, șoferi! Restricții de circulație în centrul Capitalei
Articolul anterior