Unul dintre cele mai frecvente simptome de care se plâng pacienţii cu afecţiuni ale sinusurilor este obstrucţia nazală, care poate provoca şi dureri de cap sau insomnie. Din cauza severităţii simptomelor, aceştia recurg la folosirea spray-urilor decongestionante nazale. Folosirea continuă, mai mult de 5 zile, a decongestionantelor nazale creşte riscul de dependenţă.
Decongestionantele topice nazale sunt medicamente lichide care, după ce au fost pulverizate în cavitatea nazală, produc constricţia vaselor mici de sânge de la nivelul mucoasei nazale. Congestia scade rapid, în decurs de câteva minute, ceea ce permite o respiraţie mai uşoară. Formulele cu acţiune de lungă durată şi menţin efectul aproximativ 12 ore.
Ce legatură există între spray-urile nazale şi rinita medicamentoasă
Durata recomandată de utilizare a decongestionantelor nazale este de 3 zile consecutive. Dacă se depăşeste perioada, receptorii din pereţii arterelor se reduc ca număr, iar durata efectului decongestionant al spray-ului nazal devine din ce în ce mai scurtă. Cu cât durata efectului spray-ului este mai scurtă, cu atât se foloseşte mai des, adică eficienţa sa este mai scăzută.
Simptomele rinitei medicamentoase pot fi chiar mai severe decat ale rinitei pentru care se administrează decongestionantul nazal. Pe termen lung, mucoasa nazală se atrofiază, apar cicatrici în interiorul nasului care pot determina iritaţii, sângerări sau uscăciune excesivă a mucoasei. Uneori, eroziunile sunt atât de severe, încât se poate perfora septul nazal, ceea ce impune tratamentul chirurgical.
Cum poate fi prevenită rinita medicamentoasă?
În primul rând, trebuie evitatâ utilizarea spray-urilor nazale. De asemenea, se recomandă consultarea unui medic alergolog sau ORL-ist dacă obstrucţia nazală este moderată ori severă, sau dacă tinde să apară mai mult de o singură dată pe an.
Este bine să citeşti etichetele de pe spray-urile nazale
Substanţele periculoase care se regăsesc în compoziţia lor sunt oximetazolina, fenilefrina, xilometazolina, nafazolina. În schimb, spray-urile nazale care conţin steroizi nu induc efectul periculos, putând fi folosite zilnic pe perioade lungi. Totodată, şi un tratament de scurtă durată cu corticosteroizi orali este indicat, pentru a „rupe” cercul vicios al congestiei induse de decongestionantul nazal.