Un tânăr paralizat s-a putut mişca din nou datorită unui stimulator electric al măduvei

Un pacient rămas paralizat în urma unui accident suferit la coloana vertebrala a reuşit să se ridice şi să mearga – ajutat fiind – caţiva paşi, mulţumită unui stimulator electric implantat în partea inferioara a spatelui.

separator
summers

Rob Summer, acum în vârstă de 25 de ani, este omul pe baza căruia s-a realizat acest studiu. Acum cinci ani, era un jucator de baseball al Universităţii din Oregon, iar în urma unui accident de maşină, a rămas paralizat.

La centrul din Louisville, el a urmat, timp de 26 de luni, 160 de sesiuni de recuperare, timp în care terapeuţii au încercat, cu ajutorul unui ham, să-l facă să se ridice şi să meargă din nou, însa totul a fost în zadar.

În urma acestui experiment eşuat, în luna decembrie a anului 2009, chirurgii i-au implantat o serie de electrozi în partea de jos a spatelui pentru a-i stimula măduva spinarii. Electrozii sunt ataşaţi unui generator de pulsuri, asemeni unui stimulator cardiac, şi sunt controlaţi din exteriorul corpului. În cea de-a treia zi dupa implantare, Rob Summer a reusit sa stea în picioare; nu s-a ridicat singur din şezut, dar a reuşit să se susţină după ce hamul a fost înlăturat puţin câte puţin.

„A fost incredibil. În acel moment îmi treceau o mulţime de lucruri prin cap. Am fost uimit. Am fost şocat”, a declarat americanul în cadrul unui interviu telefonic.

Dr. Harkema s-a arătat, de asemenea, surprinsă: „Cu siguranţă că întâmplarea se potriveşte cu teoria, dar nu ne aşteptam să se întâmple atât de repede. Domnul Summers a trecut prin sute de şedinţe de terapie şi a început să recapete putere şi masă musculară, iar starea lui de sănătate s-a îmbunătăţit. El încă speră că va merge iar, într-o zi.”

„Creierul ne controlează toate mişcările, însă coloana vertebrală este punctul de control primar”, a declarat Susan Harkema, directorul de cercetare din cadrul Centrului de Cercetări ale Leziunilor Măduvei Spinării din Louisville, în statul american Kentucky.

„Din punct de vedere ştiinţific, este remarcabil. Va face însă o diferenţă în vieţile multor oameni cu leziuni ale măduvei spinării? Nu ştiu încă”, a completat Dr. W. Zev Rymer, vicepreşedinte la Institutul de Reabilitare din Chicago.

Dispozitivul este, deocamdată, experimental, nefiind disponibil şi pentru alţi pacienti, iar datorită faptului că a fost testat pe o singură persoană, nu se ştie dacă va funcţiona şi în cazul altor afecțiuni ale coloanei vertebrale. totuşi, cercetătorii sunt de părere că această realizare este un mare pas înainte, întrucat au reuşit să demonstreze că stimularea electrică poate restabili, într-o oarecare măsură, abilitatea coloanei vertebrale de a controla mişcarea, chiar dacă interceptarea semnalelor emise de creier a fost întreruptă în urma accidentării.

Sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Un cuplu a slăbit 120 de kg timp de un an!
Articolul anterior
3 lucruri pe care aș vrea să i le spun fiului meu despre femei
Articolul următor