Soţia lui Adrian Ursu, Irina Negara, face minuni în bucătărie. Aceasta nu îşi păstrează secretele de bucătar în carneţelele de reţete, ci le face public pe blogul său personal, ca fiecare gospodină să afle cum îi reuşeşte Irinei să prepare aşa delicii culinare. Iată ce a pregătit ea pe masa de sărbători. Încearcă-le şi tu pentru că sunt sănătoase şi arată apetisant.
„Am organizat spontan, dar a decurs totul foarte drăguț și plăcut! Mai ales cînd elfii lui Moș Crăciun trăiesc peste gard și te ajută cînd ai nevoie. Dar să nu credeți că am uitat de Adrian! El m-a ajutat cel mai mult, a mîncat mai mult decît toți, iar asta, credeți-mă, e important! Dacă se mănîncă ceea ce ai gătit, înseamnă că a ieșit bun și te simți… pff masterchef!
Tartar de somon
Ingridiente: 300g somon proaspăt, 1 ceapă albă mica, 2-3 cozi de ceapă verde, 1 linguriță capere, 1 lămîie, 2 linguri ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare:
Tocați cît mai mărunt somonul cu ajutorul unui cuțit, nici într-un caz cu mașina de tocat carne sau alt robot de bucătărie. Cu cît este mai rece peștele, cu atît se taie mai ușor. Mărunțiți ceapa, cozile de ceapă verde și caperele, adăugați-le la somon, scurgeți acolo lămîia, turnați ulei de măsline, sărați și pipărați, amestecînd bine. Puneți amestecul la frigider pentru minimum o oră. 15 min înainte de a servi, mai mestecați o data.
Risotto cu creveți
Ingridiente: 1,5 căni orez aeborio, 1 ceapă alba, usturoi, cimbru, șofran, 100 ml vin alb, 2l supă de pui sau vită, creveți, 1 ceapă, adjica, lămîie, ulei de măsline.
Mod de preparare:
Căliți ceapa tăiată măunt, împreună cu usturoiul, cimbru și cîteva fire de șofran. Cînd ceapa e rumenită bine, adăugați orezul și căliți-l un pic amestecînd bine cu ceapa. Turnați vinul peste orez, puneți un capac la tigaie, lăsați să se absoarbă tot vinul apoi adaugați cîte două polonice de supă treptat pînă orezul este aproape gata, acoperind de fiecare dată cu capacul. O să împărtășesc secretul celui mai simplu, dar fin și mega gustos risotto, e un lucru pe care bucătarii șefi italieni nu prea vor să îl dezvăluie, dar este cineva care a dat secretul pe față, iar eu la rîndul meu o să vi-l spun vouă. Cînd este gata (orezul nu trebuie să fie sfărîmat, un risotto veritabil are orezul aproape gata și nu fiert pînă se desface), stingeți focul, adăugați un pic de unt și un pic de parmezan ras, mestecați bine, lăsați vreo 5 min sub capac, apoi serviți cu plăcere!
Despre creveți- noi îi gătim des și diferit pentru că ne plac mult și deseori mergem la piața de pește, de unde luăm cîteva kilograme să îi avem pentru a ne satisface poftele oricînd dorim.
Obișnuiesc să îi gătesc separat, însă dacă vreți, îi puteți adăuga simplu în risotto de mai sus cu 3-4 min înainte de a fi gata. Eu, i-am marinat cu adjica făcută de tata (așa ceva nu se vinde!), un pic de suc de lămîie și ulei de măsline. Am prăjit ceapa, din nou cu un pic de usturoi, pentru că mie îmi place mirosul de usturoi călit și îl adaug în orice mîncare (ei bine, în chocolate banana cake încă nu am încercat să-l pun), am adăugat niște roșii mărunt tăiate care s-au făcut vreo 10 min și am turnat deasupra creveții cu tot cu marinadă, i-am gătit vreo 5 min și Voilaaa! Otilica i-a aranjat frumos în jurul risotto și Poftă mare!
Tartă cu fructe și mascarpone
Ingridiente:
Pentru tartă: 100ml lapte, 80g făină, 150g unt, 150g zahăr, 50 g migdale, 3 gălbenușuri, 1 lămîie, 1 plic praf de copt, 1 portocală, scorțișoară.
Pentru umplutură: 200g zmeură, 100g affine, 100g mure, 250g mascarpone, 30g zahăr pudră, 25 g migdale, 3 nectarine, 2 albușuri, 1 plic zahăr vanilat.
Mod de preparare:
Pune într-un castron făina, zahărul, migdalele tocate, coaja rasă de lămîie, un praf de copt și scorțișoara. Adaugă laptele, gălbenușurile și untul înmuiat la temperatura camerei, amestecă bine toate ingridientele. Scurge zeama de portocală și amestecă bine pînă obții o compoziție omogenă.
Încălzește cuptorul la 170 C. Unge o tavă rotundă cu unt și toarnă 2/3 din compoziție. Spală nectarinele, îndepărtează coaja, taie-le feliuțe subțiri în formă de semilună Aranjează deasupra feliuțele de nectarine și presară deasupra fructele de pădure, păstrînd un sfert din ele pentru decor. Toarnă deasupra restul compoziției și presară cu feliuțe de migdale. Coace la cuptor cca 45 min.
Bate albușurile spumă și încorporează-le în mascarponele amestecat cu zahărul pudră și cel vanilat, pentru a obținr o cremă densă.”