Viorica C.: “Copilul meu de trei ani se îmbolnăvește des, iar din acest motiv lipsesc frecvent de la serviciu. Şefului însă nu-i este pe plac. Există un regulament care „să-mi permită să-i astup gura”? Cât de mult pot sta cu copilul acasă în concediu de boală? Dar pe parcursul unui an?”
Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:
Concediul medical se acordă tuturor salariaților și ucenicilor în baza certificatului medical. Legislația nu prevede exact în ce cazuri se eliberează și în ce cazuri nu se eliberează certificatul de concediu medical, dar prevede că, în toate cazurile eliberarea şi prelungirea certificatului se argumentează prin datele examenului clinic, rezultatele investigaţiilor de laborator şi instrumentale, consultaţiile medicilor specialişti de profil, efectuate în dinamică.
Potrivit HG 469/24.05.2005 pentru aprobarea Instrucţiunii privind modul de eliberare a certificatului de concediu medical, pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 3 ani certificatul se eliberează de preferinţă mamei, indiferent de faptul dacă există un alt membru al familiei care l-ar putea îngriji.
În cazul tratamentului în condiţii de ambulator certificatul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani şi pentru îngrijirea copilului cu handicap până la 16 ani cu afecţiuni intercurente se eliberează mamei sau tatălui pe o durată ce nu depăşeşte 14 zile calendaristice.
Pentru îngrijirea copilului bolnav certificatul se eliberează şi altui membru al familiei (bunicii, bunelului, altor membri ai familiei încadraţi în muncă, tutorelui sau curatorului), dacă din anumite motive întemeiate, confirmate documentar, mama sau tata nu poate îngriji (în caz de boală, absenţă temporară, decădere din drepturile părinteşti etc.).
Dacă copilul bolnav necesită îngrijire după încheierea certificatului, pentru perioada ce depăşeşte durata certificatului, prin intermediul Consiliului Medical Consultativ se eliberează un certificat de forma stabilită, care confirmă necesitatea îngrijirii copilului bolnav.
Dacă în familie sunt câţiva copii care s-au îmbolnăvit consecutiv, certificatul se eliberează mamei sau unui alt membru al familiei, pentru fiecare caz concret. Atunci când doi sau mai mulţi copii se îmbolnăvesc concomitent, pentru îngrijirea lor se eliberează un singur certificat.
În cazul în care copilul suferă de boli contagioase, este imobilizat într-un aparat gipsat ori este supus unor intervenţii chirurgicale etc., durata prelungirii certificatului se stabileşte de către Consiliul Medical Consultativ al instituţiei medico-sanitare, conform indicaţiilor medicale pentru îngrijirea copilului bolnav în cazul bolii respective.
Dacă în perioada în care o persoană îngrijeşte de un copil bolnav, în baza certificatului eliberat, se îmbolnăveşte un alt copil, acestei persoane i se eliberează, în modul stabilit, certificat pentru îngrijirea celuilalt copil bolnav.
În cazul tratamentului în spital al copilului în vârstă de pînă la 7 ani, precum şi al copilului cu handicap în vârstă de pînă la 16 ani, conform concluziei consiliului medical, mamei i se eliberează certificat pe întreaga perioadă în care copilul bolnav necesită îngrijire, dar nu mai mult de 30 zile calendaristice. Dacă mama nu poate îngriji copilul, certificatul pentru îngrijirea copilului bolnav aflat în spital se eliberează altui membru al familiei care îl îngrijeşte (tatălui, bunicii, bunelului, altor membri ai familiei încadraţi în muncă, tutorelui sau curatorului).
Certificatul se eliberează, prin decizia Consiliului Medical Consultativ, unuia dintre părinţi sau tutorelui (curatorului), care se ocupă de îngrijirea şi educaţia copilului cu handicap în vârstă de până la 16 ani, pe toată perioada aflării acestuia la tratament balneosanatorial (inclusiv pe durata călătoriei tur-retur), dar nu mai mult de 30 zile calendaristice.
Deci, pe parcursul unui an calendaristic sunteți în drept de a lipsi de la serviciu pentru îngrijirea copilului bolnav ori de câte ori copilul se îmbolnăvește în baza certificatului de concediu medical eliberat în condițiile legii. În cazul în care salariatul sau ucenicul pierde temporar capacitatea de muncă legea prevede expres termenul acordării concediului medical pe parcursul unui an calendaristic.
Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md