Balsamuri-buze-1200×250
Stare de urgență economică în stânga Nistrului
Administrația de la Tiraspol a decis să instituie în regiunea transnistreană stare de urgență economică. Decizia a fost luată de membrii așa-numitului consiliul de securitate în contextul riscului să nu fie furnizate gaze naturale după 1 ianuarie. Dacă nu va fi gaz, MGRES va trece la cărbune. Stocurile sunt disponibile pentru 50 de zile, transmite IPN.
„Astăzi nu avem nicio garanție în ceea ce prevestește livrările de gaze. Trebuie să ne pregătim pentru orice scenariu”, a declarat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoseliski.
În cazul în care în regiunea transnistreană nu vor mai fi livrate gaze naturale, Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES) va trece la cărbune. În aceste condiții, va fi posibilă asigurarea necesităților de energie electrică pe un termen de 50 de zile pentru sectorul locativ, pentru instituțiile sociale, dar și pentru producătorii de alimente.
Premierul Dorin Recean spune că nu există motive pentru o nouă majorare a tarifelor la gaz
Premierul Dorin Recean dă asigurări că nu există motive pentru o nouă majorare a tarifelor la gaze. Prin rectificarea bugetară promovată, au fost alocate fonduri suplimentare pentru a oferi compensații cetățenilor în sezonul de încălzire. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, transmite IPN.
Premierul a venit cu critici la adresa fostului membru al Consiliului de Observatori Moldovagaz, Sergiu Tofilat. Dorin Recean l-a acuzat că a sabotat achizițiile de gaz și și-ar fi folosit influența în detrimentul intereselor Republicii Moldova.
„Atunci când companiile puteau să cumpere gaz mai ieftin, el a blocat aceste achiziții”, a menționat premierul. „Moldovagaz s-a pregătit în iulie să cumpere gaz cu 32 de euro și ulterior a venit reacția că nu trebuie să cumpărăm cu 32 de euro, întrucât prețul poate scădea la 28 de euro. Și după această comunicare piața a fost în creștere”, a comunicat Dorin Recean.
Premierul a dispus Agenției Proprietății Publice să convoace Adunarea Generală și să fie desemnat un nou membru în Consiliul de Observatori. El și-a reiterat invitația adresată societății civile „să ofere un expert corespunzător, care să ne reprezinte în Consiliul de Observatori”
În contextul crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova, premierul a dat asigurări că nu vor exista noi majorări a tarifelor la gaze. Declarația vine după ce, de la 1 decembrie, tarifele au crescut până la 16,74 lei pentru un metru cub, cu TVA.
„Chiar și în condițiile noi, tarifele din acest an nu sunt mai mari decât cele de anul trecut, chiar sunt nițel mai mici. Asta nu înseamnă că noi nu trebuie să optimizăm prețul de achiziție, nu înseamnă că nu trebuie să diminuăm tarifele, dar de fiecare dată Guvernul va interveni și va susține cetățenii”, a menționat premierul.
Dorin Recean a precizat că Guvernul a aprobat o rectificare bugetară prin care pachetul de compensații a fost majorat cu 111 milioane de lei.
După revocarea lui Victor Parlicov din funcția de ministru al energiei, premierul a anunțat că preia portofoliul energetic și va solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în acest domeniu, începând cu data de 16 decembrie. În aceeași zi, a fost demis șeful Energocom, Victor Bînzari, iar Sergiu Tofilat a fost înlăturat din Consiliul de Observatori al Moldovagaz.
Cine va fi președinte în România până când se va face un nou scrutin
Petre Lăzăroiu, fost judecător al CCR a declarat, vineri, pentru News.ro, după decizia Curţii Constituţionale de anulare a întregului proces electoral privind alegerea preşedintelui României, că acum, în primul rând, Guvernul trebuie să dea o Hotărâre în care să stabilească noii parametri ai alegerii preşedintelui, scrie digi24.ro.
„Adică să stabiliească datele, competitorii etc etc”, a spus Lăzăroiu. Întrebat ce se întâmplă în condiţiile în care mandatul actualului preşedinte al României expiră în această lună, Petre Lăzăroiu a răspuns: „Dacă alegerile parlamentare sunt validate, şi deja am înţeles că mandatele au fost validate, Parlamentul îşi va alege structurile, respectiv preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, chestorii etc şi atunci sigur că se poate numi, aşa cum scrie în Constituţie, un preşedinte interimar. Adică preşedintele Senatului să ia locul preşedintelui ieşit din mandat”, a explicat Petre Lăzăroiu, pentru News.ro.
Curtea Constituțională a decis vineri, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale, urmând ca procesul electoral să se reia în integralitate, potrivit unui comunicat al CCR. Guvernul va stabili o nouă dată pentru prezidențiale.