10 alimente bogate in calciu

Calciul este un mineral cu o multime de roluri in organism! Cu toate acestea, calciul este esential in mod special pentru dezvoltarea si mentinerea dintilor si oaselor puternice. In plus, este implicat in transmiterea nervoasa, contractia musculara si eliberarea anumitor hormoni si enzime, scrie catena.ro.

Deficitul de calciu este o problema foarte rara, dar care poate cauza amorteala la nivelul degetelor de la maini si de la picioare, crampe musculare, pierderea poftei de mancare, convulsii, letargie si ritmuri cardiace anormale. Ba mai mult, un deficit de lunga durata poate provoca pierderea densitatii osoase (osteopenie) si oase fragile (osteoporoza).

In schimb, excesul de calciu (in special cel cauzat de suplimente) poate provoca pietre la rinichi, calcificarea tesuturilor moi si poate creste riscul de boli vasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral si atacul de cord.

Printre cele mai cunoscute alimente bogate in calciu se numara tofu, laptele, iaurtul, branza, verdeturile cu frunze, fasolea, scoicile, pastravul si dovlecelul ghinda. Doza zilnica recomandata pentru calciu este de 1000-1300 mg.

Cu toate ca exista unele dovezi ca acidul fitic si acidul oxalic din fasole si verdeata pot impiedica absorbtia calciului, legumele si fasolea verde se numara printre cele mai cunoscute alimente bogate in calciu.

Calciul este un element esential pentru sanatate. Ba mai mult, calciul este cel mai abundent mineral din corp. Acesta contribuie decisiv la formarea oaselor si dintilor si joaca un rol important in sanatatea inimii, functia musculara si transmiterea nervoasa.

Potrivit specialistilor, doza zilnica recomandata de calciu este stabilita in functie de categoria de varsta, dupa cum urmeaza:

– sugari: 200-260 mg

– copii intre 1 si 3 ani: 700 mg

– copii intre 4 si 8 ani: 1000 mg

– copii si adolescenti intre 9 si 18 ani: 1.300 mg

– adulti: 1.000 mg

– femei insarcinate sau care alapteaza, femei la menopauza: 1.000-1.300 mg.

Cu toate acestea, multi oameni nu obtin cantitatea necesara de calciu din hrana. Principalele alimente bogate in calciu sunt lactatele precum laptele, branza si iaurtul. Cu toate acestea, exista multe alimente bogate in calciu care nu au nicio legatura cu laptele.

Aceste alimente bogate in calciu sunt verdeturile cu frunze, leguminoasele, fructele uscate, fructele de mare, tofu si diverse alimente fortificate cu calciu.

Semințe

Semintele sunt mici “fabrici” nutritive. Printre aceste alimente bogate in calciu se numara semintele de mac, susan, telina si chia. Mai exact, o lingura de 9 grame de seminte de mac contine 126 mg de calciu. Acest lucru inseamna 13% din doza zilnica recomandata. De asemenea, semintele contin proteine ​​si grasimi sanatoase. De exemplu, semintele de chia sunt bogate in acizi grasi omega-3 vegetali.

Semintele de susan se numara, de asemenea, printre alimentele bogate in calciu. O lingura contine 9% din doza zilnica recomandata de calciu, dar si alte minerale, cum ar fi cupru, fier si mangan.

Branza

Un lucru bine-cunoscut este ca majoritatea branzeturilor sunt alimente bogate in calciu. In special parmezanul! In 28 de grame de parmezan se gasesc 331 mg de calciu, sau 33% din valoarea zilnica.

In schimb, branzeturile mai moi contin mai putin calciu: 28 gr de branza brie asigura doar 52 mg sau 5% din doza zilnica recomandata. In categoria aceasta intra mai multe soiuri. Unele contin aproximativ 20% din doza zilnica.

Cu toate acestea, calciul din lactate este absorbit mai usor de corp decat cel din produsele vegetale. In plus, multe tipuri de branza, cum ar fi branza de vaci, contin si proteine.

Mai mult, specialistii le recomanda persoanelor cu intoleranta la lactoza sa aleaga branzeturile tari si vechi pentru ca sunt in mod natural mai sarace in lactoza.

Iaurtul

In top 10 alimente bogate in calciu intra si iaurtul. Cele mai multe feluri de iaurt sunt, de asemenea, bogate in bacterii probiotice, despre care se stie ca sunt atat de benefice pentru sanatate. O cana de 245 grame de iaurt simplu contine 30% din doza zilnica recomandata de calciu. In plus, contine si fosfor, potasiu si vitaminele B2 si B12.

Iaurtul cu continut scazut de grasimi contine si mai mult calciu. Mai exact, o cana de 245 gr contine 45% din doza zilnica. Iaurtul grecesc este delicios si vine cu multe proteine pentru organism, insa cu mai putin calciu decat iaurtul obisnuit.

Sardine și somon la conserva

Datorita faptului ca au oasele fragile si comestibile, sardinele si somonul la conserva contin calciu in cantitati interesante. O conserva de 92 grame de sardine asigura 35% din doza zilnica, in timp ce o conserva de 85 grame de somon cu oase ofera 21%.

Pe langa acest beneficiu important, acesti pesti grasi asigura proteine ​​de inalta calitate si acizi grasi omega-3, care fac minuni pentru creier, inima si piele.

Fasolea și lintea

Fasolea si linte sunt bogate in proteine, micronutrienti si fibre. De asemenea, sunt renumite si pentru continutul mare de fier, magneziu zinc, folat si potasiu. In plus, unele soiuri contin si calciu in cantitati decente.

Printre aceste alimente bogate in calciu se numara si fasolea alba. O cana de 179 grame de fasole alba gatita asigura 13% din doza zilnica recomandata. In schimb, alte soiuri de fasole si linte au mai putin calciu, continand aproximativ 4-6% din doza zilnica pe cana.

Migdale

Migdalele, in special cele crude, se afla, in mod clar, pe lista scurta de alimente bogate in calciu. Din categoria nucilor si semintelor, migdalele sunt printre cele mai bogate alimente in calciu. 29 gr de migdale (sau aproximativ 22 de migdale) ofera 8% din doza zilnica recomandata.

Dar beneficiile acestor alimente bogate in calciu nu se termina aici. 28 de grame de migdalele asigura, in plus, 3 grame de fibre, precum si grasimi si proteine ​​sanatoase. In plus, reprezinta o sursa excelenta de magneziu, mangan si vitamina E.

Proteine ​​din zer

Proteina din zer se gaseste si se obtine din lapte, iar potentialele sale beneficii pentru sanatate au fost analizate pe larg in cadrul cercetarilor. Este o sursa extraordinara de proteine ​​si de aminoacizi digerati rapid. Specialistii au descoperit, in urma mai multor studii, ca un consum mare de zer poate sustine procesul de slabire si mentine sub control zaharul din sange.

Zerul se integreaza, de asemenea, perfect printre alimentele bogate in calciu. 28 de grame de pudra proteica de zer contin 200 mg sau 20% din doza zilnica recomandata.

Unele verdeșuri cu frunze

Verdeturile inchise la culoare si cu frunze sunt extraordinar de sanatoase si, in plus, se numara printre cele mai accesibile alimente bogate in calciu. Verdeturile care contin cele mai mari cantitati de calciu sunt varza collard, spanacul si varza kale.

De exemplu, 190 de grame de varza collard fiarta contine 266 mg de calciu, un sfert din cantitatea de care avem nevoie intr-o zi.

Rubarba

Aceasta planta originara din Tibet este un aliment nu foarte cautat, dar care contine cantitati mari de fibre, vitamina K, calciu si mai mici de alte vitamine si minerale. Rubarba contine si fibre prebiotice, cunoscute pentru ca sustin prezenta bacteriilor sanatoase in intestine.

Rubarba este bogata in oxalati, motiv pentru care o mare parte din calciu nu este absorbita de corp. De fapt, in urma unui studiu, s-a descoperit ca organismul poate absorbi doar aproximativ un sfert din cantitatea de calciu aflata in rubarba.

Cu toate acestea, rubarba contine o cantitate impresionanta de calciu. Asa ca, si daca absoarbe doar 25% din total, organismul tot va primi 87 mg de calciu din 240 grame de rubarba gatita.

Produse fortificate

Top 10 alimente bogate in calciu se incheie cu alimentele fortificate. De exemplu, unele tipuri de cereale pot asigura pana la 1.000 mg (100% din doza zilnica recomandata) pe portie – si asta inainte de a fi adaugat laptele.

Cu toate acestea, retineti ca organismul nu poate absorbi toata cantitatea de calciu in acelasi timp si cel mai bine este sa consumati calciu pe tot parcursul zilei.

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!



Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Furtului secolului – recuperări zero! Hoții huzuresc, iar statul a adunat doar 76 milioane de lei
Articolul anterior
Oamenii de știință au examinat creierul unui călugăr budist decedat. Rezultatul i-a uimit
Articolul următor