10 alimente bogate in calciu

Calciul este un mineral cu o multime de roluri in organism! Cu toate acestea, calciul este esential in mod special pentru dezvoltarea si mentinerea dintilor si oaselor puternice. In plus, este implicat in transmiterea nervoasa, contractia musculara si eliberarea anumitor hormoni si enzime, scrie catena.ro.

Deficitul de calciu este o problema foarte rara, dar care poate cauza amorteala la nivelul degetelor de la maini si de la picioare, crampe musculare, pierderea poftei de mancare, convulsii, letargie si ritmuri cardiace anormale. Ba mai mult, un deficit de lunga durata poate provoca pierderea densitatii osoase (osteopenie) si oase fragile (osteoporoza).

In schimb, excesul de calciu (in special cel cauzat de suplimente) poate provoca pietre la rinichi, calcificarea tesuturilor moi si poate creste riscul de boli vasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral si atacul de cord.

Printre cele mai cunoscute alimente bogate in calciu se numara tofu, laptele, iaurtul, branza, verdeturile cu frunze, fasolea, scoicile, pastravul si dovlecelul ghinda. Doza zilnica recomandata pentru calciu este de 1000-1300 mg.

Cu toate ca exista unele dovezi ca acidul fitic si acidul oxalic din fasole si verdeata pot impiedica absorbtia calciului, legumele si fasolea verde se numara printre cele mai cunoscute alimente bogate in calciu.

Calciul este un element esential pentru sanatate. Ba mai mult, calciul este cel mai abundent mineral din corp. Acesta contribuie decisiv la formarea oaselor si dintilor si joaca un rol important in sanatatea inimii, functia musculara si transmiterea nervoasa.

Potrivit specialistilor, doza zilnica recomandata de calciu este stabilita in functie de categoria de varsta, dupa cum urmeaza:

– sugari: 200-260 mg

– copii intre 1 si 3 ani: 700 mg

– copii intre 4 si 8 ani: 1000 mg

– copii si adolescenti intre 9 si 18 ani: 1.300 mg

– adulti: 1.000 mg

– femei insarcinate sau care alapteaza, femei la menopauza: 1.000-1.300 mg.

Cu toate acestea, multi oameni nu obtin cantitatea necesara de calciu din hrana. Principalele alimente bogate in calciu sunt lactatele precum laptele, branza si iaurtul. Cu toate acestea, exista multe alimente bogate in calciu care nu au nicio legatura cu laptele.

Aceste alimente bogate in calciu sunt verdeturile cu frunze, leguminoasele, fructele uscate, fructele de mare, tofu si diverse alimente fortificate cu calciu.

Semințe

Semintele sunt mici “fabrici” nutritive. Printre aceste alimente bogate in calciu se numara semintele de mac, susan, telina si chia. Mai exact, o lingura de 9 grame de seminte de mac contine 126 mg de calciu. Acest lucru inseamna 13% din doza zilnica recomandata. De asemenea, semintele contin proteine ​​si grasimi sanatoase. De exemplu, semintele de chia sunt bogate in acizi grasi omega-3 vegetali.

Semintele de susan se numara, de asemenea, printre alimentele bogate in calciu. O lingura contine 9% din doza zilnica recomandata de calciu, dar si alte minerale, cum ar fi cupru, fier si mangan.

Branza

Un lucru bine-cunoscut este ca majoritatea branzeturilor sunt alimente bogate in calciu. In special parmezanul! In 28 de grame de parmezan se gasesc 331 mg de calciu, sau 33% din valoarea zilnica.

In schimb, branzeturile mai moi contin mai putin calciu: 28 gr de branza brie asigura doar 52 mg sau 5% din doza zilnica recomandata. In categoria aceasta intra mai multe soiuri. Unele contin aproximativ 20% din doza zilnica.

Cu toate acestea, calciul din lactate este absorbit mai usor de corp decat cel din produsele vegetale. In plus, multe tipuri de branza, cum ar fi branza de vaci, contin si proteine.

Mai mult, specialistii le recomanda persoanelor cu intoleranta la lactoza sa aleaga branzeturile tari si vechi pentru ca sunt in mod natural mai sarace in lactoza.

Iaurtul

In top 10 alimente bogate in calciu intra si iaurtul. Cele mai multe feluri de iaurt sunt, de asemenea, bogate in bacterii probiotice, despre care se stie ca sunt atat de benefice pentru sanatate. O cana de 245 grame de iaurt simplu contine 30% din doza zilnica recomandata de calciu. In plus, contine si fosfor, potasiu si vitaminele B2 si B12.

Iaurtul cu continut scazut de grasimi contine si mai mult calciu. Mai exact, o cana de 245 gr contine 45% din doza zilnica. Iaurtul grecesc este delicios si vine cu multe proteine pentru organism, insa cu mai putin calciu decat iaurtul obisnuit.

Sardine și somon la conserva

Datorita faptului ca au oasele fragile si comestibile, sardinele si somonul la conserva contin calciu in cantitati interesante. O conserva de 92 grame de sardine asigura 35% din doza zilnica, in timp ce o conserva de 85 grame de somon cu oase ofera 21%.

Pe langa acest beneficiu important, acesti pesti grasi asigura proteine ​​de inalta calitate si acizi grasi omega-3, care fac minuni pentru creier, inima si piele.

Fasolea și lintea

Fasolea si linte sunt bogate in proteine, micronutrienti si fibre. De asemenea, sunt renumite si pentru continutul mare de fier, magneziu zinc, folat si potasiu. In plus, unele soiuri contin si calciu in cantitati decente.

Printre aceste alimente bogate in calciu se numara si fasolea alba. O cana de 179 grame de fasole alba gatita asigura 13% din doza zilnica recomandata. In schimb, alte soiuri de fasole si linte au mai putin calciu, continand aproximativ 4-6% din doza zilnica pe cana.

Migdale

Migdalele, in special cele crude, se afla, in mod clar, pe lista scurta de alimente bogate in calciu. Din categoria nucilor si semintelor, migdalele sunt printre cele mai bogate alimente in calciu. 29 gr de migdale (sau aproximativ 22 de migdale) ofera 8% din doza zilnica recomandata.

Dar beneficiile acestor alimente bogate in calciu nu se termina aici. 28 de grame de migdalele asigura, in plus, 3 grame de fibre, precum si grasimi si proteine ​​sanatoase. In plus, reprezinta o sursa excelenta de magneziu, mangan si vitamina E.

Proteine ​​din zer

Proteina din zer se gaseste si se obtine din lapte, iar potentialele sale beneficii pentru sanatate au fost analizate pe larg in cadrul cercetarilor. Este o sursa extraordinara de proteine ​​si de aminoacizi digerati rapid. Specialistii au descoperit, in urma mai multor studii, ca un consum mare de zer poate sustine procesul de slabire si mentine sub control zaharul din sange.

Zerul se integreaza, de asemenea, perfect printre alimentele bogate in calciu. 28 de grame de pudra proteica de zer contin 200 mg sau 20% din doza zilnica recomandata.

Unele verdeșuri cu frunze

Verdeturile inchise la culoare si cu frunze sunt extraordinar de sanatoase si, in plus, se numara printre cele mai accesibile alimente bogate in calciu. Verdeturile care contin cele mai mari cantitati de calciu sunt varza collard, spanacul si varza kale.

De exemplu, 190 de grame de varza collard fiarta contine 266 mg de calciu, un sfert din cantitatea de care avem nevoie intr-o zi.

Rubarba

Aceasta planta originara din Tibet este un aliment nu foarte cautat, dar care contine cantitati mari de fibre, vitamina K, calciu si mai mici de alte vitamine si minerale. Rubarba contine si fibre prebiotice, cunoscute pentru ca sustin prezenta bacteriilor sanatoase in intestine.

Rubarba este bogata in oxalati, motiv pentru care o mare parte din calciu nu este absorbita de corp. De fapt, in urma unui studiu, s-a descoperit ca organismul poate absorbi doar aproximativ un sfert din cantitatea de calciu aflata in rubarba.

Cu toate acestea, rubarba contine o cantitate impresionanta de calciu. Asa ca, si daca absoarbe doar 25% din total, organismul tot va primi 87 mg de calciu din 240 grame de rubarba gatita.

Produse fortificate

Top 10 alimente bogate in calciu se incheie cu alimentele fortificate. De exemplu, unele tipuri de cereale pot asigura pana la 1.000 mg (100% din doza zilnica recomandata) pe portie – si asta inainte de a fi adaugat laptele.

Cu toate acestea, retineti ca organismul nu poate absorbi toata cantitatea de calciu in acelasi timp si cel mai bine este sa consumati calciu pe tot parcursul zilei.

Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale

De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.

Ciocolata din Dubai

Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Porții: 4

Ingrediente

Pentru stratul de ciocolată:

  • Ciocolată neagră: 300 g
  • Ciocolată cu lapte: 100 g
  • Ulei de cocos: 1 linguriță
  • Ciocolată albă: 50 g

Pentru umplutura de fistic:

  • Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
  • Pastă de fistic: 75 g
  • Fistic mărunțit: 15 g
  • Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit

Mod de preparare

1. Pregătirea aluatului crocant

Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.

2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre

Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.

3. Prepararea umpluturii de fistic

Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.

4. Asamblarea desertului

Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.

Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.

5. Sigilarea desertului cu ciocolată

Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.

6. Servire

Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.

sursa: odoras.md

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Furtului secolului – recuperări zero! Hoții huzuresc, iar statul a adunat doar 76 milioane de lei
Articolul anterior
Oamenii de știință au examinat creierul unui călugăr budist decedat. Rezultatul i-a uimit
Articolul următor