10 alimente bogate in calciu

Calciul este un mineral cu o multime de roluri in organism! Cu toate acestea, calciul este esential in mod special pentru dezvoltarea si mentinerea dintilor si oaselor puternice. In plus, este implicat in transmiterea nervoasa, contractia musculara si eliberarea anumitor hormoni si enzime, scrie catena.ro.

Deficitul de calciu este o problema foarte rara, dar care poate cauza amorteala la nivelul degetelor de la maini si de la picioare, crampe musculare, pierderea poftei de mancare, convulsii, letargie si ritmuri cardiace anormale. Ba mai mult, un deficit de lunga durata poate provoca pierderea densitatii osoase (osteopenie) si oase fragile (osteoporoza).

In schimb, excesul de calciu (in special cel cauzat de suplimente) poate provoca pietre la rinichi, calcificarea tesuturilor moi si poate creste riscul de boli vasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral si atacul de cord.

Printre cele mai cunoscute alimente bogate in calciu se numara tofu, laptele, iaurtul, branza, verdeturile cu frunze, fasolea, scoicile, pastravul si dovlecelul ghinda. Doza zilnica recomandata pentru calciu este de 1000-1300 mg.

Cu toate ca exista unele dovezi ca acidul fitic si acidul oxalic din fasole si verdeata pot impiedica absorbtia calciului, legumele si fasolea verde se numara printre cele mai cunoscute alimente bogate in calciu.

Calciul este un element esential pentru sanatate. Ba mai mult, calciul este cel mai abundent mineral din corp. Acesta contribuie decisiv la formarea oaselor si dintilor si joaca un rol important in sanatatea inimii, functia musculara si transmiterea nervoasa.

Potrivit specialistilor, doza zilnica recomandata de calciu este stabilita in functie de categoria de varsta, dupa cum urmeaza:

– sugari: 200-260 mg

– copii intre 1 si 3 ani: 700 mg

– copii intre 4 si 8 ani: 1000 mg

– copii si adolescenti intre 9 si 18 ani: 1.300 mg

– adulti: 1.000 mg

– femei insarcinate sau care alapteaza, femei la menopauza: 1.000-1.300 mg.

Cu toate acestea, multi oameni nu obtin cantitatea necesara de calciu din hrana. Principalele alimente bogate in calciu sunt lactatele precum laptele, branza si iaurtul. Cu toate acestea, exista multe alimente bogate in calciu care nu au nicio legatura cu laptele.

Aceste alimente bogate in calciu sunt verdeturile cu frunze, leguminoasele, fructele uscate, fructele de mare, tofu si diverse alimente fortificate cu calciu.

Semințe

Semintele sunt mici “fabrici” nutritive. Printre aceste alimente bogate in calciu se numara semintele de mac, susan, telina si chia. Mai exact, o lingura de 9 grame de seminte de mac contine 126 mg de calciu. Acest lucru inseamna 13% din doza zilnica recomandata. De asemenea, semintele contin proteine ​​si grasimi sanatoase. De exemplu, semintele de chia sunt bogate in acizi grasi omega-3 vegetali.

Semintele de susan se numara, de asemenea, printre alimentele bogate in calciu. O lingura contine 9% din doza zilnica recomandata de calciu, dar si alte minerale, cum ar fi cupru, fier si mangan.

Branza

Un lucru bine-cunoscut este ca majoritatea branzeturilor sunt alimente bogate in calciu. In special parmezanul! In 28 de grame de parmezan se gasesc 331 mg de calciu, sau 33% din valoarea zilnica.

In schimb, branzeturile mai moi contin mai putin calciu: 28 gr de branza brie asigura doar 52 mg sau 5% din doza zilnica recomandata. In categoria aceasta intra mai multe soiuri. Unele contin aproximativ 20% din doza zilnica.

Cu toate acestea, calciul din lactate este absorbit mai usor de corp decat cel din produsele vegetale. In plus, multe tipuri de branza, cum ar fi branza de vaci, contin si proteine.

Mai mult, specialistii le recomanda persoanelor cu intoleranta la lactoza sa aleaga branzeturile tari si vechi pentru ca sunt in mod natural mai sarace in lactoza.

Iaurtul

In top 10 alimente bogate in calciu intra si iaurtul. Cele mai multe feluri de iaurt sunt, de asemenea, bogate in bacterii probiotice, despre care se stie ca sunt atat de benefice pentru sanatate. O cana de 245 grame de iaurt simplu contine 30% din doza zilnica recomandata de calciu. In plus, contine si fosfor, potasiu si vitaminele B2 si B12.

Iaurtul cu continut scazut de grasimi contine si mai mult calciu. Mai exact, o cana de 245 gr contine 45% din doza zilnica. Iaurtul grecesc este delicios si vine cu multe proteine pentru organism, insa cu mai putin calciu decat iaurtul obisnuit.

Sardine și somon la conserva

Datorita faptului ca au oasele fragile si comestibile, sardinele si somonul la conserva contin calciu in cantitati interesante. O conserva de 92 grame de sardine asigura 35% din doza zilnica, in timp ce o conserva de 85 grame de somon cu oase ofera 21%.

Pe langa acest beneficiu important, acesti pesti grasi asigura proteine ​​de inalta calitate si acizi grasi omega-3, care fac minuni pentru creier, inima si piele.

Fasolea și lintea

Fasolea si linte sunt bogate in proteine, micronutrienti si fibre. De asemenea, sunt renumite si pentru continutul mare de fier, magneziu zinc, folat si potasiu. In plus, unele soiuri contin si calciu in cantitati decente.

Printre aceste alimente bogate in calciu se numara si fasolea alba. O cana de 179 grame de fasole alba gatita asigura 13% din doza zilnica recomandata. In schimb, alte soiuri de fasole si linte au mai putin calciu, continand aproximativ 4-6% din doza zilnica pe cana.

Migdale

Migdalele, in special cele crude, se afla, in mod clar, pe lista scurta de alimente bogate in calciu. Din categoria nucilor si semintelor, migdalele sunt printre cele mai bogate alimente in calciu. 29 gr de migdale (sau aproximativ 22 de migdale) ofera 8% din doza zilnica recomandata.

Dar beneficiile acestor alimente bogate in calciu nu se termina aici. 28 de grame de migdalele asigura, in plus, 3 grame de fibre, precum si grasimi si proteine ​​sanatoase. In plus, reprezinta o sursa excelenta de magneziu, mangan si vitamina E.

Proteine ​​din zer

Proteina din zer se gaseste si se obtine din lapte, iar potentialele sale beneficii pentru sanatate au fost analizate pe larg in cadrul cercetarilor. Este o sursa extraordinara de proteine ​​si de aminoacizi digerati rapid. Specialistii au descoperit, in urma mai multor studii, ca un consum mare de zer poate sustine procesul de slabire si mentine sub control zaharul din sange.

Zerul se integreaza, de asemenea, perfect printre alimentele bogate in calciu. 28 de grame de pudra proteica de zer contin 200 mg sau 20% din doza zilnica recomandata.

Unele verdeșuri cu frunze

Verdeturile inchise la culoare si cu frunze sunt extraordinar de sanatoase si, in plus, se numara printre cele mai accesibile alimente bogate in calciu. Verdeturile care contin cele mai mari cantitati de calciu sunt varza collard, spanacul si varza kale.

De exemplu, 190 de grame de varza collard fiarta contine 266 mg de calciu, un sfert din cantitatea de care avem nevoie intr-o zi.

Rubarba

Aceasta planta originara din Tibet este un aliment nu foarte cautat, dar care contine cantitati mari de fibre, vitamina K, calciu si mai mici de alte vitamine si minerale. Rubarba contine si fibre prebiotice, cunoscute pentru ca sustin prezenta bacteriilor sanatoase in intestine.

Rubarba este bogata in oxalati, motiv pentru care o mare parte din calciu nu este absorbita de corp. De fapt, in urma unui studiu, s-a descoperit ca organismul poate absorbi doar aproximativ un sfert din cantitatea de calciu aflata in rubarba.

Cu toate acestea, rubarba contine o cantitate impresionanta de calciu. Asa ca, si daca absoarbe doar 25% din total, organismul tot va primi 87 mg de calciu din 240 grame de rubarba gatita.

Produse fortificate

Top 10 alimente bogate in calciu se incheie cu alimentele fortificate. De exemplu, unele tipuri de cereale pot asigura pana la 1.000 mg (100% din doza zilnica recomandata) pe portie – si asta inainte de a fi adaugat laptele.

Cu toate acestea, retineti ca organismul nu poate absorbi toata cantitatea de calciu in acelasi timp si cel mai bine este sa consumati calciu pe tot parcursul zilei.

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Furtului secolului – recuperări zero! Hoții huzuresc, iar statul a adunat doar 76 milioane de lei
Articolul anterior
Oamenii de știință au examinat creierul unui călugăr budist decedat. Rezultatul i-a uimit
Articolul următor