10 alimente fără nutrienți. Le consumi fără rost și îți fac rău

Deși poate nu știai, unele alimente nu aduc niciun beneficiu organismului. Mai mult, ele produc dezechilibre și pot agrava unele afecțiuni preexistente, din cauza conținutului foarte mare de zahăr, grăsimi și calorii „goale” și nici o substanță nutritivă pentru organism.

separator
Iată mai jos lista alimentelor fără nutrienți (nu conțin vitamine, antioxidanți, microelemente, proteine și uleiuri benefice pentru sănătate):

Ciocolata albă
Niciunul dintre beneficiile pe care le aduce sănătății ciocolata nu se regăsește și în cazul ciocolatei albe. Aceasta conține unt de cacao, lapte sau smântână, arome și agenți de emulsifiere. Are multe calorii, grăsimi saturate, zahăr. Spre deosebire de ciocolata neagră, care conține mulți antioxidanți datorită conținutului mare de cacao, ciocolata albă nu conține niciun fel de cacao.

Sucurile dietetice
Deși, prin recomandare, ar trebui să aibă un conținut scăzut de zahăr, unele băuturi din această categorie conțin foarte mult zahăr. Berea de ghimbir are un conținut de 32 de grame de zahăr la o cutie, dar alte băuturi dietetice pot ajunge până la 49 de grame de zahăr, la aceeași cantitate de lichid.

Vata pe băț
Vata pe băț conține în totalitate doar zahăr. 30 de grame de vată pe băț conțin 110 calorii și 28 de grame de zahăr. Organizația Mondială a Sănătății a emis o recomandare care prevede ca zahărul adăugat în dietă să nu depășească mai mult de 10% din aportul zilnic de calorii, adică aproximativ 38 de grame de zahăr pentru o persoană a cărei dietă nu depășește 1500 de calorii pe zi. 30 de grame de vată de zahăr înseamnă 73% din limita zilnică admisă.

Pâinea albă
O felie de pâine albă are foarte puțini nutrienți. O singură felie de pâine are în jur de 150 de calorii și un conținut redus de fibre.

Mezelurile
Acestea sunt o bombă calorică sărată: 120 de grame de pastramă crud-sărată de porc conține 33 de grame de grăsimi saturate și peste 3.000 miligrame de sare. Un studiu publicat în European Journal of Cancer în anul 2018 indică faptul că mezelurile sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer la sân. Mezelurile au un conținut foarte mare de grăsimi, nitrați, glutamați și sare.

Untul de arahide dietetic
De obicei, grăsimile din untul de arahide sunt benefice pentru organism și contribuie la buna activitate a inimii. Atunci când grăsimea este îndepărtată sau redusă, sunt adăugate alte ingrediente, așa cum este zahărul. Cel mai simplu este să verifici eticheta atunci când cumperi și să-l achiziționezi pe acela care este făcut doar din alune coapte.

Margarina
Margarina a fost considerată o alternativă mai sănătoasă pentru unt dar multe tipuri de margarină conțin ulei parțial hidrogenat, un ingredient periculos, care conține grăsimi trans. Aceste grăsimi sunt responsabile pentru creșterea nivelului colesterolului „rău”, LDL, pentru scăderea nivelului de colesterol bun, HDL, și pentru creșterea riscului de accident vascular. În loc de margarină poți folosi o cantitate mică de ulei de măsline extravirgin sau ulei de cocos.

Fructele conservate în sirop
Fructele sunt o componentă esențială a unei diete echilibrate dar este foarte important felul în care sunt preparate. Atunci când cumperi compoturi, este recomadat să citești eticheta, pentru a vedea ce cantitate de zahăr conține produsul respectiv. Cele mai bune sunt fructele conservate în suc propriu sau în apă.

Brânzeturile procesate
Brânzeturile pasteurizate și procesate există pe piață de mai bine de 100 de ani. Faptul că se topesc, le-a transformat într-un ingredient nelipsit din sendvișurile la grătar sau din preparatele pe bază de paste și brânză dar, fiecare 30 de grame de brânză vin la pachet cu 100 de calorii și 350 miligrame de sare, în funcție de brand. Lista nu se oprește aici, ea mai coținând emulsificatori, agenți de îngroșare, coloranți artificiali și potențatori de aromă.

Băuturile energizante
Foarte populare printre adolescenți, băuturile energizante au un conținut foarte mare de zahăr. Pe lângă acesta, mai conțin cofeină, care poate determina creșterea ritmului cardiac, declanșarea stărilor de anxietate și problemelor stomacale, și guarana, un stimulent asemănător cofeinei.

sursa

Ce boli poți trata cu miere și scorțișoară
Articolul anterior
Cristy Rouge și Kătălina Rusu s-au pozat cu burticile la vedere și arată foarte bine!
Articolul următor
Alte articole interesante