5 idei delicioase cu gust de primăvară, ca să-i bucuri pe cei dragi

Perioada iernii te-a epuizat, ți-a schimbat dispoziția și ți-a furat cheful de a încerca experiențe noi? Ei bine, odată cu venirea primăverii e timpul să te revitalizezi! Iar pentru că fericirea ta și a celor din jur depinde de „fluturii din stomac”, poți începe cu niște rețete gustoase și sănătoase. Mai ales că acum nu mai trebuie să pierzi timpul prin magazine. Îți poți umple rapid frigiderul, comandând ONLINE de la METRO. Odată ce ai ingredientele potrivite, a rămas doar să gătești. Experții noștri îți sugerează 5 rețete simple și rapide pentru a-i bucura pe cei dragi, toate gătite din produse proaspete, speciale și de calitate, marca METRO.

separator

1. Paste cu fructe de mare

Dacă sunteți amatori de paste, încearcă o rețetă super simplă și delicioasă, iar la METRO găsești din plin toate ingredientele necesare.

Ingrediente:

– 400 g de paste
– 2 linguri ulei de floarea-soarelui
– 2-3 căței de usturoi pisați
– 1/2 ardei iute
– 250 g roșii cherry
– 450 g fructe de mare
– 4 linguri de smântână
– sare
– piper măcinat

Fierbe pastele al dente, respectând instrucțiunile de pe ambalaj. Între timp, pune într-o tigaie încinsă uleiul de floarea-soarelui, usturoiul zdrobit și ardeiul iute, peste care trebuie să adaugi roșiile și fructele de mare. Amestecul trebuie încins bine în jur de 4 minute la o temperatură ridicată, pentru a-și păstra calitățile nutritive. La final, adaugă smântână, sare și piper.

2. Biban cu orez sălbatic

Vei fi surprins să afli câte beneficii are orezul sălbatic – e bun pentru diete, dar și important pentru funcționarea organismului. METRO îți recomandă să îl combini cu pește, pentru a aprecia la justa valoare componența sa nutritivă și sănătoasă.

Ingrediente:  

– 4 bibani
– 100 ml vin alb
– 2 lămâi
– 400 g de orez
– 2 linguri sos de soia
– 2 linguri sos de pește
– ulei
– unt
– sare
– piper

Curăță bibanii, după care stropește-i cu pic de ulei și sare. În interiorul fiecăruia trebuie să adaugi o linguriță de unt și să presari piper. Stropește-i cu vin alb și cu suc de lămâie, după care dă-i la cuptor pentru o jumătate de oră. Între timp, pune la fiert orezul într-un litru de apă fără sare. Respectă timpul de fierbere de pe ambalaj, iar ulterior adaugă 2 lingurițe de sos de soia și 2 lingurițe de sos de pește, amestecând ușor.

3. Mușchi de vită cu sparanghel

Dacă ai mai mult timp liber într-o seară, poți încerca o rețetă savuroasă: friptura de vită cu sparanghel.

Ingrediente:

– 400 g mușchi de vită
– un mănunchi de sparanghel verde
– unt
– sare
– piper

Mușchiul de vită bine gătit este unul dintre cele mai delicioase preparate. Înainte de gătire, sărează și pipărează moderat carnea. Încinge tigaia și adaugă untul la topit, apoi prăjește fileul de vită pentru câteva minute, iar când sucurile au ieșit la suprafață, lasă mușchiul să se „odihnească”. Ulterior, spală firele de sparanghel și prăjește-le în tigaie, cu unt, sare și piper, timp de 4-5 minute. Bucatele pot fi servite cu sos de vin roșu.

4. Cartofi cu ciuperci și rozmarin

Cartofii la cuptor sunt delicioși, ușor de preparat și pot fi serviți simplu, cu sosuri diferite sau ca garnitură pentru alte bucate.

Ingrediente:

– 3 ciuperci champignon mari
– 2 crenguțe rozmarin
– 3-4 cartofi mari
– sare
– piper
– 1 lingură ulei măsline.

Spală cartofii și taie-i în bucăți mari. Ulterior, așază-i pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Adaugă sare, piper și asezonează-i cu rozmarin. Unge cartofii cu ulei și pune-i la cuptor pentru 30 de minute la o temperatură moderată. Între timp taie ciupercile și frige-le într-o tigaie încinsă. Când cartofii sunt pe jumătate făcuți, adaugă ciupercile.  La final, decorează cu rozmarin, adaugă un mix de salată și un sos la alegere.

5. Salată din fructe exotice

Salata de fructe exotice este un desert fresh care poate fi preparat în orice anotimp. Pregătește un desert sănătos și cu gust paradisiac în doar câteva minute.

Ingrediente: 

– 2 portocale
– 1 grepfrut
– 3 banane
– 3 kiwi
– 200 g ananas
– 1 avocado
– 100 g stafide
– 50 ml rom
– 50 g zahar cu aroma de vanilie
– 400 g frișcă

Curăță portocalele și grepfrutul și taie-le cubulețe. Ulterior, curăță bananele și kiwi și tăie-le rondele. Adaugă bucăți de ananas conservat și pulpa de avocado. De asemenea, adaugă stafidele care au făcut „baie” în rom timp de 20 de minute. Presară zahăr vanilat deasupra și plasează bolul la frigider. Servește salata în cupe și decoreaz-o cu frișcă.

COMANDĂ ONLINE PRODUSELE METRO

La METRO, cu un singur click, produsele alese din „rafturile virtuale” vin direct acasă. Aici găsești tot ce ai nevoie, atât pentru o masă de sărbătoare, cât și pentru necesitățile locuinței tale. Pentru că prețuiește timpul tău liber, rețeaua de magazine a lansat serviciul „Comandă online”.

Cumpără ingredientele necesare pentru o masă delicioasă, dar și alte bunătăți de pe site-ul metro.md. Acum ai la dispoziție o diversitate mai mare de articole, numărul produselor din catalogul online fiind mereu în creștere. Umple-ți coșul virtual și impresionează-i pe cei dragi!

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Părinții olandezi cresc cei mai fericiți copii din lume, potrivit Unicef. Au 6 secrete
Articolul anterior
Covid-19: numărul la care trebuie să telefonezi dacă prezinți simptome
Articolul următor