7 alimente care scad nivelul de leptină, hormonul foamei

Dacă te confrunți deseori cu un apetit crescut, chiar și după o masă consistentă recentă, poate fi vorba despre stres, depresie, deshidratare, greșeli de dietă. De asemenea, dacă îți este foame tot timpul, poate fi de vină leptina, hormonul foamei sau „hormonul obezității”.

separator
Leptina a fost descoperită în anul 1994 de oamenii de știință. Leptina este produsă de celulele grase din corp. Ea circulă în fluxul sanguin și trimite semnale la creier prin care îi spune când ești sătul și ar trebui să te opriești din mâncat.

Totodată, leptina semnalizează creierul să „pornească” metabolismul și procesul de transformare a alimentelor în energie. Pe măsură ce nivelul leptinei scade, apare senzația de foame. Creșterea nivelului de leptină crește rata metabolismului, iar scăderea ei încetinește metabolismul.

Potrivit unui raport publicat în Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, leptina are un rol crucial în reglarea aportului de alimente și menținerea homeostazei metabolice. Deși nu se cunosc multe lucruri despre procesul de secreție a leptinei, se speculează că insulina (care are un rol important în metabolismul glucozei și lipidelor) este implicată în acest proces.

Așadar, leptina reglează atât apetitul, cât și metabolismul. Studii mici au arătat că există anumite alimente care cresc sensibilitatea la leptină sau reduc rezistența la leptină și mențin apetitul la un nivel normal:

Merele. Pectina (fibre) pe care o găsim în mere ar putea combate rezistența insulină.

Ovăzul. Și această cereală este bogată în fibre, nutrienți care previn senzația de foame.

Proteinele slabe. Proteinele din carnea de pui și curcan, pește și alte tipuri de carne slabă pot accelera metabolismul, reducând nivelul de leptină.

Ceaiul verde. Un studiu european pe șoareci a arătat că ceaiul verde scade rezistența la leptină.

Migdalele. Pe lângă faptul că sunt bogate în fibre și proteine, migdalele conțin acizi grași esențiali care stimulează metabolismul și sensibilitatea la leptină.

Broccoli. Legumele și fructele trebuie să fie puse de asemenea în centrul dietei și meselor noastre. Cele mai bune alegeri sunt: grepfrutul, pepenele verde, perele, afinele, cartofii dulci, ardeii grași, morcovii, dovlecii și salata verde.

Ouăle. Conțin proteine și contribuie la accelerarea metabolismului.

Nu doar dieta inadecvată, stresul și deshidratarea cresc riscul de rezistență la leptină, ci și sedentarismul sau mișcarea insuficientă, precum și lipsa de somn. Un studiu de la Universitatea Laval din Quebec a arătat că 7-8 ore de somn pe noapte cresc nivelul de leptină.

 

Pentru o slăbire sănătoasă alege galinatomas.com.. Înregistrează-te absolut gratuit și alege abonamentul potrivit.

sursa

Află secretul Angelei Chelaru care a ajutat-o să slăbească 18 kg timp de 6 luni
Articolul anterior
Să o salvăm pe Daria!
Articolul următor
Alte articole interesante