7 motive pentru care trebuie să consumi vitamina C

Vitamina C este antioxidantul care protejează organismul de agenții patogeni, întărind sistemul imunitar.  Neutralizează radicalii liberi și facilitează absorbția fierului la nivelul tubului digestiv. 

separator

Galina Tomaş,
Medic Magistru în
Sănătatea Publică

Participă la metabolismul glucozei, al colagenului și al acidului folic. Ajută la regenerarea celulelor, precum și la vindecarea lor în cazul leziunilor. Află de ce vitamina C este considerată și vitamina vieții de la expertul nostru.

Beneficiile vitaminei C (acid ascorbic)

Am auzit cu toții povestea veche a conchistadorilor care mureau din cauza scorbutului, boală cauzată de lipsa aportului de vitamina C în organism. Deși descoperirea acestei vitamine s-a făcut cu mult timp în urmă, spre surprinderea noastră, mai avem cazuri (nu puține) și astăzi de pacienți care suferă de această boală. În special, familiile care se hrănesc cu produse ieftine, procesate termic, semipreparate, care au o alimentație săracă în fructe și legume.

Desigur afecțiunile cauzate de carența de vitamina C sunt multiple, dar să vedem importanța ei pentru sănătatea noastră:

  • Cel mai important rol pe care îl are acidul ascorbic este participarea la producerea de colagen în țesutul conjunctiv. Componentă importantă a ligamentelor, tendoanelor, vaselor de sânge și oaselor, asigurând o structură stabilă și flexibilă a țesuturilor. Organele care conțin un procentaj ridicat de colagen sunt: pielea, membranele mucoase, dinții și oasele. De aceea este absolut necesar aportul zilnic de vitamina C pentru a avea dinți puternici și gingii sănătoase. În plus, transportă mai rapid calciu către celule.
  • Întărește imunitatea – este cel mai important nutrient pentru sistemul nostru de apărare împotriva bacteriilor, virușilor, microbilor. Luptă cu radicalii liberi care, dacă nu sunt anihilați se multiplică exploziv și își îndeplinesc activitatea lor distructivă.
  • Te ajută să-ți menții silueta. Probabil nu este o noutate că poți slăbi sănătos consumând zilnic lămâie sau greipfruit. Nutriționiștii introduce citricele în multe diete de slăbit, deși unii medici nu recunosc această calitate a vitaminei C.
  • Menține sănătatea văzului și ajută la vindecarea de cataractă, scade  tensiunea intraoculară în cazul bolnavilor de glaucom.

Știai că lichidul lacrimal conține mai mult cu 40% vitamina C decât sângele!

  • Încetinește procesul de îmbătrânire (destrugând radicalii liberi) și conferă elasticitate pielii (prin producerea de colagen), astfel tenul tău va fi neted și catifelat.
  • Reduce riscul de infarct miocardic, previne asteroscleroza, menținând pereții interior ai vaselor sanguine netezi și elastici.
  • Participă în procesul de sintetizare a serotoninei (substanță care contribuie la relaxarea organismului nostru), alungă oboseala, redă tonusul psihic, sporește capacitatea de concentrare și memorare – într-un cuvând este ”drogul” fericirii.

Deficitul de vitamina C în organism

Scorbutul este principal boală cauzată de carența de vitamina C, caracterizată prin căderea dinților, anemie, fragilitatea vaselor sanguine, dacă nu este tratată prin aportul de vitamina C pacientul poate ajunge la deces. Alte simptome ce țin de lipsa acidului ascorbic în organism sunt: scăderea în greutate, depresie, oboseală, slăbiciune, piele uscată.

Alimentele care conțin vitamina C

Necesarul zilnic de acid ascorbic pentru un copil este de la 35 mg pana la 65 mg și la adulți de la 60 mg până la 100 mg, iar cei care fumează necesarul este de până la 120 mg de acid ascorbic pe zi.

Produsele care conțin vitamina C sunt: măcieșul, coacăză, kiwi, broccoli, varza de Bruxelles, căpșuna, portocala, lămâia, conopida, grapefruit, zmeura, ficatul de vită, codul.

Dușmanii vitaminei C

Fiind o vitamină hidrosolubilă, în momentul fierberii se dizolvă în apă.  Evită pe cât posibil fierberea sau coacerea alimentelor. Consumă în stare crudă fructele, iar în cazul legumelor – pregătește-le la abur în timp scurt. Sucurile trebuie consumate imediat după stoarcere, deoarece este ușor oxidabilă. Iar lămâia trebuie adăugată în ceai, atunci când acesta este călduț.

Surplusul de vitamina C

Este una din vitamine care nu este toxică în cazul supradozei, deoarece organismul elimină surplusul de acid ascorbic prin urină, timp de 24 de ore. Poate apărea diareea care odată cu excluderea surplusului de vitamina C simptomul se remediază.

Notă: Cea mai indicată sursă de vitamina C în sezonul rece este ceaiul de măcieș sau din fructele de cătină, îți întărește sistemul imunitar și luptă cu gripa, răceala și virozele. Nu căuta vitamina C în farmacii… numai dacă medical ți-a indicat consumul acestor vitamine sintetice!

Text: Snejana Țugui

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Fii sexy în noaptea dintre ani!
Articolul anterior
Natalia Gordienco a organizat un spectacol care a costat mai mult de 50 de mii de euro!
Articolul următor