8 produse pe care nu trebuie să le pui în cuptorul cu microunde

Știți deja că obiectele din metal sau alimentele înfășurate în folie de aluminiu nu trebuie puse niciodată în cuptorul cu microunde. În afară de ele, mai sunt și alte alimente pe care nu trebuie niciodată să le gătești sau să le încălzești la microunde. Și asta pentru că pe lângă radiațiile venite la pachet odată cu încălzirea alimentelor, antioxidanții și enzimele din acestea sunt distruse.

separator

carnea

Carnea înghețată

Folosește cuptorul cu microunde să dezgheți carnea numai dacă te grăbești foarte tare. Este mult mai sănătos să o lași să se dezghețe peste noapte în frigider. În cuptorul cu microunde, marginile bucății de carne se vor încălzi mult mai repede și vor începe să se coacă, uscându-se. În schimb, în interior, carnea va rămâne rece, deoarece căldura nu este distribuită în mod egal.

ouale

Ouăle

Chiar dacă pare simplu să fierbi ouă în cuptorul cu microunde, nu te sfătuim să încerci. Vor exploda din cauza presiunii care se formează în interior și cuptorul va fi greu de curățat.

spanac

Salata și spanacul
Se pare că mâncarea preferată a lui Popeye poate deveni foarte toxică pentru organism în cazul în care nu este consumată cum trebuie. Prin reîncălzire, spanacul îşi pierde toţi nutrienţii precum şi celelalte proprietăţi. Mai mult, el poate deveni cancerigen în această situație.

fructe

Fructele

Majoritatea fructelor se înmoaie când le încălzești la microunde, iar unele dintre ele, precum strugurii, pot exploda. Este mult mai indicat să le lași să se încălzească la temperatura camerei, decât să le încălzești la microunde, chiar dacă te grăbești să le mănânci după ce le-ai scos din frigider.

sos de rosii

Sosul de roșii

Indiferent de recipientul în care este păstrat, nu pune sosul de roșii la încălzit în cuptorul cu microunde. În câteva secunde, va fierbe, va exploda și va murdări fiecare colțișor, inclusiv locurile greu de curățat.

mierea

Mierea

Dacă s-a cristalizat, mierea pusă în cuptorul cu microunde și încălzită își va modifica în bine aspectul. Adevărat, doar aspectul, nu și conținutul. Nu merită să introduceți mierea în cuptorul cu microunde pentru că-și va pierde proprietățile benefice. cel mai bine e să mâncați mierea în starea ei pură sau, în cel mai rău caz, o puteți decristaliza la abur.

ciupercile

Ciupercile

Nu uita că ciupercile trebuie consumate imediat după ce sunt preparate. Dacă le consumi după a două reîncălzire, rişti să-ţi distrugi stomacul. Proteinele din ele devin toxice pentru stomac.

sfecla-rosie

Sfecla roșie

Bogată în nutrienți, sfecla roșie trebuie consumată în fiecare zi pentru că accelerează detoxifierea organismului. Odată cu încălzirea și nutrienții din sfeclă devin foarte toxici

Sursa: domashniy.ru

Sună ciudat, dar ciocolata te ajută să slăbești! Când e bine să o mănânci să scapi de kilogramele în plus

Dacă mănânci ciocolată la o anumită oră din zi te poate ajuta să scapi de grăsimea de pe burtă și să reduci indicele glicemic. Dacă mănânci o cantitate mare de ciocolată la prima oră a zilei, imediat cum te-ai trezit, te poți bucura de câteva kilograme în minus.

În urma unui studiu s-a descoperit că dacă se consumă 100g de ciocolată imediat cum te trezești reduci nivelul de cortizol, de glucoză și grăsime. Ciocolata cu lapte, pentru că are un conținut crescut de grăsime și zahăr, duce la acumularea kilogramelor în plus, în special în rândul femeilor aflate la postmenopauză, iar asta pentru că sunt predispuse să se îngrașe.

Studiul sugerează că ora la care se mănâncă ciocolată afectează compoziția microbiotei și funcțiile ei, foamea și arderea grăsimilor. La acest studiu au luat parte 19 femei aflate la postmenopauză, cărora li s-a cerut să consume 100g de ciocolată cu lapte timp de două săptămâni, la prima oră de când s-au trezit sau cu o oră înainte de culcare.

Creșterea în greutate și alți factori precum creșterea glicemiei, senzației de foame și nivelului de stres asociate apetitului au fost comparate pe o perioadă de două săptămâni în care nu s-a mai consumat ciocolată. Rezultatul arată că în timpul celor două săptămâni în care s-a consumat acest desert delicios femeile nu s-au mai confruntat cu senzația de foame, pofteau la mai puține dulciuri și au reușit să slăbească.

Dacă mănânci dulce la prima oră a zilei te bucuri de beneficii precum reducerea nivelului de cortizol din timpul zilei și reduci stresul asociat apetitului. În plus, multe dintre femeile care mâncau ciocolată la prima oră aveau o compensație calorică mai bună și ajustau mesele ca răspuns al acestor schimbări calorice. De asemenea, reducerea poftei de dulce a fost și ea îmbunătățită datorită endorfinelor produse de creier.

sursa: www.paranteze.md

Cartofii mov. Calități nutritive și beneficii mari pentru sănătate

Gătește mai des cartofii mov! Sunt delicioși, dar mai ales foarte sănătoși. Dintre toate soiurile de cartofi, cartofii mov sau violet sunt cei mai bogați în antioxidanți și vitamine și sunt foarte apreciați de nutriționiști.

Cartofii mov au un aspect plăcut și apetisant datorită culorii lor violet care nu dispare nici după ce sunt preparați termic. Nutriționiștii au descoperit că acest soi de culoare mov este cel mai benefic dintre toate soiurile de cartofi. Concentrația mare de vitamine, săruri minerale și antioxidanți, în comparații cu soiurile albe sau galbene, le-a dus faima cartofilor mov din Peru în întreaga lume.

Cartofii mov. Particularități și gust

Ca toate speciile de cartofi, și cei mai colorați dintre ei provin tot de pe platourile Anzilor, din America de Sud. Sunt câteva sute de soiuri de cartofi în lume, de toate culorile, de la albi, galbeni, portocalii precum dovleacul, la roz și violet sau chiar maronii.

Hibrizii pe care îi consumăm pe scară largă au dimensiuni mari și pulpa dulce, plină de amidon și apă. Soiurile vechi, naturale, sunt mult mai colorate, mai mici, au dimensiuni neregulate și sunt mult mai bogate în săruri minerale. De aceea, unele dintre ele au pulpa mai tare și gusturi diferite, uneori acrișoare sau amărui. Cartofii mov au un gust mai intens, o textură mai densă decât cartofii obișnuiți și o aromă care aduce aminte de nuci și lemn. În țările din America Centrală și de Sud se cultivă mai multe soiuri de cartofi violet: Purple Peruvian, Purple Majesty, All Blue, Congo, Adirondack Blue, Purple Fiesta sau Vitelotte.

Calitățile nutritive ale cartofilor violet

Cartofii sunt adesea ocoliți de persoanele care țin la silueta lor pentru că îngrașă. Într-adevăr, ei sutn bogați în amidon, dar devin periculoși pentru sănătate în momentul în care sunt prăjiți. Cartofii fierți, copți în coajă sau gătiți cu foarte puțin ulei la cuptor sunt sănătoși și nu îngrașă, dacă sunt consumați cu măsură. Cartofii mov, mai bogați în vitamine și antioxidanți, sunt cu atât mai mult recomandați de nutriționiști decât cartofii albi și făinoși. Iar pentru a-și păstra calitățile nutritive și o bună parte din vitamine, este indicat să fie consumați fierți în coajă.

Iată ce conține o porție de 100 g de cartofi violet:

Calorii: 87

Proteine: 2 gr

Carbohidrați: 20 gr

Fibre: 3,3 gr

Grăsimi: mai puțin de 1 gr

Mangan: 6% din DZR (Doza Zilnică Recomandată)

Cupru: 21% din DZR Fier: 2% din DZR

Potasiu: 8% din DZR

Vitamina B6: 18% din DZR

Vitamina C: 14% din DZR

Cartofii mov au mai mult potasiu decât bananele și mai multă vitamina C decât multe soiuri de fructe. Cu toate acestea, vitamina C precum și alte vitamine din acești cartofi se distrug prin prelucrarea termică. Dar dacă vei prepara cartofii fierți în coajă, unele din calitățile lor nutritive se vor păstra și vei beneficia de ele.

Cele mai importante beneficii pentru sănătate

Cartofii mov sunt legume sățioase și delicioase. Au o culoare apetisantă în orice preparat, deoarece nuanța lor violet nu se pierde când sunt copți sau fierți. Acești cartofi sunt foarte sănătoși și nutritivi dacă sunt incluși în salate sau în garniturile cu alte legume pentru pește sau friptură.

Cartofii mov sunt bogați în antocianine

Pigmentul violet albăstrui al acestor cartofi este dat de concentrația mare de antocianine, substanțe din clasa flavonoidelor care se regăsesc în cantități mari în toate fructele mov și albastre precum afinele, coacăzele, murele, aronia, zmeura sau în legume precum vinetele, roșiile și conopida mov.

Ajută sistemul imunitar

Datorită vitaminelor, antioxidanților și antocianinelor, cartofii mov ajută sistemul imunitar să lupte mai eficient nu doar cu substanțele din hrană care ne îmbolnăvesc ficatul și stomacul, ci și cu radicalii liberi care accelerează procesul de îmbătrânire și degradare a țesuturilor.

Contribuie la echilibrarea zahărului din sânge

Cartofii mov au un procent ridicat de amidon, ne dau senzația de sațietate și ne ajută să consumăm mai puține alimente dulci. În plus, amidonul și anumiți acizi benefici din cartofi contribuie la echilibrarea glicemiei și a zahărului din sânge. În comparație cu alte soiuri de cartofi, cei violet au o concentrație mai mică de zaharuri.

sursa: www.unica.ro

Primele cireșe au apărut în piețe. Cât costă un kilogram?

Primele cireșe au apărut în piețele din Capitală, iar vânzătorii dau asigurări că fructele sunt autohtone. Prețul pentru un kilogram de cireșe variază între 90 și 120 de lei. Cumpărătorii sunt însă rezervați. Prețurile sunt exagerate și nejustificate, spun ei.

Au apărut în vânzare primele cireșe | Mamaplus

În timp ce unii cumpărători sunt gata să scoată din buzunar orice sumă pentru a-și împlini poftele, alții spun că prețurile sunt piperate și nejustificate, transmite Jurnal.md.

La o piață din sectorul Buiucani, un kilogram de cireșe costă 100 de lei. Cel puțin asta spun vânzătorii, deoarece prețul nu era afișat. La fel ca la Piața Centrală, comercianții nu s-au arătat prea deschiși să vorbească, dar spun că prețurile mari pentru fructele de sezon îi sperie pe oameni. 

O altă piață, aceeași situație. Cireșele costă între 90 și 120 de lei. Vânzătorii argumentează prețul prin faptul că este prima zi când fructele au apărut pe piață și că sunt autohtone.

Anul trecut, primele cireșe costau peste 200 de lei kilogramul.

Moldova Fashion Days poate concura cu show-urile de modă internaționale. Cum a fost cea de-a doua zi a evenimetului!
Articolul anterior
Doi bărbați, reținuți la vamă pentru trafic de persoane
Articolul următor