Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2022, au fost înregistrate 11 cazuri de intoxicații cu ciuperci cu afectarea a 14 persoane, dintre care 2 copii. De asemenea, pe parcursul anului 2021, au fost înregistrate 143 de cazuri de intoxicație cu ciuperci otrăvitoare cu afectarea a 180 de persoane, dintre care 41 au fost copii cu vârste de până la 17 ani.
Potrivit ANSP, cauzele principale care au generat apariția intoxicațiilor au fost colectarea independentă din locuri neautorizate, prepararea și consumul ciupercilor conservate în condiții casnice.
În vederea prevenirii cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci, îndeosebi a formelor grave, ANSP recomandă respectarea următoarelor reguli:
# consumaţi doar ciupercile cumpărate în locuri autorizate;
# evitaţi procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate, care le comercializează în preajma traseelor auto;
# evitaţi recoltarea ciupercilor de pe terenurile care au fost tratate cu pesticide sau din preajma autostrăzilor;
# ciupercile bătrâne, degradate şi viermănoase nu trebuie să fie culese şi consumate, deoarece în ciupercile bătrâne se acumulează dejecţiile larvelor de insecte;
# nu păstați preparatele care conțin ciuperci mai mult de 24 de ore;
# consumați ciupercile comestibile în stare tânără, suficient de bine preparate termic (minim 30 minute);
# consultaţi o persoană competentă pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile şi necomestibile şi pentru a exclude orice nesiguranţă pe care o aveţi atunci când le culegeţi.
Mergând la cules ciuperci, multe persoane se bazează pe cele mai „sigure” semne care, în opinia lor, îi ajută să identifice uşor o ciupercă otrăvitoare. Iată care sunt aceste teste FALSE de care NU trebuie să țineți cont niciodată:
# FALS: ciupercile atacate de către limacși sau de către insecte nu sunt toxice;
# FALS: schimbarea culorii unei secțiuni executate în corpul de fructificație al ciupercii poate indica toxicitatea ei;
# FALS: la contactul dintre o ciupercă otrăvitoare și un obiect de argint (de obicei un tacâm), aceasta din urmă se înnegrește;
# FALS: dacă se gătesc sau se țin ciupercile în oțet, acestea își pierd toxicitatea;
# FALS: prin aruncarea apei în care s-au ținut ori gătit ciupercile, se micșorează toxicitatea acestora;
# FALS: înnegrirea cepei sau a usturoiului în timpul fierberii ciupercilor indică toxicitatea;
# FALS: colorația vie a unei ciuperci indică toxicitatea ei.
Pentru a informa și sensibiliza populația despre pericolul consumului de ciuperci otrăvitoare și efectele asupra sănătății, despre măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci și despre primul ajutor în caz de intoxicație, ANSA organizează, în premieră, în perioada 3-9 octombrie, Săptămâna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci.
Pe parcursul săptămânii vor fi realizate activități de informare și comunicare tematică, discuții publice, instruiri, mese rotunde, seminare de instruire.