10 trucuri pentru a păstra legumele și fructele proaspete mai mult timp!

Cu siguranţă ţi s-a întâmplat deseori să arunci fructele sau legumele pe care le-ai cumpărat, din cauză că au mucegăit, au încolțit ori s-au vestejit rapid. Află, mai jos, câteva trucuri grozave care te vor ajuta să menţii fructele şi legumele proaspete, cât mai mult timp! Trebuie doar să le testezi eficiența!

separator

Salata

Dacă vei pune un şerveţel de hârtie în punga în care ţii salata, aceasta va rezista mai mult timp, pentru că hârtia absoarbe condensul generat odată cu răcirea verdeţurilor. Excesul de umiditate duce la înmuierea salatei, aşa că acest truc te va ajuta să ai tot timpul o salată proaspătă şi crocantă.fb24896e0c67ac1bedca5a34ad9dc1e1_f43d701ec896a1036c5a933a85d5183e_cropBananele

Bananele îşi vor păstra fermitatea şi culoarea mai mult timp dacă le ţii în ciorchine. Acoperă cotorul cu o pungă de plastic şi rupe doar o banană atunci când ţi-e poftă, nu le rupe pe toate. Astfel, bananele se vor păstra prospete până la 3-5 zile.

Cartofi

Cartofii nu vor încolţi dacă îi ţii într-o pungă de hârtie în care ai introdus şi un măr. Merele eliberează etilen, un gaz care menţine prospeţimea cartofilor timp de câteva săptămâni. Pe de altă parte, nu ţine merele lângă alte fructe sau legume, pentru că vor avea exact efectul contrar. Cel mai bine e să ţii merele separat, într-o pungă de plastic, în frigider.

Căpşuni, zmeură şi alte fructe de pădure

Dacă nu vrei ca fructele de pădure să mucegăiască în doar câteva zile, scufundă-le într-un amestec de apă cu oţet din vin (3:1), înainte să le pui în frigider. Combinaţia va distruge sporii de mucegai şi bacteriile care duc la mucegăirea acestor fructe delicioase. Ai grijă să fie bine uscate înainte să le pui la rece.

Roşiile

Nu ţine roşiile la frigider, niciodată! Nu faci decât să le distrugi aroma şi textura zemoasă (asta dacă ai norocul să mai găseşti pe undeva astfel de roşii). Cel mai bine este să le ţii pe un raft în bucătărie, mai ales dacă nu sunt coapte bine de tot. Desigur, dacă roşiile sunt foarte coapte, regula nu se aplică, pentru că sucurile fermentează şi vei avea roşii fleşcăite şi mucegăite în câteva zile. 5-feluri-in-care-poti-folosi-rosiile-prea-moi_size1Ceapa

Ca să nu încolţească, e bine să o ţii în dresuri, într-un loc întunecat şi uscat, la distanță de sol.

Verdeţuri

Ţine-le mereu în buchet, într-un pahar cu apă, cât mai aproape de fereastră, niciodată aruncate prin frigider, într-o pungă strânsă. Aşa vei avea parte de pătrunjel, mărar, leuştean şi câte şi mai câte verdeţuri proaspete pentru mai mult timp. Iar dacă nu mai ai nevoie de ele şi dau semne că se veştejesc, toacă-le mărunt şi adaugă-le într-o sticluţă cu ulei de măsline. Astfel, uleiul va căpăta o aromă aparte.

Ciupercile

Ciupercile rezistă mai mult timp dacă le ţii într-o pungă de hârtie, care absoarbe umiditatea vinovată de apariţia mucegaiului şi înmuierea acestora.

Ţelina

Împătureşte ţelina într-o folie de aluminiu şi va rezista mai mult decât îţi imaginezi. De obicei, ţelina începe să mucegăiască după vreo 7 zile, dar cu acest truc te vei putea bucura de această legumă mai mult timp.telina-mic

sursa

Două mămici din Chișinău, surprinse în timp ce fură flori din fața unui magazin
Articolul anterior
Un tânăr care și-a dezvoltat o afacere în agricultură te invită într-o excursie prin serele verzi!
Articolul următor
Alte articole interesante