3 deserturi de vară cu zmeură

Zmeura în stare proaspată este una dintre plăcerile verii. O poți pune în cerealele de la  micul dejun, în deserturi, sosuri sau o poți mânca simplă ca pe o gustare.

separator
zmeura

Deși o găsești și în variantă congelată, chiar și iarna, nimic nu se compară cu fructele de un roz intens, zemoase, dulci și răcoritoare pe timp de vară.

Pe lângă gustul divin, zmeura are și o mulțime de beneficii pentru organism: de la lupta împotriva obezității, până la proprietăți antioxidante prin conținutul ridicat de Vitamina C.

De aceea, îți propunem să încerci niște brioșe parfumate, un desert plin de ciocolată și un sorbet răcoritor.

Brioșe cu zmeură

Un desert care te răsfață în orice moment al zilei și îl poți lua cu tine chiar și la un picnic. Pentru mai multă savoare îi poți adăuga un topping de frișcă sau cremă mascarpone.

briose cu zmeura

Ingrediente

1/4 lingurita vanilie (extract), 1 ou, 180ml lapte, 115g unt topit, 1/4 linguriță sare, 2 lingurițe praf de copt, 100g + 2linguri zahăr, 170g făină, 230g zmeură (amestecată cu 1 lingură făină).

Metodă de preparare

Încinge cuptorul la 200 grade C. Unge o tavă pentru 12 biroșe sau pune în ea hârtii speciale.

Amestecă într-un bol făina cu 100g de zahăr, praful de copt și sarea. Bate într-un alt bol untul topit cu laptele, oul și vanilia, apoi toarnă-le treptat peste făină, amestecând până când se încorporează. Vei obține un aluat destul de vârtos în care vei încorpora zmeura.

Împarte aluatul în tava de brioșe. Presară 2 linguri de zahăr și câteva bucățele de zmeură proaspătă.

Coace brioșele timp de 18 – 22 minute, până când se rumenesc și trec testul scobitorii.

tartaTarta cu ciocolată și zmeură

Un desert pentru care vei fi în stare să renunți la orice alte bunătăți pentru ca îmbină un aluat dulce de tartă, ciocolată și fructe proaspete.

Ingrediente

60g unt tăiat cubulețe, 20ml sirop de zahăr, 200g ciocolată neagră, tocată mărunt, 200ml frișcă lichidă, 10 frunze mentă tăiate subțire, 150g zmeură tăiată în jumătăți, aluat de tartă.

Metodă de preparare

Pregătește un aluat de tartă din:

  • 335g făină
  • 100g unt moale
  • 130g zahăr fin
  • un praf sare
  • 2 ouă

Amestecă făină cu untul tăiat cubulețe, zahărul și sarea. Cel mai bine realizezi această operațiune cu mâna și frămânți până când aluatul are aspectul unui pesmet grunjos. Fă o gaură în centrul lui și adaugă ouăle. Încorporează-le încet în aluat până când acesta începe să se lege și să poți să îl frămânți puțin. Formează din el un disc, învelește-l în folie alimentară și ține-l la rece 1-2 ore înainte să îl folosești.

Încinge cuptorul la 190 grade C. Unge cu unt o tavă de tartă cu diametrul de 20 cm.

Întinde aluatul pe masa de lucru, astfel încât să obții un disc mai mare decât diametrul tăvii. Așează-l în tavă, acoperă cu folie alimentară și mai pune-l la frigider 20 de minute. Coace-l timp de 20 de minute, apoi redu temperatura cuptorului la 170 grade C și mai lasă aluatul la copt încă 5 minute. Scoate tava pe un grătar și lasă baza de tartă să se răcească.

Amestecă zmeura cu frunzele de mentă și așează-le pe baza crustei de tartă răcite.

Pune frișcă lichidă într-o oală la fiert, la foc mediu, și lasă-o să dea în clocot. Oprește focul, adaugă ciocolata și siropul dulce și amestecă până când acestea se dizolvă. Încorporează untul bucățică cu bucățică. Toarnă amestecul de ciocolată în tartă, peste zmeură.

Lasă să se răcească și apoi mai pune tarta la frigider cel puțin 2 ore înainte de servire.

Ca să o tai umezește lama cuțitului în apă fierbinte și sterge-o după fiecare felie.

sorbetSorbet de zmeură

Un desert care poate lua oricând locul înghețatei, fiind la fel de apreciat.

Ingrediente

350g zmeură, 50g zahăr, 60ml apă, 120ml frișcă lichidă.

Metodă de preparare

Dizolvă zahărul în apă.

Zdrobește zmeura într-un blender sau robot de bucătărie, până când este sfărâmată în bucăți mari. Toarnă încet amestecul de apă cu zahăr și continună să mixezi până când se formează un amestec moale. Toarnă-l într-un recipient cu capac și pune-l la congelator să se întărească. Este nevoie de cel puțin 30 de minute.

Servește sorbetul cu friscă proaspăt bătută.

Sursa

Leguma care combate depresia. Te face să te simți fericit

Depresia este o afecțiune comună, care afectează milioane de oameni în întreaga lume. Există o mulțime de tratamente ce pot fi aplicate pentru tratarea acestei boli, unele dintre ele pot fi costisitoare sau pot avea efecte secundare nedorite și nici nu dau rezultate. Cu toate acestea, există o legumă care poate fi de ajutor în lupta împotriva depresiei, scrie redactia.ro.

Leguma pe care ar trebui să o consume persoanele cu depresie

Broccoli este o legumă verde, bogată în nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina C, vitamina K, acid folic, calciu și fier. Această legumă este, de asemenea, o sursă bogată de sulforafan, un compus natural care a fost studiat pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante. Puțini știu, însă, cât este de bună când vine vorba despre depresie.

Broccoli poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit datorită sulforafanului. Sulforafanul poate ajuta la protejarea creierului împotriva inflamației și a stresului, care sunt factori puternici în dezvoltarea depresiei. De asemenea, acest compus poate îmbunătăți starea de spirit prin stimularea producției de serotonină.

Sănătatea digestivă este esențială pentru o bună sănătate mentală. Broccoli este bogat în fibre și alte substanțe nutritive esențiale pentru menținerea sănătății tractului intestinal, ceea ce înseamnă că automat acționează si asupra psihicului. Consumul regulat de broccoli poate ajuta la menținerea unei digestii sănătoase și poate reduce riscul dezvoltării inflamației cronice în organism.

Stresul este și el un factor important în dezvoltarea depresiei. Broccoli este bogat în antioxidanți, cum ar fi vitamina C și flavonoidele, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Consumul regulat de broccoli poate ajuta la menținerea unui echilibru sănătos între antioxidanți și radicalii liberi, reducând astfel riscul dezvoltării depresiei.

Dezavantajele pe care le aduce broccoli

Cu toate acestea, există și câteva dezavantaje ale consumului de broccoli, la care ar trebui să fim foarte atenți.

Broccoli conține o cantitate semnificativă de fibre, care pot provoca flatulență și balonare în cazul anumitor persoane. Pentru a evita acest lucru, este important să consumați broccoli în cantități moderate și să îl pregătiți așa cum trebuie.

Broccoli are și efecte adverse atunci când o persoană care îl consumă ia și medicamente, cum ar fi cele pentru coagularea sângelui. Înainte de a începe să consumați cantități mari de broccoli sau alte legume crucifere, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre tratamentele pe care le urmați.

Nu este deloc potrivit nici pentru persoanele care au probleme cu digestia sau tractul intestinal. Este recomandat să gătiți broccoli în mod corespunzător și să-l consumați cu alte alimente bogate în vitamine și minerale.

Ce conţin, de fapt, pufuleţii preferați atât de copii, cât și de adulți. La ce să fiți atenți

Iată ce conţin, de fapt, pufuleţii preferați atât de copii, cât și de adulți. Mare atenție la etichetă!

Pufuleții sunt printre cele mai populare gustări ale moldovenilor, fiind la îndemâna oricui datorită prețului accesibil și gustului atrăgător. Cu toate acestea, mulți oameni nu sunt conștienți de ceea ce conțin acești pufuleți și cum aceștia pot afecta sănătatea organismului. Un ingredient controversat care se găsește în multe produse alimentare, inclusiv pufuleții, este uleiul de palmier.

Uleiul de palmier este un ingredient obișnuit în produsele alimentare datorită prețului scăzut și a proprietăților sale de conservare. Este obținut din fructul de palmier de ulei și se găsește în multe alimente procesate, inclusiv în unele sortimente de pufuleți. Deși este un ingredient popular, acesta a fost criticat de specialiști în domeniul sănătății, deoarece conține o cantitate ridicată de grăsimi saturate.

Grăsimile saturate sunt legate de riscul de a dezvolta boli de inimă și au fost asociate cu creșterea nivelului de colesterol „rău” și trigliceridelor din sânge. În timp ce uleiurile tropicale precum uleiul de palmier, uleiul din sâmburi de palmier și uleiul de nucă de cocos sunt consumate în multe țări din lume, inclusiv R. Moldova, specialiștii recomandă limitarea consumului acestora pentru a reduce riscul de boli de inimă.

În ceea ce privește pufuleții, este important să citiți eticheta produsului și să verificați dacă aceștia conțin ulei de palmier sau alte uleiuri tropicale. De asemenea, ar trebui să luați în considerare să alegeți alternative mai sănătoase, cum ar fi gustările din legume sau fructe, care pot oferi aceeași senzație de crocant și plinătate.

Astfel, pufuleții sunt o gustare populară, dar este important să fiți conștienți de ceea ce conțin aceștia. Uleiul de palmier poate fi un ingredient obișnuit în aceste produse, dar acesta poate afecta negativ sănătatea organismului. Prin urmare, citiți eticheta produselor și alegeți alternative mai sănătoase pentru a menține sănătatea și bunăstarea generală a organismului.

Rețetă de pufuleți la tine acasă

Iată o rețetă simplă și rapidă pentru a face pufuleți sănătoși în casă. Îți trebuie doar două căni de mălai grișat, jumătate de cană de ulei, o cană de apă minerală, două linguri de sare și puțină făină.

Toate aceste ingrediente se amestecă într-un bol, apoi se pun într-o tavă tapetată cu făină și se coc la cuptor timp de maxim o jumătate de oră. Este important să acorzi o atenție sporită temperaturii și timpului de coacere, pentru a obține pufuleți crocanți și delicioși.

Prin această rețetă simplă și sănătoasă, putem înlocui pufuleții din magazine cu o alternativă mai sănătoasă, care nu conține ulei de palmier și care este la fel de gustoasă. Este extrem de important să fim atenți la ceea ce mâncăm și să încercăm mereu să găsim alternative mai sănătoase și mai naturale pentru a ne păstra sănătatea!

sursa: www.redactia.ro

Ce trebuie să ai NEAPĂRAT pe masa de Paște ca să nu te îngrași

În perioada Sărbătorilor, într-o perioadă cu multe mese bogate, consumul de legume este mai mult decât necesar. Medicii nutriționiști recomandă îmbogățirea acestor mese cu alimente cât mai puțin procesate. De asemenea, prin limitarea cantităților putem evita excesele și, respectiv, balonările sau indigestiile, cu eventuale urmări asupra sănătății.

Legumele cu multe beneficii

Astfel, putem adăuga la mesele de Sărbători legume de sezon care, pe lângă culoare și mirosul de proaspăt, vin la pachet cu vitaminele necesare ieșirii din iarnă, dar și cu multă aromă, senzație de sațietate și un sistem imunitar mai puternic.

Deliciile de sărbători, precum pasca și ouăle de ciocolată pot fi savurate în zilele festive, însă cu atenția orientată mai degrabă către calitatea ingredientelor și către bucuria momentului. Hidratarea, atât cu apă, dar și prin natura alimentelor și a băuturilor consumate, ne va ajuta să menținem o bună digestie și o stare de bine pe tot parcursul acestor zile, îndeosebi cu cât temperatura de afară crește.

Ridichiile și urzicile nu trebuie să lipsească de pe masă

Aportul de legume proaspete crește în mod natural odată cu venirea primăverii. Urzicile, spre exemplu, ce apar primele după topirea zăpezii, sunt bogate în vitamine, cu multiple beneficii pentru sănătate. Acestea pot fi consumate prin gătire, sub formă de ceai sau ca extract. Loboda este o altă legumă ce se găsește din abundență peste tot, fiind o sursă importantă de fibre și microelemente. De la masa festivă nu poate lipsi însă salata verde, ce reprezintă o sursă importantă de beta-caroten, minerale și antioxidanți, conținând foarte puține calorii și multă apă (90%).

Ridichiile roșii au, de asemenea, un conținut bogat în fibre, vitamine – vitamina C, vitamina B6, vitamina B2 (riboflamina), vitamina B9 (acid folic), potasiu, și apă, ajutând la ameliorarea diverselor afecțiuni ale stomacului, precum balonările sau indigestiile.

Cum limităm cantitatea de zahăr

Limitarea cantității de zahăr consumat poate fi o provocare pentru fiecare dintre noi, mai ales de Sărbători. Putem reduce cantitatea de zahăr, în special cel procesat, cu îmbunătățiri asupra stării de sănătate, fără a-l elimina în totalitate din dietă. Mai întâi, este important să înțelegem ce este zahărul.

Zaharurile pot fi definite ca un grup de molecule ce au o structură similară. Printre cele mai cunoscute sunt: glucoza, fructoza, sucroza sau zaharoza (zahărul de masă, obținut prin alăturarea moleculelor de glucoză și fructoză), maltoza (alăturarea a două molecule de glucoză), galactoza, lactoza (obținută din galactoză și glucoză, găsită în produsele lactate). De asemenea, zahărul are un rol esențial în biologie, fiind sursa principală de energie pentru creier, stă la baza structurii ADN-ului nostru și a muncii pe care celulele noastre o depun zi de zi. Corpul nostru are nevoie, așadar, de zahăr, pentru a-l transforma în energie.

Glucoza și fructoza, spre exemplu, îndeplinesc multe dintre funcțiile biologice. Totuși, pe cât de important este zahărul pentru organism, pe atât de importantă este evitarea excesului, întrucât acesta poate duce la tulburări cognitive și de memorie. Așadar, pentru a evita excesele, este recomandat să consumăm cantități rezonabile de dulciuri. Mai mult, cu cât vom consuma surse de zaharuri nerafinate, așa cum sunt fructele proaspete, cu atât ne va fi mai ușor să limităm excesele de zahăr din surse intens procesate. Cantități importante de zahăr pot fi ingerate, din obișnuință, și din sucuri. Putem limita consumul de sucuri dacă purtăm în permanență cu noi o sticlă de apă.

Hidratarea are loc nu doar prin cantitatea de apă pe care o bem zilnic, ci și atunci când consumăm fructe, legume și alimente, în general, bogate în apă, așa cum sunt supele, spre exemplu. Mai mult, atunci când consumăm legume de sezon, până la 20% din sursele noastre zilnice de hidratare provin din legume precum salată, legume cu frunze, castraveți, ardei, țelină, fructe de pădure și pepeni. De menționat este faptul că, unele băuturi, cu un conținut ridicat de alcool, pot deshidrata.

Ce băuturi alegem

De aceea, este important să alegem băuturi care, pe lângă un conținut redus de alcool, sau inexistent, așa cum este berea, conțin și alți nutrienți cu beneficii dovedite științific asupra sănătății. Berea fără alcool poate fi o bună alternativă la băuturile non-alcoolice. Conform unor studii, influența berii fără alcool asupra hidratării, alăptatului, anxietăţii, somnului şi markerilor biologici cardiovasculari, este una pozitivă, în general, deși sunt necesare mai multe studii în această privință.

„Consumul echilibrat de alimente și de băuturi de sărbători poate fi sinonim atât cu bucuria, dar și cu sănătatea. Legumele de sezon, preferința pentru dulciurile alese cu grijă și hidratarea, atât prin apă și băuturile din ingrediente naturale, dar și din surse precum fructe și legume, pot aduce multiple beneficii pentru sănătate. Studiile arată că, atunci când adăugăm aproximativ 200g de legume verzi, cum este spanacul, spre exemplu, senzația de sațietate crește considerabil, datorită prezenței ridicate a fibrelor.”, spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

99 femei de succes! (foto)
Articolul anterior
Vedete celebre victime ale bărbaţilor posesivi
Articolul următor