Zmeura în stare proaspată este una dintre plăcerile verii. O poți pune în cerealele de la micul dejun, în deserturi, sosuri sau o poți mânca simplă ca pe o gustare.
Deși o găsești și în variantă congelată, chiar și iarna, nimic nu se compară cu fructele de un roz intens, zemoase, dulci și răcoritoare pe timp de vară.
Pe lângă gustul divin, zmeura are și o mulțime de beneficii pentru organism: de la lupta împotriva obezității, până la proprietăți antioxidante prin conținutul ridicat de Vitamina C.
De aceea, îți propunem să încerci niște brioșe parfumate, un desert plin de ciocolată și un sorbet răcoritor.
Brioșe cu zmeură
Un desert care te răsfață în orice moment al zilei și îl poți lua cu tine chiar și la un picnic. Pentru mai multă savoare îi poți adăuga un topping de frișcă sau cremă mascarpone.
Ingrediente
1/4 lingurita vanilie (extract), 1 ou, 180ml lapte, 115g unt topit, 1/4 linguriță sare, 2 lingurițe praf de copt, 100g + 2linguri zahăr, 170g făină, 230g zmeură (amestecată cu 1 lingură făină).
Metodă de preparare
Încinge cuptorul la 200 grade C. Unge o tavă pentru 12 biroșe sau pune în ea hârtii speciale.
Amestecă într-un bol făina cu 100g de zahăr, praful de copt și sarea. Bate într-un alt bol untul topit cu laptele, oul și vanilia, apoi toarnă-le treptat peste făină, amestecând până când se încorporează. Vei obține un aluat destul de vârtos în care vei încorpora zmeura.
Împarte aluatul în tava de brioșe. Presară 2 linguri de zahăr și câteva bucățele de zmeură proaspătă.
Coace brioșele timp de 18 – 22 minute, până când se rumenesc și trec testul scobitorii.
Un desert pentru care vei fi în stare să renunți la orice alte bunătăți pentru ca îmbină un aluat dulce de tartă, ciocolată și fructe proaspete.
Ingrediente
60g unt tăiat cubulețe, 20ml sirop de zahăr, 200g ciocolată neagră, tocată mărunt, 200ml frișcă lichidă, 10 frunze mentă tăiate subțire, 150g zmeură tăiată în jumătăți, aluat de tartă.
Metodă de preparare
Pregătește un aluat de tartă din:
- 335g făină
- 100g unt moale
- 130g zahăr fin
- un praf sare
- 2 ouă
Amestecă făină cu untul tăiat cubulețe, zahărul și sarea. Cel mai bine realizezi această operațiune cu mâna și frămânți până când aluatul are aspectul unui pesmet grunjos. Fă o gaură în centrul lui și adaugă ouăle. Încorporează-le încet în aluat până când acesta începe să se lege și să poți să îl frămânți puțin. Formează din el un disc, învelește-l în folie alimentară și ține-l la rece 1-2 ore înainte să îl folosești.
Încinge cuptorul la 190 grade C. Unge cu unt o tavă de tartă cu diametrul de 20 cm.
Întinde aluatul pe masa de lucru, astfel încât să obții un disc mai mare decât diametrul tăvii. Așează-l în tavă, acoperă cu folie alimentară și mai pune-l la frigider 20 de minute. Coace-l timp de 20 de minute, apoi redu temperatura cuptorului la 170 grade C și mai lasă aluatul la copt încă 5 minute. Scoate tava pe un grătar și lasă baza de tartă să se răcească.
Amestecă zmeura cu frunzele de mentă și așează-le pe baza crustei de tartă răcite.
Pune frișcă lichidă într-o oală la fiert, la foc mediu, și lasă-o să dea în clocot. Oprește focul, adaugă ciocolata și siropul dulce și amestecă până când acestea se dizolvă. Încorporează untul bucățică cu bucățică. Toarnă amestecul de ciocolată în tartă, peste zmeură.
Lasă să se răcească și apoi mai pune tarta la frigider cel puțin 2 ore înainte de servire.
Ca să o tai umezește lama cuțitului în apă fierbinte și sterge-o după fiecare felie.
Un desert care poate lua oricând locul înghețatei, fiind la fel de apreciat.
Ingrediente
350g zmeură, 50g zahăr, 60ml apă, 120ml frișcă lichidă.
Metodă de preparare
Dizolvă zahărul în apă.
Zdrobește zmeura într-un blender sau robot de bucătărie, până când este sfărâmată în bucăți mari. Toarnă încet amestecul de apă cu zahăr și continună să mixezi până când se formează un amestec moale. Toarnă-l într-un recipient cu capac și pune-l la congelator să se întărească. Este nevoie de cel puțin 30 de minute.
Servește sorbetul cu friscă proaspăt bătută.