Există legume, care prin preparare, devin mult mai bune, mai folositoare, decât în stare crudă. Roşia, varza, sfecla sunt unele dintre acestea.

Varza
În varza murată se conține de 3 ori mai multă vitamina C, decât în varza crudă. Iar acidul lactic, ce se obține prin procesul de ”preparare” (murare) produce o asimilare mult mai bună a proteinelor de care organismul nostru are mare nevoie.
Roșia
Valoarea principală a roșiilor constă în conținutul de licopen, un antioxidant puternic care este mai bine valorificat și mai bine absorbit de organism în momentul când roșiile sunt prelucrate termic (prin coacere de exemplu). Aportul de licopen poate fi asimilat și de la roșiile crude, dar ar fi mai bine ca roșiile crude să fie asezonate cu ulei, prin asta, elementele benefice vor fi mai bine absorbite de organismul uman.
Usturoi
După prelucrarea termică a usturoiului, calitatea vitaminei C se micșorează, dar crește în schimb conținutul de alicină (substanță ce are proprietăți antibacteriene și care previne formarea de cheaguri de sânge).
Sfecla
Sfecla crudă conține mai multe substanțe biologice valoroase (antociani și flavonoide), dar sunt mai greu asimilate de organism, decât din sfecla fiartă sau pregătită termic.
Ciupercile
Prin preparare termică – indiferent că este vorba despre fierbere, sotare, frigere pe grătar sau la cuptor – ciupercile îşi cresc conţinutul de potasiu, un mineral esenţial pentru muşchi sănătoşi.