5 alimente mai benefice când sunt gătite decât în stare crudă

Există legume, care prin preparare, devin mult mai bune, mai folositoare, decât în stare crudă.  Roşia, varza, sfecla  sunt unele dintre acestea.

separator

646x404 (2)

Varza

În varza murată se conține de 3 ori mai multă vitamina C, decât în varza crudă. Iar acidul lactic, ce se obține prin procesul de ”preparare” (murare) produce o asimilare mult mai bună a proteinelor de care organismul nostru are mare nevoie.

Roșia

Valoarea principală a roșiilor constă în conținutul de licopen, un antioxidant puternic care este mai bine valorificat și mai bine absorbit de organism în momentul când roșiile sunt prelucrate termic (prin coacere de exemplu). Aportul de licopen poate fi asimilat și de la roșiile crude, dar ar fi mai bine ca roșiile crude să fie asezonate cu ulei, prin asta, elementele benefice vor fi mai bine absorbite de organismul uman.

Usturoi

După prelucrarea termică a usturoiului, calitatea vitaminei C se micșorează, dar crește în schimb conținutul de alicină (substanță ce are proprietăți antibacteriene și care previne formarea de cheaguri de sânge).

Sfecla

Sfecla crudă conține mai multe substanțe biologice valoroase (antociani și flavonoide), dar sunt mai greu asimilate de organism, decât din sfecla fiartă sau pregătită termic.

Ciupercile

Prin preparare termică – indiferent că este vorba despre fierbere, sotare, frigere pe grătar sau la cuptor – ciupercile îşi cresc conţinutul de potasiu, un mineral esenţial pentru muşchi sănătoşi.

Sursa

Colecția care ne-a lăsat mască la Autumn Fahion Walk 2014!
Articolul anterior
Ala Melnic: Fotograful cu cele mai multe tatuaje!
Articolul următor
Alte articole interesante