8 ingrediente dezgustătoare din alimente

Unele alimente conţin ingrediente la care nu te-ai fi aşteptat niciodată. Că de exemplu un aminoacid care se găseşte în părul uman, folosit pentru pâine. Sau ceară din lână oilor, folosită la gumă de mestecat. Iată şi alte exemple la fel de suprinzătoare.

separator

1. Secreţiile unei insecte în jeleuri
Şelacul este o rășină naturală secretată de o insectă din regiunile tropicale pe care producătorii o folosesc în bomboanele cu jeleu. Ea se mai foloseşte şi pentru fabricarea lacurilor. Bomboanele din jeleu care sunt acoperite de un strat tare au în compoziţia lor şelacul.

951494l

2. Secreţii anale de castor în îngheţata de zmeură sau vanilie
Aroma de zmeură sau vanilie este potenţată de producători folosind castoreum, o combinaţie de secreţii anale şi urină de castor. Administraţia pentru Siguranţa Alimentelor şi a Medicamentelor (FDA) a catalogat acest ingredient ca fiind aromă naturală. Într-un interviu oferit de celebrul bucătar Jamie Oliver în show-ul lui David Letterman acesta a avertizat că acest ingredient se regăseşte în îngheţata de vanilie, însă producătorii au negat acest zvon. Dar, daca pe îngheţată scrie aromă naturală nu ai cum să-ţi dai seama din ce anume a fost extrasă această aromă.

681009l

3. Grăsime de oaie în guma de mestecat
Lanolina este o substanţă de culoare gălbuie, secretată de glandele sebacee din pielea oilor şi prezentă pe firele de lână ale animalului. Ea este folosită în industria cosmetică, însă se pare că şi producătorii de gumă de mestecat o folosesc pentru a face produsul mai moale.

348486l

4.Clei de peşte în bere
Cleiul de peşte este o gelatină produsă de vezica urinară a peştelui.
El este adăugat în bere pentru a-i da aspectul de galben strălucitor.

346268l

5. Iaurturile roz sunt colorate cu extract obţinut din insecte
Unele iaurturi cu fructe de pădure au culoarea apetisantă datorită unei substanţe extrase din gogoşile unei insecte (coşenila) originare din Mexic. Aceast colorant (carminul) este extras din insectele uscate şi procesat apoi pentru a-l folosi în industria alimentară, explică Dr. Oz.

Dacă vrei să-l eviţi, Dr. Oz susţine că trebuie să ocoleşti iaurturile care au pe lista de ingrediente trecute cuvintele „carmin”, E120, „acidul carminic” sau „colorant coşenilă”.

476424l

6. Gelatină 
Substanţă obţinută prin fierberea oaselor, tendoanelor şi a pieilor. Se foloseşte în prepararea jeleurilor cu fructe.

jeleuri1

7. Cheag
O enzimă găsită în stomacul viteilor. Se foloseşte la prepararea brânzeturilor.

procesare_telemea

8. L-Cisteina – un aminoacid găsit în părul uman şi în penele de raţă.
L-cisteina este un aminoacid adăugat la multe produse de panificaţie, pentru a îmbunătăţi textura şi ca să reziste mai mult timp pe rafturi.

01_paine

Sursa

Sardeluța marinată” devine un nou produs românesc protejat în UE după ce Comisia Europeană a aprobat includerea sa pe lista Specialităților Tradiționale Garantate

Comisia Europeană a aprobat includerea produsului românesc ”Sardeluța marinată” pe lista Specialităților Tradiționale Garantate (STG), scrie presa română.

Potrivit unui comunicat al executivului european, ”Sardeluța marinată” se obține prin marinarea șprotului, care dă trei varietăți diferite în funcție de marinada folosită, și apoi acoperirea acestuia cu garnitura aleasă. Prin adăugarea sosului de vin, a uleiului de floarea soarelui sau a uleiului de floarea soarelui cu ardei iute  peste șprotul marinat și aromatizarea acestuia cu diferite ingrediente, produsul capătă gusturi distincte, cu calități organoleptice specifice.Următoarele ingrediente sunt utilizate în mod tradițional pentru marinarea peștelui: sare neiodată, oțet de vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea soarelui, pudră de ardei dulce, ardei iute, boabe de piper negru, frunze de dafin, boia iute, boabe de piper întregi și semințe de coriandru.

Denumirea produsului indică specificitatea materiei prime – șprot fără cap și mațe – și a metodei de preparare (marinare).

Această nouă denumire se va alătura listei de 3617 produse deja protejate.

Castraveții de sezon: beneficiile pentru sănătate

Castraveții sunt legume populare, recunoscute pentru conținutul lor ridicat de apă și valoarea nutritivă. Consumul de castraveți oferă multiple beneficii pentru sănătate, datorită vitaminelor, mineralelor și antioxidanților pe care îi conțin.

Iată principalele beneficii ale castraveților pentru sănătate:

1. Hidratare

Castraveții au un conținut foarte ridicat de apă, aproximativ 95%, ceea ce îi face excelenți pentru menținerea hidratării.

 • Hidratare eficientă: Consumul de castraveți contribuie la aportul zilnic de apă, ajutând la menținerea hidratării organismului.
 • Echilibru electrolitic: Castraveții conțin și electroliți, cum ar fi potasiul, care ajută la menținerea echilibrului electrolitic.

2. Săraci în Calorii și Buni pentru Controlul Greutății

Castraveții sunt foarte săraci în calorii, ceea ce îi face o alegere ideală pentru cei care doresc să-și mențină sau să-și reducă greutatea.

 • Senzație de sațietate: Conținutul ridicat de apă și fibre contribuie la senzația de sațietate, reducând astfel consumul caloric total.

3. Bogăți în Antioxidanți

Castraveții conțin antioxidanți, cum ar fi flavonoidele și taninurile, care ajută la combaterea radicalilor liberi din organism.

 • Protecție celulară: Antioxidanții ajută la prevenirea daunelor oxidative și reduc riscul de boli cronice.
 • Îmbunătățirea sănătății pielii: Consumul regulat de castraveți poate contribui la menținerea unei pielii sănătoase și strălucitoare.

4. Sănătatea Inimii

Castraveții conțin nutrienți care pot susține sănătatea inimii.

 • Reducerea tensiunii arteriale: Potasiul din castraveți ajută la reglarea tensiunii arteriale.
 • Colesterol: Fibrele și antioxidanții din castraveți pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL („rău”).

5. Beneficii pentru Digestie

Castraveții conțin fibre dietetice care sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă.

 • Reglarea tranzitului intestinal: Fibrele ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat și la prevenirea constipației.
 • Hidratarea tractului digestiv: Conținutul ridicat de apă ajută la menținerea unui tract digestiv bine hidratat.

6. Controlul Nivelului de Zahăr din Sânge

Castraveții pot avea efecte benefice asupra controlului glicemiei.

 • Reglarea glicemiei: Unele studii sugerează că consumul de castraveți poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea complicațiilor diabetului.

7. Sănătatea Pielii

Castraveții sunt utilizați adesea în produsele cosmetice datorită efectelor lor benefice asupra pielii.

 • Calmare și hidratare: Aplicarea locală de castraveți poate ajuta la calmarea iritațiilor și la hidratarea pielii.
 • Reducerea umflăturilor: Castraveții pot ajuta la reducerea umflăturilor și a cercurilor întunecate de sub ochi.

8. Detoxifiere

Consumul de castraveți poate ajuta la detoxifierea organismului.

 • Eliminarea toxinelor: Apa și fibrele din castraveți contribuie la eliminarea toxinelor din organism și la menținerea sănătății rinichilor.

9. Sănătatea Oaselor

Castraveții conțin vitamina K, esențială pentru sănătatea oaselor.

 • Absorbția calciului: Vitamina K joacă un rol important în absorbția calciului și în menținerea densității osoase.

10. Sprijin pentru Sănătatea Oculară

Castraveții conțin vitamina A și alte nutrienți benefici pentru sănătatea ochilor.

 • Protecția vederii: Nutrienții din castraveți ajută la protejarea ochilor și la menținerea vederii sănătoase.

O afacerea cu ”ciorba la pungă” a dat lovitura pe litoralul românesc: 400.000 de euro încasări în prima lună!

Carmolimp, businessul familiei Șoneriu din Brașov, deținătoarea celei mai mari fabrici integrate de mâncare gătită din România, a anunțat că vânzările gamei de produse deja gătite au atins 400.000 de euro în prima lună de la lansare, scrie mesajul.ro.

Aceste vânzări au depășit investiția de 300.000 de euro realizată în modernizarea fabricii existente.

Potrivit companiei, vânzările lunare au fost cu 100.000 de euro mai mari decât investiția inițială, 50% din venituri provenind de la restaurante și hoteluri de pe litoral. De asemenea, Carmolimp este cu șapte luni în avans față de estimările inițiale.

„Am depășit preconizările cu aproximativ șapte luni și facem eforturi să ținem pasul cu investițiile noi. Facem investiții de mărire a capacităților de producție. Volumele au fost mai mari pentru produsele cu care am început, așadar vom reuși să extindem gama cu alte 10 feluri suplimentare abia din 20 iulie. (…)

Investim în noile linii și facem angajări, inclusiv pe posturi importante precum director de marketing sau ingineri. Avem încredere că toate se desfășoară în timp util, dar ritmul este mult mai accelerat decât ne așteptam. Cifrele menționate nu includ livrările în lanțurile noastre de restaurante,” a declarat Valentin Șoneriu, Director General Carmolimp.

Primele produse gătite din fabrică, livrate în ambalaje de unică folosință și gătite proaspăt cu tehnologie de ultimă generație, pleacă în cantități de sute de tone din Brașov către întreaga țară. „Pornim ruta către Oradea într-o săptămână și cea către Galați în două săptămâni,” a adăugat Șoneriu.

Compania va livra și prin platforma de vânzări zizam.com, care își va începe funcționarea săptămâna aceasta.

După o investiție de peste 300.000 euro și un proces de cercetare de mai bine de șapte ani, Carmolimp a lansat pentru industria HoReCa 10 sortimente de ciorbă și peste 40 sortimente de mâncare gătită.

Produsele au un termen de valabilitate de 21 de zile, fără conservanți, ceea ce permite proprietarilor de restaurante să economisească timp și resurse, inclusiv resurse de personal, și să ofere prețuri cu până la 60% mai mici.

Cadou îndrăzneț pentru El de Valentine’s Day!
Articolul anterior
Cum se pregăteşte Andreea Marin de sarcină
Articolul următor