8 ingrediente dezgustătoare din alimente

Unele alimente conţin ingrediente la care nu te-ai fi aşteptat niciodată. Că de exemplu un aminoacid care se găseşte în părul uman, folosit pentru pâine. Sau ceară din lână oilor, folosită la gumă de mestecat. Iată şi alte exemple la fel de suprinzătoare.

separator

1. Secreţiile unei insecte în jeleuri
Şelacul este o rășină naturală secretată de o insectă din regiunile tropicale pe care producătorii o folosesc în bomboanele cu jeleu. Ea se mai foloseşte şi pentru fabricarea lacurilor. Bomboanele din jeleu care sunt acoperite de un strat tare au în compoziţia lor şelacul.

951494l

2. Secreţii anale de castor în îngheţata de zmeură sau vanilie
Aroma de zmeură sau vanilie este potenţată de producători folosind castoreum, o combinaţie de secreţii anale şi urină de castor. Administraţia pentru Siguranţa Alimentelor şi a Medicamentelor (FDA) a catalogat acest ingredient ca fiind aromă naturală. Într-un interviu oferit de celebrul bucătar Jamie Oliver în show-ul lui David Letterman acesta a avertizat că acest ingredient se regăseşte în îngheţata de vanilie, însă producătorii au negat acest zvon. Dar, daca pe îngheţată scrie aromă naturală nu ai cum să-ţi dai seama din ce anume a fost extrasă această aromă.

681009l

3. Grăsime de oaie în guma de mestecat
Lanolina este o substanţă de culoare gălbuie, secretată de glandele sebacee din pielea oilor şi prezentă pe firele de lână ale animalului. Ea este folosită în industria cosmetică, însă se pare că şi producătorii de gumă de mestecat o folosesc pentru a face produsul mai moale.

348486l

4.Clei de peşte în bere
Cleiul de peşte este o gelatină produsă de vezica urinară a peştelui.
El este adăugat în bere pentru a-i da aspectul de galben strălucitor.

346268l

5. Iaurturile roz sunt colorate cu extract obţinut din insecte
Unele iaurturi cu fructe de pădure au culoarea apetisantă datorită unei substanţe extrase din gogoşile unei insecte (coşenila) originare din Mexic. Aceast colorant (carminul) este extras din insectele uscate şi procesat apoi pentru a-l folosi în industria alimentară, explică Dr. Oz.

Dacă vrei să-l eviţi, Dr. Oz susţine că trebuie să ocoleşti iaurturile care au pe lista de ingrediente trecute cuvintele „carmin”, E120, „acidul carminic” sau „colorant coşenilă”.

476424l

6. Gelatină 
Substanţă obţinută prin fierberea oaselor, tendoanelor şi a pieilor. Se foloseşte în prepararea jeleurilor cu fructe.

jeleuri1

7. Cheag
O enzimă găsită în stomacul viteilor. Se foloseşte la prepararea brânzeturilor.

procesare_telemea

8. L-Cisteina – un aminoacid găsit în părul uman şi în penele de raţă.
L-cisteina este un aminoacid adăugat la multe produse de panificaţie, pentru a îmbunătăţi textura şi ca să reziste mai mult timp pe rafturi.

01_paine

Sursa

Cadou îndrăzneț pentru El de Valentine’s Day!
Articolul anterior
Cum se pregăteşte Andreea Marin de sarcină
Articolul următor
Alte articole interesante