9 rețete răcoroase cu pepene verde!

Într-o după-amiază caldă nimic nu suna mai tentant decât o felie de pepene verde rece. Ține și loc de desert, și loc de masă principală.

separator

Înainte să îți oferim câteva idei delicioase, trebuie să știi cum să alegi pepenele cel mai bun. Ține minte că un pepene nu se mai coace după ce a fost cules, așa că dacă nu vrei să te lași dusă de nas, cere să testezi cu mâna ta pepenele verde.

Cel mai simplu și mai sigur test este cel al “ciocănitului”. Pocnește-l ușor cu arătătorul și dacă sună a gol și are un ecou înfundat poți să fii sigur că ai pus mâna pe unul zemos și dulce.

Acum că ești sigur că ai cumparat ce e mai bun poți să începi pregătirile.

1. Ceviche cu ton și pepene verde

Reinventează aperitivul tradițional peruvian cu aceste două ingrediente. Într-o marinadă iute făcută cu suc de lime și ardei iuți ține carnea de ton și adaugă, înainte să pui la frigider, și cubulețe mici de pepene verde.

Ceviche cu ton si pepene verde

2. Pepene infuzat cu rom

E o reteta simplă cu numai câteva ingrediente care va face din punch-ul pentru întâlnirile cu prietenii atracția serii. Se face un sirop dulce cu rom alb în care adaugi, după ce se răcește, zeama de lime și coaja rasă de lămâie. În acest amestec vei pune mingiuțe mici din miez de pepene verde. Se lasă la frigider câteva ore înainte de servire.

Pepene infuzat cu rom

3. Pepene la grătar cu brânză feta

Dacă nu ai grătar poti să folosești și o tigaie neaderentă, dar gustul nu va fi același. Aroma ușor afumată se obține numai pe cărbuni încinși. Indiferent ce metodă alegi, preparatul va avea succes. Taie pepene și brânza feta în felii subțiri de 2cm, ungele cu puțin ulei de măsline și condimentează-le cu sare Kosher și piper. Se țin pe grătar până când se rumesc puțin. Se servesc suprapuse o felie de pepene și una de brânză, decorate cu o frunză de mentă.
4. Salată cu roșii, feta și pepene
Dulce, sărată și revogorantă, această salată este ideală pentru vară. Îți va lua simțurile prin surprindere.

Ingrediente

Câteva frunze de mentă, 200g feta, 1 Ardei roșu, 500-600g pepene roșu, 1/2 ceapă roșie, 3 roșii , 120ml ulei de măsline extra virgin, 1 castravete mic, 1/4 linguriță piper negru proaspăt măcinat, 1 linguritță sare Kosher, 60 ml oțet de vin

Metoda de preparare

Pasul 1: Prepară vinegrata. Amestecă oțetul, sarea și piperul într-un bol. Treptat, adaugă și uleiul, amestecând bine.

Pasul 2: Prepară salata. Taie castravetele în jumătate, pe lungime, apoi taie-le felii mici. Taie ceapa. Amestecă roșiile, castraveții, ceapă, ardeiul gras, brânza și menta într-un castron mare. Adaugă vinegrata și servește imediat.

Frigarui cu pepene verde

5. Frigărui cu pepene verde

Nu e nevoie de coacere pe grătar pentru acest aperitiv răcoritor de vară. Folosește cubulețe de brânză feta și cubulețe de miez de pepene pe care să le înșiri pe frigărui din lemn. Ține-le câteva ore la frigider înainte să le servești.

Un dinozaur pentru copii

6. Supă de pepene verde cu homar

O rețetă sofisticata și ușor de făcut care combină dulceața pepenelui, cu aroma puternică de ghimbir și cea sărată a homarului. O poți pregăti cu o zi înainte și să adaugi doar carnea de homar înainte de servire.

Îți trebuie 1kg de miez de pepene verde, fără sâmburi, 1 linguriță de ghimbir ras, 150ml zeamă de lime, 8-10 frunze de mentă, 200g carne de homar, 4 linguri ulei de măsline, sare și piper alb.

Pepenele, ghimbirul, zeama de lime și mentă se pasează cu un blender și se asezoneză cu sare și piper. Carnea de homar se amestecă cu ulei de măsline, zeama de la o jumătate de lămâie, sare și piper. În mijlocul fiecăărui bol cu supă rece pune înainte de servire 1-2 linguri din acest amestec de carne.

Această supă este potrivită ca aperitiv pentru o cină de vară la grătar sau o poți servi la desert dacă în locul cărnii de homar folosești câteva felii de piersică.

Supa de pepene verde cu homar

Daca vara asta ai în plan petreceri cu copiii îți propunem și trei varinate de desert care să-i atragă pe cei mici.

7. Flori comestibile

Flori comestibile

8. Un arici pentru petreceri de vară

Un arici pentru pentru petreceri de vara

9. Un dinozaur pentru copii

Sursa

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Sanda Filat și Angela Gonța, pe aceeași copertă!
Articolul anterior
De ce nu este bine să foloseşti şerveţele umede?
Articolul următor