Se întâmplă deseori să-ți cadă cu tronc la inimă să faci rost de un tort făcut la comandă pentru zilele de sărbătoare din familia ta. Dar, știai cum se calculează prețul unui tort, al unei prăjituri sau unui alt preparat făcut în casă? Iată ce scrie pofta-bună.com:
,,Am văzut multe discuții pe tema asta, așa că este timpul să scriu, ca să nu mai explic mereu.
Să spunem că se face un tort îmbrăcat în pastă de zahăr de 2 kg, cu 4 figurine gen țestoasele ninja. Pare simplu, nu-i așa? Sunt figurine cam de 9-10 cm fiecare.
Cum se calculează prețul:
-se calculează prețul materiei prime folosite la blat, cremă, sirop, pastă de zahăr
-ambalajul
-suportul tortului
-utilități: apa, energie electrică, gaze
-detergent de vase, de rufe, de spălat pe jos (se murdăresc vase care trebuiesc spălate, un șort, mai cad pe jos sirop, cremă)
-șervete de hârtie pentru mâini
-se adaugă o suma pentru coloranții folosiți
-se adaugă o sumă pentru uzura ustensilelor și a utilajelor folosite (robot, tăvi, decupatoare, veinere, suporturi de uscare…, se adună zeci de milioane)
-se calculează orele lucrate, înmulțite cu salariul minim pe economie, nu mai știu care e salariul minim în România, dar facem un calcul simplu, să spunem că este 1000 de lei (5000 lei md): 170 de ore=5,5 lei pe oră aproximativ. Câte ore lucrați la un tort, la modelat figurinele? Mai puțin de 2 ore nu lucrați la figurine, dacă vreti să fie frumoase și oricâtă dexteritate aveți, nu-i asa?
În Italia, la prețurile de aici, un astfel de tort ar trebui să coste cel puțin 50 de euro. În România, ar trebui să coste cel puțin 100 de lei (500 lei md). Plus figurinele de pe tort, care se plătesc separat. Faceți și singuri calculul. Asta înseamnă că acest tort cu țestoasele ninja, cu decor simplu și 4 figurine, ar trebui să coste 140 de lei în Romania (700 lei md) și 70 de euro în Italia.
Am făcut calculele foarte atent. Și oricum, la prețurile acestea, munca este calculată doar la jumătate, pentru că un astfel de tort ocupă 2 zile. Am calculat salariul minim pe economie, nu mai mult. Sufletul care se pune, e gratis 🙂.
Deci, când vine un client care vrea un tort de 1 kilogram, dar cu 4 figurine, degeaba-i spui că figurinele nu încap pe tort, că va aglomera și va arăta ca naiba tortul final, că și pasta de zahăr are o anumită greutate. Și să nu mai vorbim de faptul că la 1 kg, un tort e cu puțin mai mare decat o savarină. Iar ca să pui pe acest tort 4 figurine care cântăresc un minim de 300 de grame, de cât să faci tortul?
Să mai vorbim și de unii clienți care efectiv te aduc la disperare, sunt nehotărâți, vor un tort foarte bun, dar sa aibă maximum 2 kilograme (pentru că nu accept torturi sub 2 kilograme) dar să aibă nu știu câte figurine, sau o figurină foarte mare, care numai aia cântărește aproape 1 kg, sau vor să pună teren de fotbal pe o țăndărică de tort. Sau nu vor cremă cu ciocolată, nu cu vanilie…
Îmi plac enorm oamenii care spun că vor să guste din blaturi și creme, ca să aleagă. 😀 Pai… cum să faci câte o lingură din fiecare cremă sau blat? Nu ești cofetărie…
Nu cer enorm, prețurile mele sunt de bun simț, dar decât să muncesc 2 zile la un tort și să dau din buzunar, mai bine nu fac acel tort… E timpul meu, e munca mea și fac ce vreau cu ele…
Citește articolul integral pe pofta-buna.com.