Află motivul uimitor pentru care poți să adaugi cel puțin un ou în salatele de crudități!

Bogate în vitamine, fibre dietetice și microelemente, salatele de legume sunt vedetele meniului în orice sezon. Îți potolesc foamea fără să îți pună în pericol silueta și îți încarcă organismul cu nutrienți benefici pentru sănătate. Vara abundă în legume de toate culorile și despre combinația sănătoasă de legume cu ou, probabil, ai mai auzit!

separator
fresh salad with tomatoes, cucumber and greens

Specialistul în nutriție, Dr. Campbell, ne sfătuiește ca data viitoare când vom prepara o salată de crudități să adăugăm cel puțin un ou, pentru a spori absorbția antioxidanților din legume, menționează secretele.com.

Multe carotenoide (betacaroten, alfa caroten, betacriptoxantina etc.) se găsesc în fructe și legume galbene, portocalii, în roșii, în legumele cu frunze verde închis ș.a.

Bogate în caretenoide sunt napii, spanacul, morcovii, cartofii dulci, roșiile. Prezența unor astfel de pigmenți în fructe și legume determină în parte beneficiile acestor alimente asupra sănătății și mai ales asupra diminuării riscului de cancer.

Într-un studiu, cercetătorii au evaluat efectele consumului de ouă asupra  absorbției carotenoidelor dintr-o salată făcută din diverse crudități. La acest sudiu au participat 16 tineri sănătoși. Ei au fost puși să mănânce  3 feluri de salată: o salată fără ou, una cu un ou și jumătate-omletă, iar ultima cu 3 ouă întregi, tot sub formă de omletă.

Nivelul concentrației de antioxidanți în sânge a fost determinat la 10 ore după consumul salatei cu sau fără ou. Salata conținea roșii, morcovi rași, spanac, salată verde și goji, adică betacaroten, alfa caroten, licopen, luteină și zeaxantină.

În studiul precedent, aceeași echipă arătase că prin adăugarea de uleiuri în crudități se ajunge la o absorbție eficientă a caretenoidelor. Potrivit Campbell, “consumând ouă în combinație cu salate de legume, veți profita nu numai de antioxidanții din ou, ci și de absorbția antioxidanților din legume.”

Aceiași cercetători au efectuat o experiență similară pentru a afla dacă ouăle ajută la absorbția vitaminei E din legume. Rezultatele au arătat că o salată în care am pus 3 ouă antrenează o creștere importantă a absorbției de doi izomeri ai vitaminei E: alfa-tocoferol și gama-tocoferol.

Prin urmare, combinația de legume cu ou este una sănătoasă și benefică pentru organism!

Tragic! Un moldovean a ars de viu în camionul pe care îl conducea în SUA
Articolul anterior
Un bărbat transgender a născut un băiețel
Articolul următor
Alte articole interesante