Alarmant! 61 din tipurile de iaurturi de pe piaţă sunt pline de otrăvuri! Ce conţin de fapt

Mai multe mărci de iaurturi de pe rafturile magazinelor au fost supuse unui studiu de către o asociaţie ce activează în domeniul protecţiei consumatorului. Experţii au constatat că niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a iaurtului cu adaosuri, cum ar fi iaurt cu bucăți de fructe, miere de albine, alte ingrediente naturale! De asemenea, iaurturile din comerţ conţin cantităţi prea mari de zahăr, coloranți extrași din gândaci, aditivi care declanșează boli de inimă, pulmonare, afecţiuni tiroidiene, scleroză multiplă, diabet, depresie, obezitate la copii şi adulţi.

separator

vvvvPentru realizarea studiului, Asociaţia Pro Consumatori (APC) din România a achiziționat 61 de tipuri de iaurt cu adaosuri din mari structuri comerciale, precum hipermarketuri şi supermarketuri, cu gramajul cuprins între 100 g și 320 g, iar rezultatele sunt oripilante!

tttConţinut prea mare de zahăr!

Potrivit cercetării, cantitatea de zahăr per unitate de vânzare variază între 7g şi 55,2g, adică între o linguriță și jumătate de zahăr și 11 lingurițe de zahăr!

La 61% dintre iaurturile analizate s-au folosit arome sintetice, la 29% – amidon, la 28% – un preparat de fructe, care este de fapt un amestec artificial de sucuri de fructe şi legume (morcov negru, sfeclă roşie), la 24% – dintre iaurturile analizate s-a folosit concentrat de morcov negru, la 17% – sfeclă roşie.

În cele 61 de iaurturi cu adaosuri s-au identificat arome sintetice, aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, esteri lactici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi, complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinelor, azot, guma lacust, guma guar, guma arabica, guma de caruba, guma acacia si antocianine.

Cel puţi 18 aditivi alimentari periculoşi!

Iaurturile din comerţ conţineau cel puţin 18 aditivi alimentari periculoşi, spun specialiştii:

– E120 – carmin/acidul carminic, un colorant roşu strălucitor, obţinut dintr-o specie de insecte numită coșenila.

– E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial, provoacă hiperactivitate şi probleme gastrointestinale, consumul acestuia nu este recomandat copiilor hiperactivi.

– E330 – acidul citric, agent de reglare a acidității. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar şi apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

– E331 – citraţii de sodiu, sunt folosiţi ca agenţi de reglare a acidităţii produselor alimentare, ca antioxidanţi, conservanţi şi aromatizatori, poate produce efecte secundare precum greaţă, vomă, crampe abdominale şi musculare, reacţii alergice, amorţirea extremităţilor, oboseală, ritm cardiac anormal, crize, ameţeală, respiraţie dificilă etc.

– E412 – gumă de guar, agent de îngroșare, poate provoca alergii.

– E407 – caragenan, agent de îngroșare, unele studii au arătat că acesta poate avea un efect toxic, putând provoca ulcer și cancer. Este interzis în UE în laptele praf de început pentru copii, ca o măsură de precauție.

– E410 – gumă de carruba, agent de îngroșare, poate provoca scăderea eficienței anumitor substanțe, enzime, care ajută digestia.

– E414 – gumă de acacia, arabică, emulgator, poate provoca alergii și se comportă ca o substanță de balast, nu se recomandă consumul frecvent.

– E471 – mono și digliceride ale acizilor grași, conțin amestecuri de mono- şi diesteri de glicerină ai acizilor grași prezenți în uleiuri și grăsimi alimentare. Mai pot conține și mici cantități de acizi grași liberi și glicerină. Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma și de a stabiliza emulsiile, prin scăderea tensiunii superficiale dintre două faze de lichide nemiscibile.

– Aspartamul (E951) este un îndulcitor artificial care are o putere de îndulcire de 180 de ori mai mare decât zahărul, fiind lipsit de calorii și asupra căruia există suspiciuni privind declanșarea următoarelor afecțiuni medicale: alergii, migrene, spasme musculare, boli cardiovasculare.

– Acesulfam de potasiu (E 950) este un îndulcitor sintetic care are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât zaharul, lipsit de calorii și asupra căruia exista suspiciuni privind declanșarea unor afecțiuni identice cu ale aspartamului. Îndulcitorii sintetici au o putere de îndulcire care poate fi de până la de 200 de ori mai mare decât zahărul. Aceștia pot declanșa o serie de afecțiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet și depresie.

,,Nimic nu ar crea îngrijorare dacă consumatorul contemporan ar face singur adaosurile, iar amestecul ar fi consumat tot atunci, pentru a spori plăcerea consumului acestui valoros aliment precum iaurtul, și îndeosebi mamelor, care își pot convinge mai ușor copiii să mănânce iaurt, adăugarea de fructe proaspete, curate, sănătoase în iaurtul sănătos asigură nu numai un spor de valoare alimentară, dar și o plăcere senzorială deosebită’’, susţine Prof. Dr. Ion Schileru, de la Departamentul de Științe ale Consumatorului și Managementul Calității, ASE București, cu referire la studiul realizat de APC.

sursa

Cartofii mov. Calități nutritive și beneficii mari pentru sănătate

Gătește mai des cartofii mov! Sunt delicioși, dar mai ales foarte sănătoși. Dintre toate soiurile de cartofi, cartofii mov sau violet sunt cei mai bogați în antioxidanți și vitamine și sunt foarte apreciați de nutriționiști.

Cartofii mov au un aspect plăcut și apetisant datorită culorii lor violet care nu dispare nici după ce sunt preparați termic. Nutriționiștii au descoperit că acest soi de culoare mov este cel mai benefic dintre toate soiurile de cartofi. Concentrația mare de vitamine, săruri minerale și antioxidanți, în comparații cu soiurile albe sau galbene, le-a dus faima cartofilor mov din Peru în întreaga lume.

Cartofii mov. Particularități și gust

Ca toate speciile de cartofi, și cei mai colorați dintre ei provin tot de pe platourile Anzilor, din America de Sud. Sunt câteva sute de soiuri de cartofi în lume, de toate culorile, de la albi, galbeni, portocalii precum dovleacul, la roz și violet sau chiar maronii.

Hibrizii pe care îi consumăm pe scară largă au dimensiuni mari și pulpa dulce, plină de amidon și apă. Soiurile vechi, naturale, sunt mult mai colorate, mai mici, au dimensiuni neregulate și sunt mult mai bogate în săruri minerale. De aceea, unele dintre ele au pulpa mai tare și gusturi diferite, uneori acrișoare sau amărui. Cartofii mov au un gust mai intens, o textură mai densă decât cartofii obișnuiți și o aromă care aduce aminte de nuci și lemn. În țările din America Centrală și de Sud se cultivă mai multe soiuri de cartofi violet: Purple Peruvian, Purple Majesty, All Blue, Congo, Adirondack Blue, Purple Fiesta sau Vitelotte.

Calitățile nutritive ale cartofilor violet

Cartofii sunt adesea ocoliți de persoanele care țin la silueta lor pentru că îngrașă. Într-adevăr, ei sutn bogați în amidon, dar devin periculoși pentru sănătate în momentul în care sunt prăjiți. Cartofii fierți, copți în coajă sau gătiți cu foarte puțin ulei la cuptor sunt sănătoși și nu îngrașă, dacă sunt consumați cu măsură. Cartofii mov, mai bogați în vitamine și antioxidanți, sunt cu atât mai mult recomandați de nutriționiști decât cartofii albi și făinoși. Iar pentru a-și păstra calitățile nutritive și o bună parte din vitamine, este indicat să fie consumați fierți în coajă.

Iată ce conține o porție de 100 g de cartofi violet:

Calorii: 87

Proteine: 2 gr

Carbohidrați: 20 gr

Fibre: 3,3 gr

Grăsimi: mai puțin de 1 gr

Mangan: 6% din DZR (Doza Zilnică Recomandată)

Cupru: 21% din DZR Fier: 2% din DZR

Potasiu: 8% din DZR

Vitamina B6: 18% din DZR

Vitamina C: 14% din DZR

Cartofii mov au mai mult potasiu decât bananele și mai multă vitamina C decât multe soiuri de fructe. Cu toate acestea, vitamina C precum și alte vitamine din acești cartofi se distrug prin prelucrarea termică. Dar dacă vei prepara cartofii fierți în coajă, unele din calitățile lor nutritive se vor păstra și vei beneficia de ele.

Cele mai importante beneficii pentru sănătate

Cartofii mov sunt legume sățioase și delicioase. Au o culoare apetisantă în orice preparat, deoarece nuanța lor violet nu se pierde când sunt copți sau fierți. Acești cartofi sunt foarte sănătoși și nutritivi dacă sunt incluși în salate sau în garniturile cu alte legume pentru pește sau friptură.

Cartofii mov sunt bogați în antocianine

Pigmentul violet albăstrui al acestor cartofi este dat de concentrația mare de antocianine, substanțe din clasa flavonoidelor care se regăsesc în cantități mari în toate fructele mov și albastre precum afinele, coacăzele, murele, aronia, zmeura sau în legume precum vinetele, roșiile și conopida mov.

Ajută sistemul imunitar

Datorită vitaminelor, antioxidanților și antocianinelor, cartofii mov ajută sistemul imunitar să lupte mai eficient nu doar cu substanțele din hrană care ne îmbolnăvesc ficatul și stomacul, ci și cu radicalii liberi care accelerează procesul de îmbătrânire și degradare a țesuturilor.

Contribuie la echilibrarea zahărului din sânge

Cartofii mov au un procent ridicat de amidon, ne dau senzația de sațietate și ne ajută să consumăm mai puține alimente dulci. În plus, amidonul și anumiți acizi benefici din cartofi contribuie la echilibrarea glicemiei și a zahărului din sânge. În comparație cu alte soiuri de cartofi, cei violet au o concentrație mai mică de zaharuri.

sursa: www.unica.ro

Primele cireșe au apărut în piețe. Cât costă un kilogram?

Primele cireșe au apărut în piețele din Capitală, iar vânzătorii dau asigurări că fructele sunt autohtone. Prețul pentru un kilogram de cireșe variază între 90 și 120 de lei. Cumpărătorii sunt însă rezervați. Prețurile sunt exagerate și nejustificate, spun ei.

Au apărut în vânzare primele cireșe | Mamaplus

În timp ce unii cumpărători sunt gata să scoată din buzunar orice sumă pentru a-și împlini poftele, alții spun că prețurile sunt piperate și nejustificate, transmite Jurnal.md.

La o piață din sectorul Buiucani, un kilogram de cireșe costă 100 de lei. Cel puțin asta spun vânzătorii, deoarece prețul nu era afișat. La fel ca la Piața Centrală, comercianții nu s-au arătat prea deschiși să vorbească, dar spun că prețurile mari pentru fructele de sezon îi sperie pe oameni. 

O altă piață, aceeași situație. Cireșele costă între 90 și 120 de lei. Vânzătorii argumentează prețul prin faptul că este prima zi când fructele au apărut pe piață și că sunt autohtone.

Anul trecut, primele cireșe costau peste 200 de lei kilogramul.

Care sunt preţurile la legume, verdețuri și alte produse la Piața Centrală din Chișinău

Suntem în prag de vară, iar în piețe apar primele legume și fructe din acest sezon.

Un kilogram de roşii costă de la 50 de lei până la 60 de lei, ardeii – 60 – 75 de lei. Castraveții – 35 de lei.

Căpșunile – 70 – 75 de lei. Merele se vând cu 6 lei.

Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle

Ardei umpluți cu brânză
Articolul anterior
Corina Fusu a trecut la colanți de culoarea roz!
Articolul următor