Petreceri, zile de naşteri şi alte evenimente ce includ mese copioase şi alcool sunt parte din viaţa ta şi a mea. Starea euforică care ţi-o creează alcoolul, bănuiesc că o cunoşti. Dar te-ai întrebat vreodată cum influenţează alcoolul asupra ta, atunci când eşti în proces de slăbire? Dacă nu, atunci e bine să ştii că…
Alcoolul se numără printre inamicii slăbitului. Aceasta nu e doar din cauza surplusului de calorii ce se conţine în doar 100 ml de alcool, dar şi din cauza efectelor secundare care cu siguranţă le-ai simţit pe propria piele a doua zi.
Deshidratarea este o consecinţă a alcoolului. O dată cu pierderea de lichide, din organism se elimină şi o cantitatea considerabilă de microelemente şi minerale, inclusiv pierzi din tonusul muscular.
7 kcal este cifra ce trebuie să te pună în gardă. 7 kcal se conţin în 1 gr de alcool, pe când 1 gr de proteină sau glucidă conţin doar 4 kcal!
Mai mult de atât, aceste 7 kcal nu conţin nutrienţi, şi din păcate se depun în jurul taliei şi a coapselor. De asemenea trebuie să ştii că alcoolul inhibă procesul de slăbire. Pentru că serile de weekend nu se încheie fără a sta cu fetele la un pahar de vin sau de a gusta din noile cocktail-uri, vreau să ştii că 340 grame de Long Island Iced Tea conţin 520 kcal, iar 280 grame de Pina Colada conţin 490 kcal. Un amestec de 100 ml wisky (40%) cu 100 ml cola va conţine în jur de 262 kcal.
Ce bei şi cât adaugi!
Vodka este băutura cea mai des întâlnită la petreceri, dar ai ştiut că 100 ml de vodkă conţin 235 kcal!
Vinul este cunoscut pentru propietăţile sale benefice, dar 100 ml de vin roşu dulce conţin 106 kcal!
Coniacul de 40% conţine 239 kcal la 100 ml!
Şampaniadulce, preferată de domnişoare, conţine 117 kcal la 100 ml!
Martini Bianco conţine 145 kcal la 100 ml, iar o măslină verde conţine 3 kcal.
Această listă de băuturi este pe masa de sărbători şi zile de naşteri în fiece casă. Nu spun să renunţi la paharul de vin ce conturează atmosfera romantică dintre doi îndrăgostiţi, fii atentă la alcoolul ce-l consumi, dacă ţi-ai pus drept scop să dai jos câteva kilograme.
Text: Rada Baltag
Atenție la pește și la produsele din pește! ANSA vine cu recomandări
Indiferent de perioada anului, peștele se află în topul alimentelor preferate de către consumatori. În meniul de sărbători se va regăsi neapărat o rețetă din pește sau din derivatele acestuia. În context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), vine, și în acest an, cu recomandările de rigoare pentru a reaminti consumatorilor despre faptul că, peștele și produsele din pește sunt alimente perisabile care, nefiind depozitate în condiții riguroase, se pot altera ușor și prezintă pericol pentru sănătate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Astfel, specialiștii ANSA îndeamnă consumatorii să se informeze corect și să aleagă, în cunoștință de cauză, peștele și produsele din pește, reieșind din următoarele recomandări:
Dacă alegeți peștele viu, atenție la:
– semnele de vitalitate;
– tegument: să fie de culoare vie, cu pigment lucios;
– ochii: să fie puțin ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect transparentă;
– branhiile: să fie de culoare roșie-deschisă, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără miros și mucozități;
– solzii: să fie lucioși, cu o cantitate redusă de mucus;
– musculatura: să fie elastică, cu o suprafață netedă, fixată bine pe oase.
Atenție la unitățile de comercializare a peștelui viu!Peștele viu trebuie să fie expus spre vânzare din bazine/containere cu apă limpede și curată, dotate cu dispozitive speciale pentru asigurarea oxigenului necesar!
Dacă alegeți pește refrigerat eviscerat, observați:
peritoneu: să fie de culoare deschisă, neted, greu de desprins de pe carne.
!!! Evitați peștele cu pigment mat, ochi adânciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat. Evitați produsele cu solzii fără luciu, care se desprind ușor de piele, cu musculatura separată de oase, de culoare cenușie murdară!
Peștele congelat (întreg/eviscerat/decapitat):
– temperatura de păstrare nu mai mică de minus -18 °C;
– aspectul exterior întreg, fără deteriorări, dens, cu suprafața curată, uniformă, cu menținerea calității gustative și a valorii nutritive a peștelui viu;
– după decongelare, consistența peștelui trebuie să fie compactă sau moale, carnea bine atașată de oase, fără prezența mirosului sau corpurilor străine.
– înainte de consum, peștele necesită în mod obligatoriu să fie eviscerat și prelucrat termic,
– nu este permisă expunerea spre comercializare a produselor de pește congelate cu acumulări de gheaţă în exces sau cu glazura de gheaţă discontinuă, netransparentă şi cu aspect murdar!
Peștele prelucrat (produse sărate, produse afumate, pește uscat/pește zvântat, pește marinat, semiconserve din pește, conserve din pește) are aceleași condiții de păstrare, depozitarea însă, se face în încăperi uscate și ventilate.
Peștele afumat la rece :temperatura de păstrare de la -5°C până la 0°C, uscat și uscat-afumat : temperatura de păstrare de la -8°C până la 0°C, iar termenul de valabilitate fiind de până la două luni.
Peștele afumat la cald: temperatura de păstrare este de la minus -2°C până la plus 2°C, iar perioada de până la 72 ore.
Cutiile de conserve sau semiconservele de pește trebuie să fie ambalate în cutii metalice, din sticlă sau polimerice, ermetic închise, nebombate, nedeformate, fără semne de rugină și urme de sulfură de fier.
Cele mai răspândite neconformități pot fi: coroziunea cutiilor, deformarea cutiilor, bombajul şi lipsa ambalajului ermetic.
La comercializarea caviarului se va lua în considerație:
– aspectul exterior curat, fără țesuturi conjunctive sau coaguli de sânge, fără boabe crăpate;
– consistența elastică, fără gust și miros străin sau modificat (gust amar, metalic, de săpun).
DE REȚINUT! Operatorii din domeniul alimentar, care manipulează peștele și produsele pescărești, vor asigura, obligatoriu, produsele cu certificate care confirmă calitatea lor, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate. Fiecare consumator este în drept să solicite actele menționate de la operatorii sau vânzătorii din unitățile comerciale.
Stimați consumatori! Procurați produsele alimentare doar din locuri autorizate, care asigură condițiile igienice/sanitare specifice și sunt supuse controlului sanitar – veterinar de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Alimente fără nutrienți. Le consumi fără rost și îți fac rău
Deși poate nu știai, unele alimente nu aduc niciun beneficiu organismului. Mai mult, ele produc dezechilibre și pot agrava unele afecțiuni preexistente, din cauza conținutului foarte mare de zahăr, grăsimi și calorii „goale” și nici o substanță nutritivă pentru organism, informează unica.md.
Ciocolata albă Niciunul dintre beneficiile pe care le aduce sănătății ciocolata nu se regăsește și în cazul ciocolatei albe. Aceasta conține unt de cacao, lapte sau smântână, arome și agenți de emulsifiere. Are multe calorii, grăsimi saturate, zahăr. Spre deosebire de ciocolata neagră, care conține mulți antioxidanți datorită conținutului mare de cacao, ciocolata albă nu conține niciun fel de cacao.
Sucurile dietetice Deși, prin recomandare, ar trebui să aibă un conținut scăzut de zahăr, unele băuturi din această categorie conțin foarte mult zahăr. Berea de ghimbir are un conținut de 32 de grame de zahăr la o cutie, dar alte băuturi dietetice pot ajunge până la 49 de grame de zahăr, la aceeași cantitate de lichid.
Vata pe băț Vata pe băț conține în totalitate doar zahăr. 30 de grame de vată pe băț conțin 110 calorii și 28 de grame de zahăr. Organizația Mondială a Sănătății a emis o recomandare care prevede ca zahărul adăugat în dietă să nu depășească mai mult de 10% din aportul zilnic de calorii, adică aproximativ 38 de grame de zahăr pentru o persoană a cărei dietă nu depășește 1500 de calorii pe zi. 30 de grame de vată de zahăr înseamnă 73% din limita zilnică admisă.
Pâinea albă O felie de pâine albă are foarte puțini nutrienți. O singură felie de pâine are în jur de 150 de calorii și un conținut redus de fibre.
Mezelurile Acestea sunt o bombă calorică sărată: 120 de grame de pastramă crud-sărată de porc conține 33 de grame de grăsimi saturate și peste 3.000 miligrame de sare. Un studiu publicat în European Journal of Cancer în anul 2018 indică faptul că mezelurile sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer la sân. Mezelurile au un conținut foarte mare de grăsimi, nitrați, glutamați și sare.
Untul de arahide dietetic De obicei, grăsimile din untul de arahide sunt benefice pentru organism și contribuie la buna activitate a inimii. Atunci când grăsimea este îndepărtată sau redusă, sunt adăugate alte ingrediente, așa cum este zahărul. Cel mai simplu este să verifici eticheta atunci când cumperi și să-l achiziționezi pe acela care este făcut doar din alune coapte.
Margarina Margarina a fost considerată o alternativă mai sănătoasă pentru unt dar multe tipuri de margarină conțin ulei parțial hidrogenat, un ingredient periculos, care conține grăsimi trans. Aceste grăsimi sunt responsabile pentru creșterea nivelului colesterolului „rău”, LDL, pentru scăderea nivelului de colesterol bun, HDL, și pentru creșterea riscului de accident vascular. În loc de margarină poți folosi o cantitate mică de ulei de măsline extravirgin sau ulei de cocos.
Fructele conservate în sirop Fructele sunt o componentă esențială a unei diete echilibrate dar este foarte important felul în care sunt preparate. Atunci când cumperi compoturi, este recomadat să citești eticheta, pentru a vedea ce cantitate de zahăr conține produsul respectiv. Cele mai bune sunt fructele conservate în suc propriu sau în apă.
Brânzeturile procesate Brânzeturile pasteurizate și procesate există pe piață de mai bine de 100 de ani. Faptul că se topesc, le-a transformat într-un ingredient nelipsit din sendvișurile la grătar sau din preparatele pe bază de paste și brânză dar, fiecare 30 de grame de brânză vin la pachet cu 100 de calorii și 350 miligrame de sare, în funcție de brand. Lista nu se oprește aici, ea mai coținând emulsificatori, agenți de îngroșare, coloranți artificiali și potențatori de aromă.
Băuturile energizante Foarte populare printre adolescenți, băuturile energizante au un conținut foarte mare de zahăr. Pe lângă acesta, mai conțin cofeină, care poate determina creșterea ritmului cardiac, declanșarea stărilor de anxietate și problemelor stomacale, și guarana, un stimulent asemănător cofeinei.
Consumul cărnii de pui. Pro și contra
Consumul regulat de care de pui poate fi benefic. Totuși, el prezintă și unele riscuri pentru sănătate, scrie evz.ro.
Carnea de pasăre este un produs de bază la nivel mondial, apreciat pentru accesibilitatea, ușurința cu care se prepară și gustul său. Dar dincolo de atractivitatea sa culinară, carnea de pui oferă un beneficiu nutrițional semnificativ: este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate.
Inițial, păsările de curte au fost apreciate pentru ouăle lor, consumul de carne devenind mai răspândit în timp. Înregistrările istorice indică faptul că egiptenii și romanii antici au crescut păsări, apreciindu-le atât pentru ouă, cât și pentru carne.
Industrializarea creșterii de păsări în secolul al XX-lea a transformat carnea de pui într-un aliment de bază în multe gospodării. Inovațiile în tehnicile de creștere, hrănire și agricultură au condus la o creștere rapidă a producției de pui. Dezvoltarea puiului de carne, crescut special pentru producția de carne, a revoluționat industria, făcând puiul mai accesibil pentru consumatori.
Proteine de înaltă calitate: Puiul este o sursă excelentă de proteine, esențiale pentru creșterea și întreținerea masei musculare.
Scăzut în grăsimi saturate: Puiul are un conținut relativ scăzut de grăsimi saturate, ceea ce îl face o alegere sănătoasă pentru inimă.
Bogată în nutrienți: Puiul este o sursă bună de diverse vitamine și minerale, cum ar fi niacina, vitamina B6 și seleniul.
Sprijină gestionarea greutății: Puiul este sărac în calorii și bogat în proteine, făcându-l o opțiune potrivită pentru gestionarea greutății.
Riscuri
Rezistența la antibiotice: Puiul poate conține antibiotice, contribuind la rezistența la antibiotice la oameni.
Salmonella și Campylobacter: Puiul poate fi contaminat cu aceste bacterii, ducând la intoxicații alimentare.
Colesterol: Deși puiul are un conținut scăzut de grăsimi saturate, poate totuși crește nivelul de colesterol din cauza conținutului său relativ ridicat de colesterol.
Metode de procesare și gătit: Produsele din pui prăjite sau procesate pot fi bogate în calorii, sare și grăsimi nesănătoase.
Pentru a maximiza beneficiile
Alege pui organic sau de crescătorie liberă atunci când este posibil.
Gătește puiul în siguranță: Asigură-te că îl manipulezi, depozitezi și gătești corespunzător pentru a preveni bolile alimentare.
Optează pentru pui la grătar, copt sau fiert în locul celui prăjit.
Consumă-l cu moderație: Echilibrează-ți dieta cu o varietate de surse de proteine.