Alertă! Un pesticid periculos, depistat într-un lot de roşii ce trebuiau să ajungă la vânzare

Inspectorii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor au depistat o cantitate mare de un anumit pesticid, într-un lot de roşii destinate comercializării în pieţele şi magazinele din ţară.

separator

yyyyyyyyyyConform Programului național de monitorizare a reziduurilor de pesticide și conținutului de nitraţi în produse de origine vegetală, în urma controalelor efectuate, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au depistat un lot neconform de roşii, crescute pe teritoriul R. Moldova.

Testările de laborator au constatat că marfa conţinea o concentraţie peste limitele normei de Clorotalonil – AM, un pesticid fungicid, considerat potenţial cancerigen, alergenic, nefrotoxic şi hepatotoxic.

Potrivit unui comunicat de presă al ANSA, lotul neconform de roşii a fost interzis spre comercializare și supus procedurii de nimicire. Inspectorii atenționează consumatorii să achiziţioneze fructe și legume din locuri autorizate și să solicite la procurare certificate care atestă inofensivitatea și proveniența loturilor de fructe și legume.

Specialiştii au declarat anterior că micii producători moldoveni, care se ocupă de cultivarea legumelor, deseori nu sunt instruiţi cu privire la utilizarea chimicalelor în agricultură şi riscă să facă abuz de acestea în activitatea lor.

Expert: ,,Ţăranii moldoveni folosesc de capul lor chimicalele la cultivarea legumelor, iar, ca urmare, tot mai mulţi oameni se îmbolnăvesc!’’

Un lanţ de magazine a decis să retragă de la vânzare şase tipuri de ciocolată!
Articolul anterior
Cu ce interpret din România a ales să cânte Rihanna!
Articolul următor
Alte articole interesante