Tinerețea este o însușire care poate fi dobândită și prelungită, dacă știi să duci un mod de viață prietenos sănătății, să-ți susții corpul din interior, pentru că starea de bine este categoric condiționată de alimentele pe care le consumăm, de nivelul de oxigenare a sângelui, de menținerea într-o stare bună a vaselor de sânge, a circulației sanguine, de respectarea regimului de odihnă și somn.
Fiecare femeie își dorește să se mențină tânără cât mai mult timp și să amâne efectele îmbătrânirii asupra pielii, oaselor, cartilajelor. Multe dintre femei apelează în acest sens la diverse trucuri de frumuseţe, creme și loţiuni pentru faţă, în speranţa că vârsta nu va lăsa urme adânci pe chipul lor. Însă, nu a fost deocamdată dovedit științific că produsele cosmetice încetinesc cu adevărat îmbătrânirea pielii.
Dermatologul american Nicholas Perricone, expert în teoria inflamatorie a îmbătrânirii, susţine că felul în care arătăm depinde de ceea ce mâncăm. Rolul exercițiilor fizice și a alimentației sănătoase în menținerea tinereții organismului este singurul demonstrat științific, capabil să reducă efectele îmbătrânirii atât din exterior, cât și din interiorul corpului.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Țesuturile organismului conțin fibre de colagen și elastină, iar glicozaminoglicanii (aminozaharuri, adică zaharuri legate de o proteină, cum ar fi acidul hialuronic, condroitinsulfatul ș.a.) împreună cu apa creează un fluid interstiţial ce umple spațiul dintre fibrele de colagen și elastină din piele și alte țesuturi ale organismului, conferind turgescență și elasticitate acestei matrice dense.
Deficienţa acidului hialuronic în organism conduce la lipsa lubrifierii articulaţiilor, scăderea elasticităţii pielii. Acidul hialuronic hidratează țesuturile ochiului și a cartilajelor.
În timp ce aminoacizii necesari pentru sinteza fibrelor noi de colagen pot fi obținuți din alimente care furnizează proteine, precum carnea, iaurtul, ouăle sau fasolea, glicozaminoglicanii (proteine legate de zaharuri) se regăsesc în alimentele ce conțin proteine, dar și altele, la fel de benefice. Iată care sunt acestea:
Strugurii
Coaja boabelor de struguri conține hialuronat. Pentru a beneficia de proprietățile lor de întinerire, strugurii trebuie consumați cu tot cu coajă. Și vinul roșu conține hialuronat, fiind benefic dacă este consumat în cantități mici (în cantități excesive, acest produs dăunează celulelor din cauza toxicității alcoolului).
Tofu și laptele de soia
Persoanele care preferă soia în meniu ar trebui să știe că aceasta conține hialuronat, dar și fitoestrogeni care stimulează sinteza de colagen tânăr la nivelul țesuturilor. În alimentație, este binevenită soia nemodificată genetic și produsele de tofu nefalsificate.
Legumele cu frunze verzi
Dacă vei introduce în meniu legumele cu frunze verzi, nu vei greși. Varza albă, varza kale, spanacul, consumate crude sau preparate la abur, păstrează intact acidul hialuronic pe care îl conțin. Aceste legume ajută la menținerea organismului tânăr.
Supa de peşte
Peștele este o sursă naturală de acid hialuronic și proteine. Peștele gras mai conține și uleiuri sănătoase pentru organism, cum ar fi acizi grași mononesaturați Omega-3. Acești nutrienți mențin sănătatea celulelor sistemului nervos, protejează vederea, păstrează elasticitatea pielii.
Legumele rădăcinoase
Morcovul, sfecla roșie, cartoful, în special conțin acid hialuronic, aprovizionând organismul cu carbohidrați complecși, aminozaharide, necesare pentru reconstrucția matricei țesuturilor. Prepară-ți salate de legume cu frunze verzi, ori consumă porții de legume la gustări.
Acidul ascorbic are un rol deosebit de important în producția de colagen și în repararea țesuturilor.
Vitamina C este implicată în formarea cartilajelor și a oaselor, ajută la repararea tendoanelor, ligamentelor și a țesuturilor pielii, contribuind la sinteza colagenului, vindecarea rănilor.
Prin urmare, pentru menținerea tinereții și vitalității organismului este potrivit să introduci în dietă și alimente bogate în vitamina C: ardeiul gras roșu, gogoșarul, varza, roșia, kiwi, rădăcina de țelină, prazul, broccoli, portocalele, grepfrutul, lămâia, căpşunele, coacăză, zmeura, agrişele, pepenele galben.
Pe lângă faptul că este bine să ai o dietă bogată în proteine de calitate și hialuronați, trebuie să bei suficiente lichide, să faci cât mai multă mișcare şi să ai un somn liniştit şi odihnitor, pentru a ține la distanță îmbătrânirea prematură a organismului.