Alimente care contribuie la normalizarea valorilor tensiunii arteriale

Dieta, mai exact alimentaţia săracă în sare şi bogată în potasiu, calciu şi magneziu, constituie una dintre cele mai importante reguli pe care trebuie să le adopţi dacă suferi de hipertensiune arterială. Totodată, există o serie de alimente care aduc beneficii inimii și vaselor de sânge grație compușilor pe care îi conțin. Introduse în mod regulat în dietă, acestea contribuie la scăderea nivelului de colesterol în sânge, creșterea supleței pereților arteriali și prevenirea complicațiilor cauzate de valorile înalte ale tensiunii arteriale.

separator


1. Seminţele de in
Este recomandat să le consumi măcinate, deoarece atunci când sunt întregi ele nu pot să fie digerate. Persoanele care au consumat constant seminţe de in au constatat o scădere a tensiunii arteriale. Chiar dacă specialiştii nu cunosc cu certitudine modul în care acţionează seminţele de in asupra tensiunii arteriale, se pare că substanţele responsabile de acest efect benefic sunt lignanii, acidul alfalinoleic, peptidele şi fibrele.


2. Sfecla roşie
În urma unui studiu apărut în Nutrition Journal s-a constatat că sucul de sfeclă roşie aduce beneficii persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. Specialiştii au monitorizat timp de 24 de ore tensiunea arterială a mai multor persoane care au consumat fie suc de sfeclă roşie cu mere, fie suc de mere simplu. Rezultatele au arătat o reducere a tensiunii arteriale sistolice în cazul persoanelor care au băut sucul de mere amestecat cu cel de sfeclă. Efectele au fost mai vizibile în special în cazul bărbaţilor, iar explicaţia specialiştilor este legată de conţinutul de nitraţi din sfecla roşie care sunt recunoscuţi pentru efectul lor de a scădea tensiunea arterială.


Ciocolată neagră
Consumul moderat de ciocolată neagră are un efect benefic în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială, constatându-se o uşoară scădere a valorilor, se arată într-un studiu apărut în BMC Medicine. Alte cercetări susţin că polifenolii din ciocolata neagră sau cacao stau la baza formării oxidului nitric, o substanţă care lărgeşte vasele sanguine şi permite o mai bună circulaţia a sângelui, având un efect benefic în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială.


4. Uleiul de măsline extravirgin
Un studiu apărut în American Journal of Hypertension arată că uleiul de măsline extravirgin are un efect benefic în cazul femeilor care au tensiunea arterială puţin mai crescută. După ce s-au analizat efectele unei diete bogate în polifenolii din uleiul de măsline în comparaţie cu un regim alimentar fără ulei de măsline, cercetătorii au constatat o scădere a tensiunii arteriale sistolice şi diastolice, în special în cazul femeilor tinere care aveau deja probleme cu hipertensiunea.


5. Lactatele
Un studiu publicat în Journal of Human Hypertension arată că lactatele degresate au un efect benefic în cazul persoanelor care au hipertensiune arterială. Specialiştii au constatat că iaurtul şi laptele sărace în grăsimi au jucat un rol important în scăderea tensiunii arteriale. Acest efect nu a fost constatat şi în cazul brânzeturilor.


6. Fisticul
Persoanele care aveau un nivel crescut al colesterolului rău şi care au consumat o porţie mică de fistic crud timp de patru săptămâni au constatat o scădere a nivelului de colesterol rău, cât şi a tensiunii arteriale sistolice. Rezultatele studiului au fost semnalate în publicaţia Hypertension.


7. Rodiile
O cană cu suc de rodie consumată zilnic timp de o lună scade tensiunea arterială, după cum se arată într-un studiu apărut în Plant Foods for Human Nutrition. Potasiul şi polifenolii din rodie s-ar putea să fie responsabili de acest efect benefic asupra corpului.


8. Peştii graşi
Persoanele supraponderale sau care suferă de obezitate trebuie să consume trei porţii de somon (sau orice al peşte gras), deoarece s-a constatat că acest obicei ajută atât la slăbit, dar scade şi tensiunea arterială. Acizii graşi omega-3 care se regăsesc din abundenţă în peştii graşi au un efect benefic, ajutând la scăderea tensiunii arteriale.


9. Cerealele integrale
După ce au analizat ce efecte are o dietă cu cereale integrale şi una cu cereale rafinate, un studiu care a apărut în American Journal of Clinical Nutrition subliniază clar efectul benefic pe care-l aduce un regim alimentar care cuprinde cerealele integrale. Aceste cereale (orezul integral, quinoa, fulgii de ovăz, produsele din grâu integral) sunt cele care scad tensiunea arterială şi colesterolul rău.


10. Ceaiul de hibiscus
Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, ceaiul de hibiscus este de un real folos persoanelor cu hipertensiune arterială. Un studiu arată o reducere a valorilor tensiunii arteriale în urma consumului regulat de ceai de hibiscus.

Sursa

Ouăle de ciocolată nu conțin doar surprize plăcute. Explicațiile unui medic

De Paște, multă lume cumpără ouă de ciocolată, cu surprize, fără să se gândească la riscuri. Un ou de ciocolată furnizează marea majoritate a aportului caloric zilnic recomandat pentru o persoană matură, avertizează dr. Andrew Kelso, director medical în cadrul NHS (sistemul britanic de asigurări de sănătate) pentru regiunile Suffolk și North East Essex, scrie evz.ro.

De ce nu e bine să mâncăm ouă de ciocolată

Caria dentară, obezitatea și diabetul de tip 2 sunt în creștere, a avertizat dr. Kelso, făcând apel la moderație. Doctorul le-a recomandat oamenilor să „reziste impulsului de a mânca un ou de ciocolată dintr-o dată”.

„Mulți dintre noi nu își dau seama că un ou de ciocolată de Paște conține, în medie, aproximativ trei sferturi din aportul zilnic de calorii recomandat pentru un adult. În cazul în care ouăle sunt combinate cu prăjituri și biscuiți, toate acestea înseamnă mult zahăr și multe calorii în plus, iar acest lucru nu face bine organismului nostru. Bucurați-vă de dulciuri. Dar vă rugăm să nu exagerați”, a spus el.

Recomandările făcute de medic

Având în vedere că Paștele reprezintă o „perioadă aglomerată pentru personalul și serviciile din sistemul de sănătate”, el i-a îndemnat pe oameni să se asigure că au acasă „paracetamol, plasturi, remedii pentru indigestie și medicamente antidiareice”.

Internauții nu cred în ce spune medicul

„Nu doar Crăciunul, ci și Paștele are acum un Grinch”, a comentat un internaut, în vreme ce un altul a susținut că „din punct de vedere al sănătății dinților, este mai bine să mănânci totul dintr-o dată”, inclusiv un ou de ciocolată. Un alt internaut a declarat că este normal ca de Paște să exagerezi cu mâncarea și că nu este bine să ai interdicții.

Au fost și utilizatori care i-au atras atenția doctorului că dimensiunile acestor ouă de ciocolată au tot scăzut, deci ar fi trebuit să scadă și riscurile asociate. Alții au declarat că doctorul nu trebuie să-i sperie pe oameni sau să exagereze.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate. Sfaturi utile pentru o siluetă de invidiat

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate, spun nutriționiștii. Sezonul de vară se apropie și femeile sunt tot mai preocupate de silueta lor. Pierderea în greutate nu este benefică doar pentru aspectul fizic, ci și pentru sănătatea organismului.

Peștele se încadrează pe lista cu alimente sănătoase și cu multiple beneficii pentru organism. Se prepară ușor și poate fi integrat într-o mulțime de rețete simple și delicioase. Peștele este bogat în nutrienți care te pot ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea, dar și să pierzi în greutate.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate

Peștele este o parte esențială a dietei mediteraneene. Mulți nutriționiști sunt de părere că această dietă este esențială pentru a pierde în greutate și că peștele este o parte importantă a succesului pe care îl poți avea în lupta cu kilogramele în plus.

Fiind o sursă excelentă de proteine, peștele te poate ajuta să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp. În felul acesta poți să controlezi mult mai ușor aportul de calorii pe care îl consumi zilnic.

O dietă săracă în proteine te va face să te simți tot timpul flămândă, ar acest lucru poate duce la consumul de gustări rapide, dar nesănătoase. Proteinele de înaltă calitate pot ajuta, de asemenea, la o digestie mult mai bună.

Peștele gras, precum somonul, este bogat în acizi grași Omega-3 care sprijină sănătatea inimii, îmbunătățesc digestia și îți conferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Mai jos găsești și alte motive pentru care consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate.

Vei consuma mai puține grăsimi nesănătoase prin introducerea peștelui în dieta ta

Nutriționiștii sunt de părere că vei ajunge să consumi mai puține grăsimi nesănătoase dacă incluzi peștele în dieta ta. Spre deosebire de carnea roșie, carnea albă de pește este mult mai sănătoasă.

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în alți nutrienți esențiali. În plus, peștele se potrivește cu o mulțime de garnituri delicioas eși sățioase.

Cel mai adesea nutriționiștii recomandă somonul. Acesta este considerat un pește cu valori nutritive excelente pentru persoanele care își doresc să piardă în greutate. 

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în nutrienți

Pe lângă proteine și acizi grași Omega-3, peștele mai are și alte beneficii în lupta împotriva kilogramelor în plus.

Peștele este sărac în calorii, ceea ce înseamnă că poate fi integrat cu ușurință într-un plan de slăbire. O porție de pește poate conține chiar și 30 de calorii.

Peștele este sursa de proteine cu cele mai puține calorii. O bucată de carne de vită poate conține chiar și 56 de calorii. Specialiștii recomandă să gătești peștele fără să folosești alte surse extra de grăsime.

Cel mai bine este să-l prepari la cuptor, la grătar sau fiert. În felul acesta te vei asigura că ai pe masă un meniu echilibrat. Dacă îți dorești să experimentezi în bucătărie, atunci poți încerca rețete de sushi. Este o metodă ideală de a integra peștele în dieta ta.

Peștele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Nivelul zahărului din sânge joacă un rol esențial când vine vorba de pierderea în greutate. O sursă de proteine, precum peștele, poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Peștele gras, precum somonul sau tonul, ajută inclusiv la îmbunătățirea sănătății inimii. Pe lângă pierderea în greutate, vei avea un corp mult mai sănătos și mai puternic.

Dieta trebuie completată de un stil de viață sănătos. Astfel, specialiștii recomandă ca exercițiile fizice să nu facă excepție din programul de slăbire a oricărei persoane.

sursa

Un gigant românesc, apărut pe piață, se bate direct cu McDonald’s și KFC!

Lanțul românesc de fast food FRYDAY, condus de antreprenorul sucevean Lucian Florea, își continuă ascensiunea rapidă pe piața alimentară locală, confruntându-se direct cu giganții mondiali KFC și McDonald’s, scrie mesajul.ro.

Cu o investiție de peste 1,5 milioane de euro, FRYDAY a inaugurat cel mai recent restaurant în Vaslui, o unitate de tip drivethru specializată în burgers și fries, conform informațiilor furnizate de BussinesMagazin.

Lucian Florea, fondatorul lanțului, a declarat că acesta este doar începutul unei extinderi agresive. În următoarele două luni, FRYDAY va deschide alte trei restaurante în Pitești, Sibiu și Galați, urmând ca până la finalul anului să mai fie inaugurate încă trei unități.

„Până în iunie, planificăm să deschidem alte trei restaurante în Pitești, Galați și Sibiu, investind peste 1,3 milioane de euro. Scopul nostru este să ajungem la 15 unități până la finalul acestui an, consolidându-ne prezența în orașe noi, precum Galați, Pitești și Sibiu, dar și extinzându-ne în orașele în care deja suntem prezenți, cum ar fi Timișoara și București”, a declarat Florea.

FRYDAY, care are în prezent unități în mall-urile din București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Alba Iulia, Craiova și Arad, își propune să accelereze ritmul de expansiune și să își crească cifra de afaceri de peste trei ori față de anul precedent, estimând un bilanț de peste 70 de milioane de lei pentru acest an.

„Anul 2024 este un an în care vom apăsa pedala accelerației și pe care îl proiectăm cu o creștere a cifrei de afaceri de peste trei ori față de 2023. Avem un forecast de peste 70 de milioane de lei pe bilanțul din acest an”, a adăugat Florea.

Pentru a susține această expansiune rapidă, FRYDAY își propune să-și consolideze resursele de middle și top management, iar recrutarea va fi făcută prin intermediul unui proces de headhunting, pentru a asigura succesul planurilor extrem de agresive pentru 2025, care vizează deschiderea unei locații noi în fiecare lună, totalizând 12 noi locații în acel an.

Un bărbat din Capitală a murit din cauza unui atac de cord, imediat după examenul auto
Articolul anterior
6 lucruri pe care nu e bine să le faci pe stomacul gol
Articolul următor