Ploaia ne influenţează starea de spirit. Unii se trezesc cuprinşi de o melancolie uşoară, poate chiar depresivă, alţii din contra primesc o doză de creativitate. Dar, toţi avem nevoie de o porţie de energie, pentru a fi mai productivi şi mai binedispuşi. Iată ce trebuie să mănânci pentru a te simţi în forţă.

Bananele
Aceste fructe aromate conţin vitamine, fibre şi carbohidraţi. De aceea, sunt considerate cele mai bune surse de energie. Mănâncă-le atunci când simţi nevoia rapidă de un surplus de energie.
Nucile
Toate oleaginoasele (nuci, alune, arahide, migdale etc.) sunt recomandate a fi consumate zilnic, deoarece conțin grăsimi sănătoase, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, seleniu, fier, calciu, proteine, fibre şi vitaminele. Există dovezi conform cărora consumul de nuci și alune este responsabil pentru creșterea nivelului de serotonină. După cum știm, serotonina, numită și hormonul fericirii, e responsabilă în organism cu starea de bine, de satisfacție.
Peştele
Este o sursă bună de proteine şi grăsimi nesaturate Omega-3. Cercetătorii au confirmat într-un studiu publicat în revista Nutrition, faptul că femeile care nu consumă frecvent peşte, cum ar fi: păstrăv, somon, sardine prezintă mai des simptome de depresie. Deoarece omega-3 ajută la buna funcţionare a neurotransmiţătorilor care sunt responsabili de starea noastră de bine.
Iaurtul
Iaurtul stimulează neurotransmiţătorii precum dopamina sau noradrenalina în creier. Acest produs te poate face să te simţi de milioane, dacă mai adaugi în el şi un fruct!
Legumele cu frunze verzi
Conţin din belşug complexul de vitamina B, în special acidul folic. Iar cercetătorii de la Institutul Naţional American de Îmbătrânire au constatat că femeile care au un nivel ridicat de acid folic în sânge sunt mai puţin predispuse stărilor nervoase, depresive. Deoarece acidul folic şi alte vitamine din complexul de vitamină B ajută la producerea serotoninei, responsabilă de starea ta de bine.
Ciocolata
Ciocolata este unul din alimentele care conțin în concentrație mare teobromină (rudă cu cafeina) care, în comparație cu cofeina, nu excită puternic sistemul nervos central. Mai conține feniletilamină care produce o ușoară stare de visare. Este responsabilă pentru sentimentele plăcute declanșate în momentul consumului de ciocolată. Atunci când savurezi ciocolata, creierul eliberează endorfine (moleculele fericirii) care îți conferă o stare de fericire. Atenţie însă! consumă ciocolată cu peste 70% cacauă şi împarte-o cu iubitul sau cu colegul de birou!
Text: Snejana Ţugui