Alimente pentru reducerea încărcăturii toxice din corp!

Pe lânga consumul apei şi a altor lichide care hidratează şi oxigenează celulele sângelui, alimentele cu rol purifiant contribuie la curăţarea tractului digestiv şi stimularea funcţiilor ficatului. Există alimente care ajută la eliminarea substanţelor toxice acumulate în corp şi menţin o stare bună de sănătate.

separator

Ripe grapefruit with juice on table close-up

1. Usturoiul

Este cunoscut ca antiviral, antibacterian şi antibiotic natural. Acesta conţine alicina, o substanţă care promovează producţia de celule albe şi ajută la eliminarea toxinelor din corp. Usturoiul are o compziţie complexă în care predomină hidraţii de carbon – fructozanii şi inulina, vitamina C, derivaţi sulfuraţi – aliina şi alicina, şi fitoncide, substanţe cu proprietăţi chimioterapeutice. Ustoriul se consumă cel crescut în condiţii ecologice, în grădina ta.

2. Ceapa

Bogată în sulf, care în combinaţie cu proteinele este foarte utilă pentru sănătatea ficatului şi eliminarea toxinelor, ceapa favorizează digestia, stimulând defecaţia. Consumată alături de legume crude bogate în fibre, precum broccoli, ţelina, morcovi, ceapa distruge toxinele acumulate în organism şi le elimină.

xxxx

5 lucruri pe care nu le ştiai despre ceapă

3. Grepfrutul

Bogat în vitamina C, A, B5, acid folic, calciu, fibre, grepfrutul conţine o mare cantitate de antioxidanţi şi fitochimicale. Pulpa fructului, roz sau roşie, se datorează carotenoidelor cu activitate antioxidantă puternică. Grepfrutul conţine compuşi care stimulează producerea de enzime de detoxifiere a ficatului, precum şi un compus cunoscut ca naringenin, care determină ficatul să ardă grăsimi.

4. Avocado

Este una dintre cele mai bune surse de grăsimi sănătoase. Prin producerea de compuşi glutation, fructul promovează sănătatea ficatului, diminuază încărcătura toxică şi creşte puterea de curăţare. Acidul oleic din componenţa sa reduce nivelul de colsterol şi favorizează absorbţia substanţelor nutritive din alimente. Mai exact, orice preparat servit alături de avocado devine mult sănătos. Unele cercetări au arătat că prin consumul unui fruct de avocado, sau două pe săptămână, per o perioadă de minim 30 de zile, se poate repara un ficat deteriorat.

Vitamina care previne hemoroizii şi dilatarea venelor la picioare

5. Chefirul

Acidul lactic din chefir îmbunătăţeşte funcţiile stomacului şi tratează constipaţia, ajutând la eliminarea toxinelor acumulate în tractul digestiv. Iaurtul mai conţine probiotice care protejează împotriva bacteriilor patogene. În plus, flora conţinută în iaurt produce acizi care distrug bacteriile nocive.

6. Sparanghelul

Potrivit specialiştilor americani de la UCLA, sparanghelul este leguma numărul unu în procesele de detoxifiere. Această legumă conţine glutation, un aminoacid cu proprietăţi antioxidante ce protejează celulele de efectul nociv al radicalilor liberi şi cel al toxinelor. Leguma conţine kaliu şi asparigina, cunoscute pentru capacitatea de a induce diureza şi a îndepărta excesul de apă din organism, creşterea rezistenţei organismului la oboseală, asugurând funcţionarea normală a ficatului. Inulina, o altă substanţă benefică din sparanghel contribuie la dezvoltarea bacteriilor prietenoase pentru organism şi face digestia un proces mult mai uşor.

Nu ştiai! Greşeli alimentare care te împiedică să slăbeşti

7. Fasolea roşie

Aceasta conţine cantităţi importante de vitamina C, K, B1, B2, B6, acid folic, calciu, fier, magneziu, kaliu, zinc cupru, seleniu, acizi graşi Omega 3, fibre şi proteine. Conform unui studiu american, fasolea roşie este foarte bogată în antioxidanţi şi consumată regulat ajuta corpul să lupte împotriva unor boli grave, precum cancerul, menţinând în acelaşi timp mai mult tinereţea.

sursa

Dacă știi acest secret vei păstra cozonacii proaspeți chiar și o săptămână. 

Gospodinele recomandă să învelești cozonacii în hârtie de copt și un prosop curat de bumbac.Acest „truc” îi va ajuta să nu transpire și să își păstreze coaja moale, iar interiorul să rămână pufos și proaspăt.

Dacă ai făcut mai mulți cozonaci, poți să păstrezi resturi la congelator. Taie cozonacul în felii, învelește-le individual în folie alimentară și pune toate feliile într-o pungă cu fermoar.

Pune-o la congelator și când vrei o felie de cozonac, doar ia câte una, las-o 10-15 minute la temperatura camerei sau la frigider și apoi încălzește-o la microunde și servește-o cu o cană de lapte.

Producători și vânzători de mezeluri, verificați de FISC

Serviciul Fiscal de Stat a desfășurat, în perioada 11-16 aprilie 2025, acțiuni de control și inventariere în secțiile de producere și spațiile de depozitare la contribuabilii care produc/ comercializează mezeluri, în contextul creșterii cererii de procurare a produselor respective în ajunul sărbătorilor pascale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul acțiunii a constat în verificarea activității contribuabililor privind respectarea legislației referitor la eliberarea bonurilor fiscale la decontările cu numerar, declararea tuturor veniturilor, utilizarea forței de muncă declarate, precum și deținerea documentelor de proveniență a mărfurilor expuse spre comercializare.

În perioada menționată au fost efectuate controale fiscale prin metoda verificării operative/ faptice la 3 contribuabili din mun. Chișinău, Soroca și Orhei, care activează în acest domeniu. În consecință, a fost stabilit un caz de nerespectare a prevederilor legislației, care se referă la neeliberarea bonului de casă în cazul decontării mijloacelor bănești în numerar, fiind aplicată sancțiunea în sumă de 5 mii lei.

Totodată, au fost stabilite plusuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 1,9 mii lei, lipsuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 58,4 mii lei.

Serviciul Fiscal de Stat îndeamnă contribuabilii la respectarea legislației fiscale și eliberarea bonurilor fiscale la decontările în numerar și informează despre desfășurarea în continuare a acțiunilor de monitorizare a domeniilor care prezintă riscuri pentru administrare fiscală.

Cum să alegem corect vinul pentru Paște: ANSA vine cu recomandări

Republica Moldova are o tradiție îndelungată și bogată în producerea vinului. În această perioadă, pe mesele tradiționale de Paști, ale multor moldoveni, se va regăsi și licorosul roșu „Pastoral” – un vin dulce de desert, emblematic pentru patrimoniul vitivinicol al țării, care însoțește armonios deserturile și preparatele festive, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în calitate de autoritate competentă, inclusiv, în domeniul controlul siguranței și calității produselor vitivinicole, alcoolului etilic și a producției alcoolice, a pregătit recomandări și informații utile și pentru consumatorii care vor alege să pună pe masa de sărbători o sticlă de Pastoral.

De regulă, acest vin este obținut din soiuri nobile de struguri precum Cabernet-Sauvignon, Merlot sau Saperavi, care conferă produsului final o culoare rubinie intensă, opacă și un buchet aromatic complex, cu note de prune uscate, cireșe sălbatice și ciocolată amară. Gustul este catifelat, dens și echilibrat, cu alcool bine integrat și un postgust persistent, marcat de fructe negre confiate și accente fine de ciocolată neagră.

Rădăcinile acestui vin remarcabil se regăsesc în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, când era cunoscut sub numele de „Cagor”. Inițial, existau două metode distincte de producere a vinului Pastoral:

– Tratarea termică a boștinei(tescovinei), prin încălzirea acesteia la aproximativ 60°C, urmată de o perioadă de macerație (menținerea pe boștină) de până la 18 ore;

– Metoda italiană, ce presupunea alcoolizarea mustuielii fără aplicarea temperaturii, cu menținerea acesteia pe boștină pentru cel puțin două luni.

Cele două tehnici au fost ulterior îmbinate de vinificatorul Feodosie Cucerenco, care a pus bazele faimosului vin de desert „Cagor Ciumai”, cunoscut pentru calitatea sa excepțională.

În prezent, cea mai utilizată metodă de vinificare a Pastoralului este cea cu tratare termică. Procesul începe cu o fermentare parțială a mustului, până la un conținut alcoolic de 2–3% vol., urmată de încălzirea masei de boștină între 55°C și 70°C. Fermentarea este apoi oprită prin adăugarea de distilat de vin, pentru a crește concentrația alcoolică la 15–22% vol. și previne reluarea fermentației.

Potrivit legislației în vigoare, vinul roșu licoros dulce „Pastoral” trebuie să conțină între 15 și 22% alcool volumic și un minimum de 160 g/dm³ de zaharuri naturale nefermentate.

Stimați consumatori! Indiferent de vinul ales, consumați băuturi alcoolice moderat și țineți cont de următoarele recomandări:

1. Alegeți produse alimentare, inclusiv vinurile, din unități comerciale autorizate de către ANSA!

2. Evitați produsele vândute în străzi (portbagajele mașinilor”, pe carosabil), chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale!

3. Atenție la informația de pe etichetă! 

4. Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă!

5. Informați-vă corect despre vinul ales înainte de a-l pune în coșul pascal!

6. Depozitați corect vinul. Evitați locurile în care temperatura este fluctuată. Păstrați sticlele de vin în poziție orizontală, astfel dopul se menține permanent umed prin contactul permanent cu lichidul din interior. Pentru vinurile roșii se recomandă menținerea  la temperatura de 12-16⁰C. 

7. Temperatura de servire recomandată  a vinului pastoral este 10-12 ⁰C.

Tarkan s-a însurat! Vezi cum arată soția acestuia
Articolul anterior
Renunță la sutien! Bustierele revin în modă
Articolul următor