Rezultatele obţinute de către experţi sunt îngrijorătoare. Ketchup-rile din comerţ sunt de fapt un cocktail de substanţe chimice cu arome artificiale de roşii, apă, extrem de mult zahăr şi cel puţin zece chimicale în calitate de conservanţi. De ce se ajunge în capcana acestui produs!
Asociația Pro Consumatori din România a decis să verifice calitatea ketchup-ului care se găsește în majoritatea magazinelor.
Studiul APC arată că majoritatea mărcilor de ketchup conțin mai puține roșii decât ar trebui, din cele 17 tipuri de ketchup doar 12% respectă rețeta, iar majoritatea conţin un suc de roșii diluat și multe arome.
Mai mult, cantitatea de zahăr per unitate de vânzare variază între 12 linguriţe şi 26 de linguriţe!
La 65% dintre produsele analizate s-au folosit în producere conservanţi, iar la 53% dintre acestea s-au folosit câte 2 conservanţi.
În plus, aceste produse conţin şi foarte multă sare, între 7,65g şi 17,5g per unitate, adică între 1,5 linguriţe şi 3,5 linguriţe.
În ceea ce privește aromele adăugate, în ketchup-uri s-au identificat 12 aditivi alimentari, majoritatea foarte periculoși pentru sănătate: acid citric, acid ascorbic, acid tartric, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, sucraloza, acesulfam de potasiu, adipat de diamidon acetilat, gumă xantan, gumă guar, arome, aromă tomate.
E 202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman.
E211 – benzoat de sodiu, este un conservant cu acțiune antibacteriană și antifungică în mediul acid. Este responsabil de generarea reacţiilor alergice.
E300 – acid ascorbic, este un agent antioxidant obținut din glucoză, care, în cantități mari, produce diaree, atacă smalțul dinților și duce la formarea calculilor la rinichi.
E330 – acidul citric, agent de reglare a acidității. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este cel de distrugere a smalţului dentar, favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.
E412 – guma de guar, se foloseşte ca un agent de îngroșare, este înalt alergenic.
E415 – guma xantan, este produsă prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Poate conduce la balonare, flatulență, diaree, crampe abdominale și scăderea nivelului glucozei în sânge.
E 950 – acesulfam de potasiu, este un îndulcitor sintetic, cu o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât zahărul.
E 955 – sucraloza este un edulcorant chimic de sinteză, care are o putere de îndulcire de 600 de ori mai mare decît zahărul, de două ori mai mare decît zaharina. Aceasta conţine şi o substanţă numită clorină, care se regăseşte şi în compoziţia pesticidelor de tip DDT, a dezinfectanţilor şi a unor tipuri de plastic. Moleculele de clorină scad fertilitatea şi au efecte neurotoxice. Sucraloza poate afecta timusul, organ responsabil de funcţia imunitară. Îndulcitorii sintetici pot declanșa o serie de afecțiuni medicale, precum boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet și depresie.
E 1422 – adipat de diamidon acetilat, face parte din categoria „E-uri suspecte”, fiind responsabil de o serie de reacţii adverse, cum ar fi alergiile, dereglările hormonale, tulburările hepatice, bolile intestinale şi ale ficatului, tulburările hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburările nervoase şi creşterea nivelului de colesterol în sânge.