Atenție! Legumele din piețe cu cel mai mare conținut de nitrați. Iată care sunt acestea

Fructele și legumele, comercializate la ora actuală în piețele și magazinele din Capitală, au fost supuse unor analize de laborator privind conținutul de nitrați. Astfel, specialiştii Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău au constatat care dintre aceste produse prezintă pericol pentru a fi consumate în exces.

separator
17203517_1120944444698106_564356434_n

Din 83 de probe prelevate, dintre care 42 de probe – din produse autohtone şi 41 – de import, în două probe autohtone de morcovi şi dovlecei s-a depistat conţinutul mărit de nitraţi (296mg/kg/N-200mg/kg şi respectiv 988 mg/kg/N- 400mg/kg).

Comparativ, datele anului 2016 arată că cel mai mare conţinut de nitraţi a fost depistat în ridichi, probele fiind prelevate din mai multe puncte de comercializare (spre exemplu, 1323mg/kg/N-1200mg/kg, 1610mg/kg/N-1200mg/kg, 2428mg/kg/N-1200mg/kg, 1922mg/kg/N-1200mg/kg, 2320 mg/kg/N-1200mg/kg etc., etc.). Şi dovleceii au demonstrat un conţinut de nitraţi, dar și pepenii galbeni.

Trebuie menționat că fructele şi legumele, care conţin nitraţi, devin nocive pentru organismul uman, atunci când sunt consumate în cantităţi mai mari.

Ce sunt nitraţii?

Nitratul sau azotatul este substanţa nocivă care se transformă în nitrit/azotit atunci când ajunge în stomac, în mediul acid.

Care sunt alimentele care au un conţinut scăzut de nitraţi? Fasolea, broccoli, vinetele, conopida, mazărea, ciupercile, ardeii, roşiile, ceapa, prazul şi sparanghelul.

Care sunt efectele nocive ale nitraţilor?

– cresc conţinutul de proteine din legume, în defavoarea glucidelor şi a lipidelor,

– influenţează negativ compoziţia tuturor plantelor, a fructelor, a legumelor, a cărnurilor şi a produselor lactate, a căror coacere şi/sau producţie este legată de pământ şi apă,

– modifică şi/sau sufocă, încet dar sigur, celulele hepatice şi stomacale,

– cresc incidenţa cancerului limfatic, de stomac, intestine, esofag şi ficat.

Ce putem face dacă am consumat un aliment despre care cunoaştem sau aflăm că ar conţine un nivel ridicat de nitraţi?

Consumăm repede citrice, suc de citrice sau legume bogate în vitamina C. Vitamina C anihilează o parte din cantitatea de nitraţi ingerată.

Cum reducem conţinutul de nitraţi ai unui aliment? Prin fierbere, murare şi marinare, dar şi curăţându-l de coajă sau ţinându-l în apă timp de o oră.

sursa: cspchisinau.md

Dacă știi acest secret vei păstra cozonacii proaspeți chiar și o săptămână. 

Gospodinele recomandă să învelești cozonacii în hârtie de copt și un prosop curat de bumbac.Acest „truc” îi va ajuta să nu transpire și să își păstreze coaja moale, iar interiorul să rămână pufos și proaspăt.

Dacă ai făcut mai mulți cozonaci, poți să păstrezi resturi la congelator. Taie cozonacul în felii, învelește-le individual în folie alimentară și pune toate feliile într-o pungă cu fermoar.

Pune-o la congelator și când vrei o felie de cozonac, doar ia câte una, las-o 10-15 minute la temperatura camerei sau la frigider și apoi încălzește-o la microunde și servește-o cu o cană de lapte.

Producători și vânzători de mezeluri, verificați de FISC

Serviciul Fiscal de Stat a desfășurat, în perioada 11-16 aprilie 2025, acțiuni de control și inventariere în secțiile de producere și spațiile de depozitare la contribuabilii care produc/ comercializează mezeluri, în contextul creșterii cererii de procurare a produselor respective în ajunul sărbătorilor pascale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul acțiunii a constat în verificarea activității contribuabililor privind respectarea legislației referitor la eliberarea bonurilor fiscale la decontările cu numerar, declararea tuturor veniturilor, utilizarea forței de muncă declarate, precum și deținerea documentelor de proveniență a mărfurilor expuse spre comercializare.

În perioada menționată au fost efectuate controale fiscale prin metoda verificării operative/ faptice la 3 contribuabili din mun. Chișinău, Soroca și Orhei, care activează în acest domeniu. În consecință, a fost stabilit un caz de nerespectare a prevederilor legislației, care se referă la neeliberarea bonului de casă în cazul decontării mijloacelor bănești în numerar, fiind aplicată sancțiunea în sumă de 5 mii lei.

Totodată, au fost stabilite plusuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 1,9 mii lei, lipsuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 58,4 mii lei.

Serviciul Fiscal de Stat îndeamnă contribuabilii la respectarea legislației fiscale și eliberarea bonurilor fiscale la decontările în numerar și informează despre desfășurarea în continuare a acțiunilor de monitorizare a domeniilor care prezintă riscuri pentru administrare fiscală.

Cum să alegem corect vinul pentru Paște: ANSA vine cu recomandări

Republica Moldova are o tradiție îndelungată și bogată în producerea vinului. În această perioadă, pe mesele tradiționale de Paști, ale multor moldoveni, se va regăsi și licorosul roșu „Pastoral” – un vin dulce de desert, emblematic pentru patrimoniul vitivinicol al țării, care însoțește armonios deserturile și preparatele festive, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în calitate de autoritate competentă, inclusiv, în domeniul controlul siguranței și calității produselor vitivinicole, alcoolului etilic și a producției alcoolice, a pregătit recomandări și informații utile și pentru consumatorii care vor alege să pună pe masa de sărbători o sticlă de Pastoral.

De regulă, acest vin este obținut din soiuri nobile de struguri precum Cabernet-Sauvignon, Merlot sau Saperavi, care conferă produsului final o culoare rubinie intensă, opacă și un buchet aromatic complex, cu note de prune uscate, cireșe sălbatice și ciocolată amară. Gustul este catifelat, dens și echilibrat, cu alcool bine integrat și un postgust persistent, marcat de fructe negre confiate și accente fine de ciocolată neagră.

Rădăcinile acestui vin remarcabil se regăsesc în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, când era cunoscut sub numele de „Cagor”. Inițial, existau două metode distincte de producere a vinului Pastoral:

– Tratarea termică a boștinei(tescovinei), prin încălzirea acesteia la aproximativ 60°C, urmată de o perioadă de macerație (menținerea pe boștină) de până la 18 ore;

– Metoda italiană, ce presupunea alcoolizarea mustuielii fără aplicarea temperaturii, cu menținerea acesteia pe boștină pentru cel puțin două luni.

Cele două tehnici au fost ulterior îmbinate de vinificatorul Feodosie Cucerenco, care a pus bazele faimosului vin de desert „Cagor Ciumai”, cunoscut pentru calitatea sa excepțională.

În prezent, cea mai utilizată metodă de vinificare a Pastoralului este cea cu tratare termică. Procesul începe cu o fermentare parțială a mustului, până la un conținut alcoolic de 2–3% vol., urmată de încălzirea masei de boștină între 55°C și 70°C. Fermentarea este apoi oprită prin adăugarea de distilat de vin, pentru a crește concentrația alcoolică la 15–22% vol. și previne reluarea fermentației.

Potrivit legislației în vigoare, vinul roșu licoros dulce „Pastoral” trebuie să conțină între 15 și 22% alcool volumic și un minimum de 160 g/dm³ de zaharuri naturale nefermentate.

Stimați consumatori! Indiferent de vinul ales, consumați băuturi alcoolice moderat și țineți cont de următoarele recomandări:

1. Alegeți produse alimentare, inclusiv vinurile, din unități comerciale autorizate de către ANSA!

2. Evitați produsele vândute în străzi (portbagajele mașinilor”, pe carosabil), chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale!

3. Atenție la informația de pe etichetă! 

4. Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă!

5. Informați-vă corect despre vinul ales înainte de a-l pune în coșul pascal!

6. Depozitați corect vinul. Evitați locurile în care temperatura este fluctuată. Păstrați sticlele de vin în poziție orizontală, astfel dopul se menține permanent umed prin contactul permanent cu lichidul din interior. Pentru vinurile roșii se recomandă menținerea  la temperatura de 12-16⁰C. 

7. Temperatura de servire recomandată  a vinului pastoral este 10-12 ⁰C.

5 lucruri importante la care să fii atentă când îți achiziționezi o geantă
Articolul anterior
Rapperul 50 Cent a lovit o fană cu pumnul!
Articolul următor