Atenţie! Cum deosebeşti roşia naturală de cea ,,artificială’’?

Mai mult de jumătate din cantitatea de roşii vândute în pieţe şi magazine, este marfă din import. Aceasta provine la preţuri mici din Turcia, Olanda, Spania ori Israel, iar distribuitorii autohtoni sunt interesaţi să le comercializeze. Cercetările arată, însă, că roşiile, mai ales cele cultivate în alte ţări, sunt invadate de substanţe chimice, celuloză şi hormoni, pentru a le spori coacerea, a le face mai ferme, mai rezistente în timp. Nici roşiile autohtone nu sunt lipsite de pericole. Află de la specialişti care sunt acestea.

separator

gmo-tomatoExperţii insistă asupra calităţilor legumelor pe care le mâncăm. Roşia este considerată regina legumelor de vară, aceasta conţine vitamina C, A, calciu, kaliu, antioxidanţi anticancerigeni, precum licopenul. Dacă leguma nu este lăsată să se coacă, ci a fost grăbită să se înroşească cu ajutorul chimicalelor, roşia se transformă într-un produs periculos pentru organism.

Paradoxal este faptul că nu doar marfa din import are acest păcat, ci şi cea vândută de producătorii autohtoni. De ce roşia, cea mai populară legumă în zonele noastre, are în multe cazuri un gust lemnos, este tare şi verde pe dinăuntru?

-Specialistii susţin că multe roşii, în special cele importate, sunt pline de celuloză, hormoni sau substanţe chimice. Până şi producătorii autohtoni cumpără seminţe din import, care asigură o producţie superioară, de multe ori însă în dauna gustului şi calităţilor nutritive.

Micii producători autohtoni folosesc haotic îngrăşăminte chimice

,,Din pacate, sistemul de consultanţă agricolă nu funcţionează la parametri normali. Micii producători folosesc de multe ori „dupa ureche” îngrăşămintele chimice, existând astfel pericolul ca legumele să devină cancerigene. Aceştia folosesc haotic pesticidele”, spune Aurel Tanase, expert în agricultură.

Legumele şi fructele din pieţe provin în cea mai mare parte din import sau sunt obţinute din seminţe aduse din alte ţări. O mare parte din roşiile străine sunt aratoase, dar fără gust. Specialiştii spun că aceste legume sunt pline de celuloză, hormoni sau substante chimice şi au fost expuse la iradiaţii.

Cele mai multe importuri sunt din Turcia, Olanda şi Israel. Care este „secretul” gustului acelor roşii care la exterior au culoarea roşie, dar în interior sunt verzi, n-au gust şi nu sunt zemoase?

How-To-Identify-Genetically-Modified-Food-In-The-Shops-And-Markets

„Se umblă la structura genetică a soiului, pentru a obţine produse cu o rezistenţă mai mare. Legumele astfel obţinute pot fi transportate dintr-o ţăra în alta fără a se altera. Folosită şi în industria hârtiei, celuloza dă legumelor aceasta «fermitate». Unii spun ca din cauza acestei substanţe roşia capătă un gust «lemnos», explica specialistul Florica Gheorghe.

L-metionina, substanţa care oferă culoarea de un roşu-aprins

Pe piaţa mondială mai e cunoscută o substanţă, numita L-metionina, care schimbă pur şi simplu culoarea roţiei. O face de un roşu aprins, astfel ca pare coaptă, cu toate că în interior rămâne verde.
imagesAltă metodă e reprezentată de folosirea hormonilor. Tomatele au, în acest caz, nişte dungi maronii la suprafaţă, iar în interior nu mai au seminţe, ci nişte puncte gelatinoase.

Roşiile autohtone nu sunt 100% ,,autohtone’’, pentru că sunt folosite seminţe din import

Seminţele din import au câştigat deja bătălia de piaţă în faţa celor autohtone. La magazine nu găseşti decât seminţe străine, mai ales din Olanda. Cu modificări genetice, seminţele străine asigură o recoltă mai bogată şi produse mai aspectuoase, chiar daca acestea nu au un gust prea bun.

Pericolul de cancer

Altă problemă e legată de felul în care micii agricultorii utilizează îngrăşămintele chimice. De multe ori o fac ,,după ureche”, fără consultarea unui specialist. Dacă se pune o cantitate mai mare de chimicale, atunci exista riscul ca planta să acumuleze azotaţi într-un procent ameninţător. Legumele şi fructele pot deveni în acest fel cancerigene.

,,Sunt oameni care spun că au cumpărat de la piaţă roşii, le-au dus acasă, dar după ce le-au tăiat au simţit un miros greu, ca de benzină, aşa că le-au aruncat. O explicaţie pentru acest fapt poate fi că s-au aplicat tratamente chimice cu puţin timp înainte de recoltare. Nu ai voie să foloseşti pesticide cu cel puţin trei săptămâni înainte de cules’’, opinează cercetătorul Florica Gheorghe.

Cumpărătorul nu ştie cum să facă diferenţa între legumele naturale şi cele „artificiale”. Iată câteva sfaturi pe care le oferă specialista.

,,Roşia adevărată nu trebuie să fie ca piatra sau să aibă coaja tare. Uitaţi-vă la cotor, să nu fie dur. Culoarea să fie de un roşu deschis, nu spre maroniu. La tăiere, produsul trebuie să fie zemos. Gustul natural e dulce-acrişor.’’

sursa

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Cum ușurezi digestia după mesele copioase de sărbători

Dacă în zilele obișnuite reușești să menții un regim alimentar echilibrat, de sărbători este foarte greu să te abții de la bucatele delicioase și aromate. Rețetele tradiționale îngreunează digestia și chiar provoacă dureri abdominale, balonări sau senzația de greu în stomac. Pentru a petrece sărbătorile fără probleme de sănătate, îți recomand câteva trucuri care diminuează efectele meselor copioase, informează unica.md.

Un pahar de apă dimineața.

Bea un pahar de apă dimineața. Mănâncă o felie de ghimbir înainte de masă – accelerează digestia și taie pofta de mâncare. Dacă nu poți să-l consumi simplu, pune felia în suc de lămâie sau obține sucul din ghimbir și amestecă cu sucul de lămâie, plus o cantitate mică de apă. Bea această compoziție cu 30 minute înainte de masa principală. Această rădăcină ușurează senzația de arsură, durere și greață.

Folosește condimente

Condimentele – cum ar fi cele din ghimbir, chimen, coriandru – sporesc digestia și ajută organismul la eliminarea toxinelor.

Ananasul normalizează scaunul

Este un fruct exotic care are efecte rapid. Este recomandat să-l consumi după o masă copioasă. Acesta stimulează digestia, arde grăsimile și este un aliat ideal în lupta cu kilogramele în plus. Te scapă de balonări și elimină apa în exces din organism.

Banana – o sursa excelentă de fibre

Poți apela cu încredere la acest fruct – controlează digestia, țin de sațietate și provoacă eliminarea ușoară a alimentelor ingerate. Este de preferat să le mănânci ca o gustare între mese.

Uleiul de măsline crește producția de bilă și suc pancreatic

Folosește în salate ulei de măsline, deoarece ajută la digestie și facilitează eliminarea reziduurilor alimentare.

Varza – accelerează motricitatea intestinului

Combină varza cu produsele din carne – ajută la digestie, calmează durerile de stomac și ajută organismul să scape de toxine.

Ceaiurile îmbunătățesc procesul de digestie

Există ceaiuri care îmbunătățesc digestia și reduc senzația de ”prea plin în stomac”. Poți prepara o infuzie din mentă, rozmarin, mușețel, salvie sau chiar un ceai verde sau negru. Acestea reduc durerea de stomac. Bea ceaiul înainte cu 30 minute sau după 1 oră după masă.

Evită băuturile carbogazoase

În primul rând, nu bea apă sau suc în timpul mesei, ci aplică aceeași regulă ca și la ceai. Nu consuma băuturi carbogazoase, acestea provoacă balonări și îngreunează digestia.

Renunță la gustări dese

Cu siguranță vei avea în frigider, pe masă diverse bucate, de aceea nu gusta mereu din ele. Organismul are nevoie de cel puțin 2 ore ca să digere mâncare pe care ai consumat-o.

Nu mânca de toate!

Este foarte greu să te abții să nu guști din toate bucatele, dar gândește-te că mai ai timp și mâine.  Stabilește ce produse vrei să mănânci la fiecare masă și combinele corect.

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Promoția „Chiar este posibil – garanție până în anul 2020!”
Articolul anterior
Legea împotriva bătăii la fund a copiilor din Franța! Ce riscă părinţii
Articolul următor