Mai mult de jumătate din cantitatea de roşii vândute în pieţe şi magazine, este marfă din import. Aceasta provine la preţuri mici din Turcia, Olanda, Spania ori Israel, iar distribuitorii autohtoni sunt interesaţi să le comercializeze. Cercetările arată, însă, că roşiile, mai ales cele cultivate în alte ţări, sunt invadate de substanţe chimice, celuloză şi hormoni, pentru a le spori coacerea, a le face mai ferme, mai rezistente în timp. Nici roşiile autohtone nu sunt lipsite de pericole. Află de la specialişti care sunt acestea.
Experţii insistă asupra calităţilor legumelor pe care le mâncăm. Roşia este considerată regina legumelor de vară, aceasta conţine vitamina C, A, calciu, kaliu, antioxidanţi anticancerigeni, precum licopenul. Dacă leguma nu este lăsată să se coacă, ci a fost grăbită să se înroşească cu ajutorul chimicalelor, roşia se transformă într-un produs periculos pentru organism.
Paradoxal este faptul că nu doar marfa din import are acest păcat, ci şi cea vândută de producătorii autohtoni. De ce roşia, cea mai populară legumă în zonele noastre, are în multe cazuri un gust lemnos, este tare şi verde pe dinăuntru?
Specialistii susţin că multe roşii, în special cele importate, sunt pline de celuloză, hormoni sau substanţe chimice. Până şi producătorii autohtoni cumpără seminţe din import, care asigură o producţie superioară, de multe ori însă în dauna gustului şi calităţilor nutritive.
Micii producători autohtoni folosesc haotic îngrăşăminte chimice
,,Din pacate, sistemul de consultanţă agricolă nu funcţionează la parametri normali. Micii producători folosesc de multe ori „dupa ureche” îngrăşămintele chimice, existând astfel pericolul ca legumele să devină cancerigene. Aceştia folosesc haotic pesticidele”, spune Aurel Tanase, expert în agricultură.
Legumele şi fructele din pieţe provin în cea mai mare parte din import sau sunt obţinute din seminţe aduse din alte ţări. O mare parte din roşiile străine sunt aratoase, dar fără gust. Specialiştii spun că aceste legume sunt pline de celuloză, hormoni sau substante chimice şi au fost expuse la iradiaţii.
Cele mai multe importuri sunt din Turcia, Olanda şi Israel. Care este „secretul” gustului acelor roşii care la exterior au culoarea roşie, dar în interior sunt verzi, n-au gust şi nu sunt zemoase?
„Se umblă la structura genetică a soiului, pentru a obţine produse cu o rezistenţă mai mare. Legumele astfel obţinute pot fi transportate dintr-o ţăra în alta fără a se altera. Folosită şi în industria hârtiei, celuloza dă legumelor aceasta «fermitate». Unii spun ca din cauza acestei substanţe roşia capătă un gust «lemnos», explica specialistul Florica Gheorghe.
L-metionina, substanţa care oferă culoarea de un roşu-aprins
Pe piaţa mondială mai e cunoscută o substanţă, numita L-metionina, care schimbă pur şi simplu culoarea roţiei. O face de un roşu aprins, astfel ca pare coaptă, cu toate că în interior rămâne verde.
Altă metodă e reprezentată de folosirea hormonilor. Tomatele au, în acest caz, nişte dungi maronii la suprafaţă, iar în interior nu mai au seminţe, ci nişte puncte gelatinoase.
Roşiile autohtone nu sunt 100% ,,autohtone’’, pentru că sunt folosite seminţe din import
Seminţele din import au câştigat deja bătălia de piaţă în faţa celor autohtone. La magazine nu găseşti decât seminţe străine, mai ales din Olanda. Cu modificări genetice, seminţele străine asigură o recoltă mai bogată şi produse mai aspectuoase, chiar daca acestea nu au un gust prea bun.
Pericolul de cancer
Altă problemă e legată de felul în care micii agricultorii utilizează îngrăşămintele chimice. De multe ori o fac ,,după ureche”, fără consultarea unui specialist. Dacă se pune o cantitate mai mare de chimicale, atunci exista riscul ca planta să acumuleze azotaţi într-un procent ameninţător. Legumele şi fructele pot deveni în acest fel cancerigene.
,,Sunt oameni care spun că au cumpărat de la piaţă roşii, le-au dus acasă, dar după ce le-au tăiat au simţit un miros greu, ca de benzină, aşa că le-au aruncat. O explicaţie pentru acest fapt poate fi că s-au aplicat tratamente chimice cu puţin timp înainte de recoltare. Nu ai voie să foloseşti pesticide cu cel puţin trei săptămâni înainte de cules’’, opinează cercetătorul Florica Gheorghe.
Cumpărătorul nu ştie cum să facă diferenţa între legumele naturale şi cele „artificiale”. Iată câteva sfaturi pe care le oferă specialista.
,,Roşia adevărată nu trebuie să fie ca piatra sau să aibă coaja tare. Uitaţi-vă la cotor, să nu fie dur. Culoarea să fie de un roşu deschis, nu spre maroniu. La tăiere, produsul trebuie să fie zemos. Gustul natural e dulce-acrişor.’’