Consumatorii, dar şi angajaţii care ambalează carnea contaminată sunt puşi în pericol. O investigaţie internaţională efectuată recent a descoperit o bacterie cu potenţial letal în carnea de pui fabricată în Europa şi vândută în hipermarketurile de peste tot în lume. E vorba despre o tulpină periculoasă de Stafilococ auriu, rezistent la meticilină.
Această tulpină de stafilococ (MRSA) descoperită în Europa se transmite uşor la om prin hrana infestată gătită insuficient şi chiar prin atingerea produselor din carne infestată.
În prezent, carnea nu este supusă unei testări pentru MRSA. Potrivit dr. Lance Prince de la Centrul de Actiune pentru Rezistenta la Antibiotice, testele de siguranţă alimentară la care sunt supuse produsele din comerţ nu includ şi teste pentru MRSA. De aceea, este mai bine să eviţi puii crescuţi artficial.
Pe lângă această bombă infecţioasă, puiul din hipermarketuri conţine de cele mai multe ori şi antibiotice, alte substanţe periculoase. Această bacterie este însă foarte rezistentă la antibioticele convenţionale, aşa că persistă în corpul animalelor de sacrificiu şi contamineaza şi carnea obţinută de la acestea în ciuda tratamentelor administrate, scrie secretele.com.
Cum să te protejezi de MRSA?
– Spală-te bine pe mâini cu apă şi săpun înainte să atingi carnea crudă.
– Spală toate obiectele care au intrat în contact cu carnea de pui.
– Înfăşoară toate zgârieturile şi rănile deschise cu plasturi adezivi înainte să atingi carnea crudă.
– Foloseşte un termometru alimentar ca să te asiguri că găteşti carnea de pui la o temperatură suficient de mare.
Anual, aproximativ 50.000 de oameni se infecteaza cu MRSA, iar 10.000 dintre ei isi pierd viata din cauza infecţiilor. Folosirea antibioticelor la creşterea animalelor agravează de cele mai multe ori problema dezvoltării rezistenţei la bacterii. Dar este un cerc vicios, pentru că şi reducerea antibioticelor folosite ca măsura de precauţie reprezintă un pericol.