Nivelul crescut al unei proteine din soia ar putea favoriza dezvoltarea mai accelerată a tumorilor canceroase la femeile suferind de cancer la sân în stadiu incipient, avertizează cercetătorii americani în urma unui studiu.
Nivelurile ridicate ale unei proteine provenite din soia, genisteina, ar putea accelera dezvoltarea tumorilor mamare în cazul femeilor care suferă de această boală în fază incipientă, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Centre din New York. Studiul a fost efectuat exclusiv asupra unor paciente care fuseseră deja diagnosticate cu cancer la sân şi urmau un tratament. Efectele proteinei din soia asupra femeilor care nu suferă de cancer mamar nu au fost cercetate.
Descoperirea i-a făcut pe medici să concluzioneze că proteina din soia ar putea accelera dezvoltarea tumorilor canceroase. „Aceste informaţii ridică motive de îngrijorare că soia ar putea avea un efect stimulator asupra cancerului la sân, la o anumită categorie de femei”, scrie în studiul publicat pe 4 septembrie în Journal of the National Cancer Institute.
Toate femeile care au participat la studiu au suferit recent biopsii şi au fost diagnosticate cu cancer la sân în stadiu primar sau secundar. Toate pacientele urmau să sufere o mastectomie sau o intervenţie de extirpare a tumorii în două sau trei săptămâni de la diagnosticare.
Cercetătorii spun că nu se ştie dacă efectele proteinei de soia asupra organismului legat de favorizarea cancerului sunt reversibile. Ei au concluzionat că persoanele care mănâncă soia în mod obişnuit ar putea „să consume această cantitate” (51,6 grame) pe parcursul unei zile, mai ales în cazul vegetarienilor şi a persoanelor care nu consumă produse lactate. Medicii vorbesc despre un avertisment mai ales pentru femeile din zona Asiei, unde regimul alimentar tradiţional include cantităţi mari de tofu şi alte produse de soia.
„Nu vorbim despre cineva care consumă de 20 de ori mai multă soia decât în mod obişnuit, vorbim despre o cantitate rezonabilă, pe care o persoană o poate consuma într-o zi în mod curent. Dacă aveţi cancer la sân în stadiu primar, nu consumaţi soia în cantităţi mari. Dacă aţi avut cancer, puteţi consuma cu moderaţie„, a declarat cercetătoarea Jacqueline Bromberg.