Măslinele sunt fructe verzi, cărnoase, care devin negru-violet în momentul în care sunt complet coapte. Din punct de vedere al sănătăţii, măslinele negre sunt superioare celor verzi datorită conţinutului ridicat de minerale.
Măslinele conţin puţine glucide şi sunt o sursă excelentă de acizi graşi monosaturaţi. De asemenea, măslinele sunt bogate în sodiu şi îţi îndeplinesc această necesitate nutriţională fără să mai fie nevoie să adaugi sare la mâncare.
Măslinele conţin vitamina E şi o serie de minerale precum: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru şi seleniu. În plus, acestea conţin proteine, vitamina C, vitamina K şi alte elemente care se păstrează chiar şi atunci când măslinele sunt tranformate în ulei.
Măslinele sunt bogate în acid linoleic, un ingredient benefic în special mamelor care alăptează. Deficienţa acestui element este conectată adesea de unele boli de piele şi probleme de creştere la copii. Din acest motiv medicii recomandă proaspetelor mămici să includă măslinele în dieta lor.
În plus, vitaminele A, D, E si K ajută la creşterea oaselor copiilor şi adulţilor deopotrivă.
Gustul şi aroma măslinelor provin din polifenoli, ingredient care luptă cu succes împotriva cancerului şi care are proprietăţi anti-inflamatorii. În acelaşi timp, vitamina E şi alţi antioxidanţi conţinuţi de măsline reduc riscul de deteriorare a celulelor din organism.