6 reţete uşor de gătit pentru Paştele Blajinilor

Paştele Blajinilor are la bază pomenirea celor decedați. Şi, după cum e obiceiul, credincioşii depun ofrande pe morminte, împart pomeni, şi întind mese în cimitir.  Iată câteva idei de bucate gustoase, care nu se vor altera rapid.

separator

Plăcinte poale-n brâu

Această plăcintă în foi este foarte ușor de preparat. Din start vreau să spun că gustul acestui aluat se deosebește radical de cel în foi, cumpărat din magazine. Aluatul este foarte gustos, fraged, nu se simte gustul de aluat în foi.

Ingrediente pentru aluat: 700 g făină,  4 ouă, 100 g unt, 4 linguri de ulei, 100 ml lapte, 4 linguri de zahăr, sare, un pachețel de drojdie uscată, un ou pt uns pe deasupra.

Ingrediente pentru umplutură: 300 g brânză de vaci proaspătă, 1 ou, o lingură de griș, 5 linguri de zahăr, un pachețel de zahăr vanilat, 2 mâini de stafide.

poale in brau poale in brau1

Mod de preparare

Mai întâi prepari maiaua: ia o lingură de lapte cald și amestecă-l cu drojdia, cu puțin zahăr și o linguriță de făină. Apoi pune restul de lapte la fiert cu o lingură de ulei. Când a dat în clocot, ia laptele de pe foc deoparte și adaugă o mână de făină amestecând continuu cu o lingură de lemn ca să se omogenizeze aluatul. Lasă-l la răcit.

Restul de făină pune-o într-un bol mai mare, fă o gaură în mijloc și pune acolo maiaua, ouăle, sarea, untul și aluatul opărit. Amestecă bine și frământă până când obţii un aluat potrivit de tare, bun de întins. Continuă frământatul, adăugând cele 3 linguri de ulei rămase, cca 15 minute, apoi lasă aluatul la dospit până când și-a dublat volumul.

După care împărți aluatul în mici turtițe, pe care le aplatizezi cu mâna în formă aproximativ pătrată. Umple fiecare plăcintă cu un amestec format din brânza de vaci, ou, zahăr, stafide, zahăr vanilat și griș. Dacă brânza nu este îndeajuns de grasă, se poate adăuga puțin unt sau smântână în umplutură.

După care se adună colțurile plăcintei, câte două, ca în pozele de mai jos.

Plăcintele se pun în tăvi unse cu ulei sau cu unt solid. Se mai lasă cca 15 minute la crescut, eventual până când cuptorul este bine încălzit, apoi se ung cu ou bătut și se coc la foc potrivit până când se rumenesc frumos.  Când se mai răcoresc un pic, se desprind cu lama unui cuțit de fundul tăvii și se pudrează.

Umplutura se poate face din varză, ciuperci, brânză cu mărar etc.

Sursa

Plăcinte în foi

Ingrediente: aluat în foi, brânză de vaci 800 gr, 2 ouă, sare, 1 ou pentru uns plăcintele.

Mod de preparare: Din 4 bucăți de aluat în foi, obții 8 plăcinte de lungimea tăvii.

Într-un vas se amestecă brânza de vaci (scursă bine) ouăle și puțină sare. Sau dacă dorești poți face orice umplutură.

placinta

Aluatul se scoate din frigider cu vreo 15-20  minute înainte de a fi întins, pentru ca să se încălzească puțin, ca să întinzi mai ușor aluatul.

Se încălzește cuptorul până la temperatura de 200-220 C.

Se întinde fiecare bucată de aluat de o lungime mai mare decât  lungimea tăvii cu 10 cm și în lățime de 25-30 cm. Se împarte aluatul de-a lungul în 2 părți egale și se repartizează umplutura de brânză.

Un secret,  la care vreau să-ți atrag atenția. Aluatul trebuie de întins  ușurel și repede, fără să-l apeși tare.

Se rulează prima jumătate a aluatului cu umplutură și se așează pe tava unsă cu puțin ulei. Se rulează a doua jumătate a aluatului cu umplutură și la fel se pune cu atenție în tavă.

Aranjate în tavă se taie cu cuțitul ascuțit perpendicular peste ele, dar nu până la capăt, ca să le putem rupe mai bine după coacerea lor.

Se bate separat un ou și se unge cu o pensulă pe toată suprafața plăcintelor.

Se pune tava în cuptorul încins bine.

Se coc la foc inițial – 7-10 minute, ca să prindă  o pojghiță, apoi se scade focul până la 160-170C  și se mai coc încă 10 minute, după aceea, din nou se adaugă temperatura  mare de 200 C și se mai coc încă 5-8 minute, până  se rumenesc mai bine.

Se scot din cuptor, se lasă puțin în tavă să se răcească – cam 10 minute și se servesc  la masă.

Dacă vei aranja în tavă numai 6 sau 7 plăcinte, adică vei lăsa puțină distanță între ele, se vor rumeni mai bine și vor fi mai crocante.

Sursa

Prăjitură negresă

Ingrediente: 6 ouă, 6  linguri cu zahăr, 6 linguri cu  făină, 2 linguri cu cacao, 6 linguri cu  apă, 1 praf de copt dizolvat în zeamă de la 1 lămâie, 3 gălbenușuri de ou, 2 pahare zahăr tos, 3-4 linguri de lapte, 3 linguri cu cacao, 1 lingură cu ness, 100 g de unt, 3 albușuri, 2 pahare cu  zahăr tos, 1 baton ciocolată.

negrese

Mod de preparare:

Blat: Se bat albușurile spumă cu 6 linguri de zahăr și 6 linguri de apă.  Se adaugă 6 gălbenușuri, 6 linguri de făină, cacao și praful de copt.  Se toarnă în tava unsă și tapetată cu făină și se coace blatul la foc potrivit.  Se încearcă după 1/2 oră cu un pai dacă s-a copt blatul.

Crema: Se dizolvă la foc mic zahărul împreună cu laptele, cacaoa și nessul, până se îngroașă ca o smântână, se adaugă ouăle. Se ia de pe foc se răcește și se adaugă untul.  Se omogenizează.

Glazura: Se bat albușurile spumă cu 2 pahare de zahăr tos până la întărirea compoziției, ca la bezea. Crema se pune pe blat, deasupra se pune glazura albă.

Sursa

Sărățele cu brânză și chimen

Ingrediente: 300 g brânză telemea, 2 lingurițe chimen, făină cât este necesar, un pachet margarină, un iaurt mic, 2 ouă, 3 gălbenușuri pentru uns, un plic drojdie uscată.

Mod de preparare: Dizolvă drojdia în două-trei linguri de apă călduță. Margarina ținută la temperatura camerei o rupi bucățele și o adaugi în vasul în care faci aluatul pentru sărățele. Pune și cele două ouă.

saratele

Adaugă brânza dată prin răzătoare sau fărâmițată cu mâna, iaurtul și cele două lingurițe de chimen.

Amestecă compoziția și apoi adaugă făina. Frământă până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Aluatul de sărățele trebuie să fie tare. Lasă aluatul la crescut între o jumătate de oră și o oră. Aluatul de sărățele nu trebuie lăsat la căldură, așa cum se procedează de obicei, ci îl lași să crească fără niciun fel de ajutor.

Presară făina pe blatul de lucru și întinde aluatul cu ajutorul unui sucitor până când obții o foaie de grosimea mai subțire de un deget. Foaia se unge cu gălbenușurile bătute și se presară cu brânză rasă sau cașcaval.
Taie foaia în fâșii de dimensiunea dorită. În tavă pune hârtia de copt. Se țin sărățelele la cuptor un sfert de oră, atât cât să se rumenească puțin.

Sursa

Rulada cu ciuperci și cașcaval

Ingrediente pentru blat: 200 g unt, 350 g lapte, 4 ouă, 200 g făină, 1 praf de sare.

Ingrediente pentru umplutură: 1 lingură ulei de măsline, 400 g ciuperci din conservă, 250 g cașcaval, sare, piper, 1 legătură mărar.

Pentru topping: 100 g cașcaval ras.

rulada-cu-ciuperci-si-cascaval1 rulada-cu-ciuperci-si-cascaval2 rulada-cu-ciuperci-si-cascaval3

Mod de preparare: Topește untul într-o tigaie mai mare. Într-un vas pune untul topit și încorporează făina. Adaugă gălbenușurile unul câte unul și amestecă până se omogenizează compoziția. Toarnă apoi laptele călduț și amestecă ușor. La final adaugă albușurile bătute spumă tare cu un praf de sare. Toarnă aluatul într-o tavă, în care ai pus hârtie de copt. Coace rulada 35- 45 de minute în cuptorul încălzit la 180°C.

rulada-cu-ciuperci-si-cascaval4 rulada-cu-ciuperci-si-cascaval5 rulada-cu-ciuperci-si-cascaval6

Cât timp aceasta se coace, călește ciupercile în ulei de măsline timp de 2-3 minute. Adaugă mărarul tocat mărunt și așează cu sare și piper.

Când blatul este copt, îl scoți răsturnându-l peste un prosop umezit. Dezlipește ușor hârtia de copt și acoperă-l cu prosop umed. Lasă câteva minute să se răcească, apoi pune ciupercile peste blat. Le acoperi cu un strat de cașcaval ras.

Rulează ușor cu ajutorul prosopului, presară cașcavalul ras pentru topping și învelește rulada într-o folie alimentară, sau folie de staniol. O dai la rece pentru câteva ore, apoi o poți tăia felii.

Sursa

Rulada tricolor

Ingrediente aluat galben: 2 ouă, 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri de făină, 1 linguriță mică praf de copt, 3-4 linguri brânză rasă.

rulada tricolor1

Ingrediente aluat verde: 2 ouă, 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri de făină, 1 linguriță praf de copt, 2 linguri de spanac, sare.

rulada tricolor2

Ingrediente aluat portocaliu:  2 ouă, 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri făină, 1 linguriță praf de copt, 2 linguri de pastă de ardei, sare.

rulada tricolor3

Ingrediente pentru umplutură: 200 g cremă de brânză, 3 linguri smântână, condimente.

Mod de preparare: Ai nevoie de trei boluri în care vei face în același timp cele trei compoziții de aluat.

Pentru aluatul verde, se separă ouăle, iar cele 2 gălbenușuri se freacă cu 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri de făină, 1 linguriță praf de copt, sare și 2 linguri de spanac tocat mărunt (congelat). Separat albușurile se bat tare și se încorporează în primul amestec.

rulada tricolor4 rulada tricolor5 rulada tricolor6

Pentru aluatul portocaliu se repetă același procedeu ca mai sus, doar că se înlocuiește spanacul cu 2 linguri pastă de ardei. Merge și pasta de roșii, dar culoarea nu va fi așa vie.

rulada tricolor7

Pentru aluatul alb, la fel se repetă procedeul, dar folosești 2 linguri de brânză sărată fărâmițată. Brânza fiind sărată nu se mai adaugă sare.

rulada tricolor8Când toate sunt gata, în tava mare de la aragaz se pune o hârtie de copt și se întind compozițiile alternându-le după imaginație, ca în imagine.

Se dă la cuptor 15-20 de minute, apoi se scoate se răstoarnă peste un prosop umed și se rulează.

Se lasă să se răcească, iar între timp crema de brânză o freci cu smântână și o condimentezi. Apoi o întinzi pe rulada și o rulezi din nou.

Se dă la rece. Se taie înainte de servire.

Sursa

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Obiceiul alimentar care ar putea fi un semn de demență

Conform unui număr tot mai mare de cercetări, la mijlocul vieţii, şi nu la 70 sau 80 de ani, încep să apară modificări ale creierului care pot deschide calea spre demență, boala Alzheimer şi declinul cognitiv ulterior, scrie doctorulzilei.ro.

Majoritatea dintre noi suntem conștienți de unele dintre simptome, pierderea memoriei și a vorbirii fiind printre cele mai comune semne. Mai puțin cunoscut este faptul că această afecțiune poate provoca și anumite schimbări în obiceiurile alimentare. Dr. Jones Uys, împreună cu farmacistul Abbas Kanani, dezvăluie un semn de avertizare clar al demenței care ar putea fi ușor trecut cu vederea.

Atenţie la poftele alimentare!

Astfel, o poftă crescută de dulciuri ar putea însemna că persoana respectivă are un risc crescut de demență. Kanani sugerează că simțul alterat al gustului poate afecta unii oameni cu această boală. „ Cel mai comun semn este o dorință crescută pentru dulciuri, cum ar fi prăjiturile și ciocolata. De pildă, pofta recurentă pentru alimente dulci, în special cele cu texturi mai moi, cum ar fi înghețata sau budinca. Acestea sunt de obicei mai tentante, deoarece sunt mai ușor de mâncat”, explică specialistul.

El susține că demența poate modifica percepția gustului, ceea ce duce la o preferință pentru alimente mai dulci față de altele. „Gusturile și texturile dulci familiare pot fi, de asemenea, o sursă de confort. Amintirile pozitive și emoțiile asociate cu anumite gusturi, chiar dacă persoanele cu această afecțiune au dificultăți în a-și aminti anumite evenimente sau experiențe, le pot atrage către anumite alimente dulci”, a adăugat el.

„Demența vă poate afecta în mod semnificativ percepția gustului, precum și preferințele de gust”, a explicat farmacistul, potrivit căruia modificările funcției cerebrale cauzate de demență ne afectează procesarea senzorială, care se poate manifesta în moduri diferite.

„În timp ce unii pot dezvolta o poftă de alimente dulci, de exemplu, alții își pot pierde interesul pentru a mânca, uita să mănânce sau își pot pierde capacitatea de a recunoaște când le este foame sau sete”, a avertizat specialistul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

A murit de la o băutură! Un tânăr de 23 de ani a făcut infarct după un energizant. Acesta modifică mușchiul inimii, spun medicii

A murit de la o băutură. Un incident tragic s-a produs la Convenția Internațională de Tatuaje din Timișoara, unde un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața în urma unui infarct, scrie doctorulzilei.ro.

Originar din Oravița, Ionuț era pasionat de tatuaje și a venit să-și adauge o nouă operă artistică pe corp. Așteptând să fie tatuat, tânărul s-a prăbușit subit, în timp ce se pregătea să își tatueze gamba. Potrivit martorilor, înainte de incident, el consumase șapte doze de băuturi energizante în doar câteva ore.

Medicii subliniază pericolele consumului excesiv de astfel de băuturi, care pot avea efecte devastatoare asupra inimii, crescând riscul de infarct și diminuând șansele de resuscitare.

Studiile arată că patru astfel de băuturi echivalează cu zece shoturi de esspresso. Medicii veniţi la faţa locului n-au mai putut să-i repornească inima.

”Consumul excesiv şi de timp îndelungat de aceste taurine poate să creeze nişte modificări structurale la nivelul miocardului cu scăderea şansei de reuşită în cazul unei resuscitări,” a declarat, pentru observator.ro dr. Stela Iurciuc, medic cardiolog.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru moarte suspectă. Autopsia va arăta dacă tânărul avea o afecţiune de care nu ştia.

De ce sunt atât de periculoase băuturile energizante

Energizantele sunt băuturi populare, apreciate pentru efectul lor stimulativ asupra nivelului de energie și atenție. Principalele ingrediente ale energizantelor includ:

  • Cofeina – Este principalul ingredient activ și se găsește în majoritatea energizantelor. Cofeina stimulează sistemul nervos central, ajutând la îmbunătățirea atenției și la reducerea oboselii.
  • Taurina – Este un aminoacid care se găsește natural în corpul uman și este adăugat în multe băuturi energizante. Taurina poate avea efecte asupra funcției cardiovasculare și metabolismului.
  • Guarana – Este o sursă naturală de cafeină și conține adesea mai multă cafeină decât boabele de cafea. Guarana poate spori efectul stimulativ al cafeinei.
  • Ginseng – Este adesea inclus pentru proprietățile sale de stimulare a energiei și îmbunătățire a funcțiilor cognitive.
  • Vitaminele din grupul B – Acestea sunt esențiale pentru transformarea alimentelor în energie și pot fi adăugate pentru a sprijini metabolismul energetic.
  • Zaharuri – Multe băuturi energizante conțin niveluri ridicate de zahăr pentru a oferi un surplus de energie imediată. Unele optează pentru îndulcitori artificiali pentru a reduce conținutul caloric.

Efecte secundare

Consumul de băuturi energizante poate avea și efecte secundare, în special atunci când sunt consumate în exces:

  • Tulburări ale ritmului cardiac – Consumul excesiv poate duce la aritmii cardiace sau palpitații.
  • Creșterea tensiunii arteriale – Cafeina și alte stimulente pot crește tensiunea arterială, ceea ce este deosebit de riscant pentru persoanele cu probleme cardiovasculare preexistente.
  • Insomnie și tulburări de somn – Stimulentele pot afecta negativ calitatea și durata somnului.
  • Anxietate și nervozitate – La unele persoane, consumul excesiv poate induce sau exacerba simptomele de anxietate.
  • Probleme digestive – Cafeina poate irita stomacul și poate accelera tranzitul intestinal.
  • Dependență și sevraj – Dependența de cofeină este bine documentată, iar reducerea consumului poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi durerile de cap, oboseala și iritabilitatea.

A băut prea mult ceai şi a făcut pietre la rinichi!
Articolul anterior
Legătura dintre grupele de sânge şi apariţia unor boli
Articolul următor