Când nu este indicat să ţii postul

Postul este perioada în care renunţăm la produse lactate, carne, ouă şi rediricţionăm meniul către alimente de post, iar acest lucru ar putea fi benefic pentru organism, atât timp cât sunt excluse din dietă grăsimile de origine animală. Pe de altă parte, specialiştii în nutriţie afirmă că pe perioada postului există riscul să consumăm cantităţi mari de alimente nocive şi înalt calorice.

separator
posr

Alimentele de post din comerţ sunt pline de chimicale şi calorii!

,,Crenvurştii vegetali, pateurile şi salamul de soia sunt doldora de chimicale menite să suplinească lipsa materiei prime – carnea, laptele şi ouăle. Multe din ele conţin chiar şi ingrediente “de dulce”, având mai multe calorii decât produsele lor ,,originale” din aceeaşi gamă. Pateul și cașcavalul de post conțin foarte multe E-uri și grăsimi hidrogenate, foarte dăunătoare și, în plus, au în compoziția lor albumină sau coloranți de origine animală”, spune prof. Dr. Mencinicopschi.

Pateurile vegetale şi ,,mezelurile’’ conţin o cantitate şi mai mare de E-uri şi alte substanţe sintetice menite să facă produsul să semene cât mai mult la gust, miros şi culoare cu alimentul pe care îl imită, iar potrivit dr. Mencinicopschi, în niciun caz nu ar trebui să mâncăm astfel de produse.

Produsele de post ar putea conţine ingrediente ,,de dulce’’!

Specialiştii susţin că anumite produse sunt de post, însă pe etichetă se regăsesc ingrediente “de dulce”.

“Există unele tipuri de caşcaval din soia care conţin cazeină, o proteină din lapte care contribuie la coagularea acestuia, iar acest produs, deşi este fabricat din soia, nu mai poate fi considerat de post”, atenţionează dr. Mencinicopschi. Ingrediente precum cazeina, derivat de ou, zer, praf de zer nu au ce să caute într-un produs de post.

Cele mai nocive E-uri din produsele de post

Specialiştii ne recomandă să ocolim produsele la care eticheta include polifosfaţi (E452), glutamat monosodic (E 621) şi coloranţi chimici de sinteză. Cel mai des întâlniţi sunt tartrazina (E102), galben de chinolină (E 104) şi carmin (E 120). Alte substanţe de care ar trebui să ne ferim sunt conservanţii-benzoaţi (E 211, E212, E213) şi de nitriţi (E251), cazeinatul de sodiu, care este, de fapt, o proteină din lapte, substanţe de îngroşare – gume guar-E412, xantan- E415, gelan-E418, caruba-E410 şi gumă arabică sau acacia-E414-, sulfaţi/sulfiţi (E227, E228). BHA (E320) este foarte nociv pentru sănătate. Caramel (E150) şi EDTA (E385) se folosesc în special în conserve.

Ce alimente nu trebuie să-ți lipsească din meniul zilnic

Pâinea bogată în fibre oferă mai multă saţietate

Nutriţioniştii susţin că pe perioada postului există, de asemenea, tentaţia să consumăm mai multă pâine decât deobicei, întrucât este un produs ce oferă energie, crescând nivelul glicemiei. Însă, pâinea integrală conţine o cantitate mai mare de fibre şi vitamine, de aceea oferă un nivel mai bun de saţietate şi predispune către îngrăşare în timpul postului.

De exemplu, o felie de pâine integrală cu fasole bătută, măsline negre, zacuscă sau salată de vinete la micul dejun oferă suficientă energie până la prânz.

Pentru prânz sunt recomandate pastele sau orezul cu legume, sos de roşii, măsline şi busuioc. Putem apela şi la ciorbele de legume sau de fasole. Lintea, mazărea, fasolea, năutul, cartofii sunt surse importante de proteine şi fier, iar soia, smochinele şi seminţele de susan aportă calciu în organism.

Pentru cină ar fi potrivită o salată de legume proaspete, cu boabe de porumb, seminţe de dovleac, nuci, caju, pastă de măsline, pastă de roşii uscate, două felii de pâine cu tărâţe.

Galina Tomaş: Cum te alimentezi corect în postul Paștelui?

Când nu este indicat să ţii postul

Persoanele care sunt obişnuite să mănânce carne zilnic ar putea să resimtă altfel perioada de post, având stări de astenie, eventual modificări ale valorilor tensiunii arteriale.

,,Postul nu este indicat copiilor sub 16 ani, persoanelor astenizate şi anemizate, acelora care suferă de boli cronice, precum tuberculoză, maladii canceroase, anumite boli ale tractului digestiv şi gravidelor“, recomandă Dr. Eduard Adamescu, specialist în boli metabolice, de nutriţie şi diabet.

Pe perioada postului trebuie să evităm produsele din comerţ, imitanţi ai produselor originale, să alegem în meniu multe legume şi fructe proaspete, să ne gătim singuri mâncarea, pentru a putea controla mai bine cantităţile de zahăr, grăsimi şi nivelul de calorii din alimente.

sursa

Dacă știi acest secret vei păstra cozonacii proaspeți chiar și o săptămână. 

Gospodinele recomandă să învelești cozonacii în hârtie de copt și un prosop curat de bumbac.Acest „truc” îi va ajuta să nu transpire și să își păstreze coaja moale, iar interiorul să rămână pufos și proaspăt.

Dacă ai făcut mai mulți cozonaci, poți să păstrezi resturi la congelator. Taie cozonacul în felii, învelește-le individual în folie alimentară și pune toate feliile într-o pungă cu fermoar.

Pune-o la congelator și când vrei o felie de cozonac, doar ia câte una, las-o 10-15 minute la temperatura camerei sau la frigider și apoi încălzește-o la microunde și servește-o cu o cană de lapte.

Producători și vânzători de mezeluri, verificați de FISC

Serviciul Fiscal de Stat a desfășurat, în perioada 11-16 aprilie 2025, acțiuni de control și inventariere în secțiile de producere și spațiile de depozitare la contribuabilii care produc/ comercializează mezeluri, în contextul creșterii cererii de procurare a produselor respective în ajunul sărbătorilor pascale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul acțiunii a constat în verificarea activității contribuabililor privind respectarea legislației referitor la eliberarea bonurilor fiscale la decontările cu numerar, declararea tuturor veniturilor, utilizarea forței de muncă declarate, precum și deținerea documentelor de proveniență a mărfurilor expuse spre comercializare.

În perioada menționată au fost efectuate controale fiscale prin metoda verificării operative/ faptice la 3 contribuabili din mun. Chișinău, Soroca și Orhei, care activează în acest domeniu. În consecință, a fost stabilit un caz de nerespectare a prevederilor legislației, care se referă la neeliberarea bonului de casă în cazul decontării mijloacelor bănești în numerar, fiind aplicată sancțiunea în sumă de 5 mii lei.

Totodată, au fost stabilite plusuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 1,9 mii lei, lipsuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 58,4 mii lei.

Serviciul Fiscal de Stat îndeamnă contribuabilii la respectarea legislației fiscale și eliberarea bonurilor fiscale la decontările în numerar și informează despre desfășurarea în continuare a acțiunilor de monitorizare a domeniilor care prezintă riscuri pentru administrare fiscală.

Cum să alegem corect vinul pentru Paște: ANSA vine cu recomandări

Republica Moldova are o tradiție îndelungată și bogată în producerea vinului. În această perioadă, pe mesele tradiționale de Paști, ale multor moldoveni, se va regăsi și licorosul roșu „Pastoral” – un vin dulce de desert, emblematic pentru patrimoniul vitivinicol al țării, care însoțește armonios deserturile și preparatele festive, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în calitate de autoritate competentă, inclusiv, în domeniul controlul siguranței și calității produselor vitivinicole, alcoolului etilic și a producției alcoolice, a pregătit recomandări și informații utile și pentru consumatorii care vor alege să pună pe masa de sărbători o sticlă de Pastoral.

De regulă, acest vin este obținut din soiuri nobile de struguri precum Cabernet-Sauvignon, Merlot sau Saperavi, care conferă produsului final o culoare rubinie intensă, opacă și un buchet aromatic complex, cu note de prune uscate, cireșe sălbatice și ciocolată amară. Gustul este catifelat, dens și echilibrat, cu alcool bine integrat și un postgust persistent, marcat de fructe negre confiate și accente fine de ciocolată neagră.

Rădăcinile acestui vin remarcabil se regăsesc în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, când era cunoscut sub numele de „Cagor”. Inițial, existau două metode distincte de producere a vinului Pastoral:

– Tratarea termică a boștinei(tescovinei), prin încălzirea acesteia la aproximativ 60°C, urmată de o perioadă de macerație (menținerea pe boștină) de până la 18 ore;

– Metoda italiană, ce presupunea alcoolizarea mustuielii fără aplicarea temperaturii, cu menținerea acesteia pe boștină pentru cel puțin două luni.

Cele două tehnici au fost ulterior îmbinate de vinificatorul Feodosie Cucerenco, care a pus bazele faimosului vin de desert „Cagor Ciumai”, cunoscut pentru calitatea sa excepțională.

În prezent, cea mai utilizată metodă de vinificare a Pastoralului este cea cu tratare termică. Procesul începe cu o fermentare parțială a mustului, până la un conținut alcoolic de 2–3% vol., urmată de încălzirea masei de boștină între 55°C și 70°C. Fermentarea este apoi oprită prin adăugarea de distilat de vin, pentru a crește concentrația alcoolică la 15–22% vol. și previne reluarea fermentației.

Potrivit legislației în vigoare, vinul roșu licoros dulce „Pastoral” trebuie să conțină între 15 și 22% alcool volumic și un minimum de 160 g/dm³ de zaharuri naturale nefermentate.

Stimați consumatori! Indiferent de vinul ales, consumați băuturi alcoolice moderat și țineți cont de următoarele recomandări:

1. Alegeți produse alimentare, inclusiv vinurile, din unități comerciale autorizate de către ANSA!

2. Evitați produsele vândute în străzi (portbagajele mașinilor”, pe carosabil), chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale!

3. Atenție la informația de pe etichetă! 

4. Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă!

5. Informați-vă corect despre vinul ales înainte de a-l pune în coșul pascal!

6. Depozitați corect vinul. Evitați locurile în care temperatura este fluctuată. Păstrați sticlele de vin în poziție orizontală, astfel dopul se menține permanent umed prin contactul permanent cu lichidul din interior. Pentru vinurile roșii se recomandă menținerea  la temperatura de 12-16⁰C. 

7. Temperatura de servire recomandată  a vinului pastoral este 10-12 ⁰C.

Serghei Bezrucov s-a însurat pentru a doua oară!
Articolul anterior
Se caută o persoană pentru un post de muncă!
Articolul următor