Problema constantă a unei pizza o reprezintă caloriile ei, care pot proveni din grăsim
i şi făina rafinată. Dacă eşti la regim sănătos de slăbire, câteva sfaturi privind alegerea unei pizza îţi pot fi de folos:• Comandă o crustă fină, subţire, eventual din făină integrală. Vei reduce astfel numărul de calorii ingerate, iar pizza cu blat din făină integrală reprezintă o variantă mai sănătoasă.
• Optează pentru topping-uri bogate în legume, roşii, ardei, ciuperci, măsline, ceapă roşie, verdeţuri, cu specie de oregano, busuioc. Pe lângă faptul că eviţi caloriile în plus, aceste ingrediente îţi aportă în organism vitamine, antioxidanţi şi uleiuri sănătoase.
• Evită mezelurile, şunca, salamurile, bacon-ul şi carnea grasă pe pizza. O singură felie de pizza ce conţine două tipuri de mezeluri grase, precum salam şi bacon, conţine în jur de 250 de calorii. Variantă dietetică este carnea de pui sau ciupercile cu legume.
• Optează pentru mai mult sos de roşii şi cât mai puţin caşcaval topit. Tipurile de brânză folosite la pizza (stracchino, fontina, gorgonzola, blue cheese) conţin un număr mare de calorii. Combinaţia între ele şi pâine se transformă într-o adevărată ameninţare pentru silueta ta. Adaugă sosul de roşii sau chiar şi ardei iute, dacă preferi picant.
• Poţi începe cu o salată. O salată de legume la fiecare masă controlează eficient numărul total de calorii ingerate. Legumele sunt bogate în nutrienţi, fibre alimentare şi sunt scăzute în calorii. Astfel, vei mânca mai puţină pizza.
Dacă nu ştiai:
• Consumul în exces de pizza predispune către obezitate şi creşterea colesterolului în sânge.
• S-a inventat şi pizza „antirid“. Aceasta conţine de trei ori mai multe fibre, cantităţi mari de magneziu, fier şi opt legume – roşii, lăptucă, usturoi, dovlecei, busuioc, ciuperci, morcovi, spanac şi condimente.
• Cea mai scumpă pizza din lume costă 3000 de euro şi conţine şase varietăţi de caviar udat cu şampanie, langustă marinată în coniac, somon afumat, carne de căprioară şi şuncă stropită cu oţet balsamic, totul acoperit cu fire de aur.