Carnea infectată va putea fi importată în Moldova. Regulamentul a fost aprobat de Guvern!

Pe 5 august 2015, Guvernul Streleț a aprobat o Hotărâre care vizează norma de sănătate animală și publică, precum și modelele de certificate pentru importul mai multor produse din carne, informează AGORA.

separator
anmadv148

Documentul conține mai multe prevederi referitor la standardul de import, certificate, dar și un punct cel puțin interesant. Documentul a fost propus spre aprobare de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, elaborat de Agenția Națională privind Siguranța Alimentelor (ANSA), condusă în prezent de Grigore Porcescu. Documentul prevede un punct care permite importul contrar prevederilor legale, cu o condiție – produsele din carne să fie tratate termic.

Documentul aprobat de Guvern

Hotărârea Guvernului dă undă verde noilor certificate sanitar-veterinare, care vor trebui să fie obținute de agenții economici. La fel, ANSA este însărcinată să aprobe importurile doar care sunt obținute din carne proaspătă și care respectă cerințele de sănătate publică. Potrivit documentului, loturile din produse de carne, stomacuri, vezici și intestine tratate urmează să fie însoțite de certificatul sanitar-veterinar, completat și semnat de medicul veterinar din țara exportatoare.

Punctul 2 din Anexa 1

Dacă analizăm anexa nr. 1 care stabilește cerinţele privind importul de produse din carne, stomacuri, vezici şi intestine tratate, la punctul 2 observăm că sunt admise anumite abateri:

Cu toate acestea, în cazul în care importul de organe comestibile nu este autorizat potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 48 din 27 ianuarie 2009 […] din cauza restricţiilor adoptate de către Agenţie, cu privire la sănătatea animală, acestea pot fi importate ca şi produs din carne sau stomac, vezică sau intestin tratat sau folosite într-un produs din carne, cu condiţia ca tratamentul relevant la care se face referinţă în anexa nr. 2 (Tratamentele aplicabile produselor din carne şi stomacuri, vezici şi intestine tratate) este realizat şi că cerinţele naţionale cu privire la sănătatea publică sunt respectate.”

Documentul nu stabilește expres când și în ce condiții poate fi aplicată această abatere, însă potrivit unui specialist din domeniul alimentar, această prevedere ar permite importul cărnii care a fost infectată și ulterior tratată.

„Este destul de deranjant faptul că în acest caz a fost pus în față interesul economic și nu sănătatea oamenilor. Carnea infectată are un preț extrem de mic în țara de origine, majoritatea țărilor europene nici nu permit măcar tranzitarea teritoriului de către aceste produse. La noi în țară astfel de produse din carne ar putea fi introduse, după aplicare unui tratament”, este de părere expertul.

Chelnerii au rămas șocați. Ce bacşiş au lăsat Angelina Jolie şi Brad Pitt într-un fast food
Articolul anterior
Antonia și-a pus silicoane. Vezi câte mii de euro a costat-o!
Articolul următor
Alte articole interesante